Куда су се упутили амерички хеликоптери који су надлетали Србију и шта су носили

0
хеликоптера

Getty © Sean Gallup

Куда су се упутили амерички хеликоптери који су надлетали Србију и шта су носили.

Транспортни хеликоптери Војске САД “сикорски УХ-60 блек хок” ушли су јуче на територију Србије, а према сазнањима РТ Балкана – ово је само почетак.

Прочитајте још:  Снимак председника Србије какав до сада НИСМО ВИДЕЛИ (ВИДЕО)
Како незванично сазнајемо, нема велике мистерије око америчких хеликоптера који су јуче надлетали Србију – они су преносили опрему и наоружање за војну вежбу “Платинасти вук 23”, која ће се одржати на југу Србије, у бази “Југ” од 15. до 27. јуна.

Улазак транспортних хеликоптера “сикорски УХ-60 блек хок” из Румуније на територију Србију јуче је изазвао бројне недоумице, али и несувисле коментаре и теорије завере.

Лет транспортних летелица у власништву војске САД у ваздушном простору Републике Србије, који је запажен јуче нешто после поднева, у складу је са претходно потписаним документима између Србије и НАТО-а, што је наш извор данас потврдио.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Прелет било ког ваздушног средства преко територије Републике Србије мора да буде унапред најављен и дозвољен, тако је био и овај. Америчке летелице прелетале су у циљу припреме војне вежбе ‘Платинасти вук 23’, како би доставиле опрему и наоружање за вежбу”, каже наш саговодник и додаје да је: “У питању је испуњавање обавеза које је Република Србија преузела у вези са учешћем Војске Србије у мултинационалним операцијама и биће још оваквих прелета” у оквиру ових вежби.

Хеликоптери су, дакле, за овај лет имали дозволу Републике Србије и држава је унапред обавештена о прелетању.

Србија је домаћин вежби кроз програм “Партнерство за мир”, а како се наводи на сајту Војске Србије, у Презентационом документу наша држава је истакла намеру да активно учествује у “Партнерству за мир”, на основу постојећих садржаја тог програма, као и досадашње сарадње с Алијансом.

Прочитајте још:  Радна снага иде на Запад – смеће иде на Балкан
Такође, наводи се и да Србија истиче спремност учешћа у готово свим успостављеним механизмима Партнерства за мир, укључујући и Индивидуални акциони план партнерства (ИПАП), што указује на могућност интензивне сарадње са Алијансом, прилагођене обостраним интересима.

“Презентациони документ Републике Србије, за разлику од осталих презентационих докумената држава у региону, не предвиђа чланство Србије у НАТО, чиме се, за сада, искључује учешће Србије и у Акционом плану за чланство (MAP), као механизму Партнерства за мир за свеобухватне припреме у процесу приступања неке државе Алијанси”, наведено је на сајту Војске Србије.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *