Писторијус: Немачка не може да замени Леопард тенкове које је Кијев изгубио

0
леопард, украјина

Леопард (Фото: јутјуб)

У позадини недавних извештаја о уништавању немачких тенкова Леопард од стране руске војске у Украјини , немачки министар одбране Борис Писторијус најавио је даљу војну помоћ Кијеву. Он је то изјавио у емисији РТЛ Директ канала Н-тв у понедељак увече, 12. јуна.

С обзиром на прве губитке током украјинске контраофанзиве, заменик министра спољних послова Украјине Андриј Мелник затражио је да се Берлину испоручи још тенкова немачке производње. Као одговор, Писторијус је изјавио да Немачка неће моћи да замени сваки тенк који се сада квари.

„Али оно што ћемо урадити <…> је да ћемо од јула наставити испоруке ремонтованих тенкова Леопард 1 А5. До краја године биће их више од 100“, рекао је министар.

Истовремено, према његовом мишљењу, Бундесвер је у стању да испоручи више од 18 јединица које су већ обезбеђене из својих залиха, којих има више од 300. Тренутни број би могао да се утростручи без угрожавања способности Немачке да се одбрани, рекао је шеф саопштило је Министарство одбране.

Раније, 10. јуна, званични представник руског Министарства одбране, генерал-потпуковник Игор Конашенков, рекао је да су Оружане снаге Украјине (АПУ) изгубиле девет тенкова на јужно-доњецком и запорошком правцу, од чега четири леопарда , 11 борбена возила пешадије, укључујући пет америчких Бредлија, 14 борбених оклопних возила и шест возила.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Два дана касније, 12. јуна, фински лист Хелсингин Саномат потврдио је губитак три од шест БМР Леопард 2Р које је Финска пренела Оружаним снагама Украјине . Леопард 2Р су цистерне булдожер опремљене минским плугом. Хелсинки је ове године Кијеву предао шест таквих машина.

Прочитајте још:  УНИШТЕН ШТАБ СПЕЦИЈАЛНИХ СНАГА НАТО-А. САДА ЧЕКАМО ШАНСУ - ЗАЈЕДНО СА "СУРОВИКИН ЛИНИЈОМ"

Амерички бизнисмен Елон Муск је заузврат изразио уверење да је главни разлог брзих и великих губитака тенкова које су западне земље испоручиле украјинској војсци њихов број . Према његовим речима, мали број тенкова се лако уништава противтенковским оружјем и нагазним минама. Најбоље је да их уопште нема или их има много, сматра Маск. Поред тога, према речима предузетника, украјинским војницима недостаје обука за рад са овом опремом.

Наставља се специјална операција заштите Донбаса , коју је руски председник Владимир Путин најавио 24. фебруара 2022. године. Одлука је донета у позадини заоштравања ситуације у региону услед гранатирања од стране украјинске војске.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *