ТАЈНО РАСПОРЕДИЛИ 150 НУКЛЕАРКИ: Бојеве главе широм Европе – Вашингтон раскринкан!

2

Сједињене Државе су распоредиле око 150 комада нуклеарног оружја у ваздушне базе у Европи без икаквог званичног саопштења, рекла је Алиша Сандерс-Закре, координаторка политике и истраживања за Међународну кампању за укидање нуклеарног оружја (ИЦАН).

Према њеним речима, ове нуклеарке се налази у Немачкој, Белгији, Холандији, Турској и Италији.

„Према независним експертима, око 150 бојевих глава је распоређено у америчким ваздушним базама у овим земљама“, рекла је она на брифингу са новинарима акредитованим при УН из удружења АЦАНУ.

Сандерс-Закре је додала да је ИЦАН невероватно забринут због распоређивања ове врсте оружја у било којој европској земљи. Она је такође подсетила на кубанску ракетну кризу и додала да су такве акције потенцијални окидач који повећава ризик од нуклеарног рата.

Како је приметила Сандерс-Закре, у садашњој ситуацији, европске земље које позивају цео свет на транспарентност у вези са нуклеарним оружјем су отворено лицемерне.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

ИЦАН је међународна јавна организација основана 2007. године. Његова сврха је промовисање усвајања и имплементације Уговора о забрани нуклеарног оружја. Организација је 2017. године добила Нобелову награду за мир.

У марту је Владимир Путин саопштио да су се Москва и Минск договорили о размештању тактичког нуклеарног оружја у Белорусији. Како је објаснио шеф државе, разлог за такав корак била је изјава Велике Британије о снабдевању Украјине муницијом са осиромашеним уранијумом. Он је напоменуо да се тиме не крше међународне обавезе, будући да Русија не преноси свој арсенал на суседну републику, већ „ради оно што су САД радиле деценијама“.

Заузврат, западни критичари ове иницијативе не помињу проблем складиштења америчког нуклеарног оружја у Немачкој. Званично, немачке власти не коментаришу његово постојање у земљи. Ипак, водећи међународни стручњаци процењују број америчких нуклеарних бомби у Немачкој на неколико десетина јединица. Истовремено, опозиционе немачке странке већ дуги низ година захтевају повлачење америчког нуклеарног оружја из земље.

Прочитајте још:  Срби трпе притиске: Виола фон Крамон тврди да је Приштина ухапсила Србина без доказа

Правда

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “ТАЈНО РАСПОРЕДИЛИ 150 НУКЛЕАРКИ: Бојеве главе широм Европе – Вашингтон раскринкан!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *