У Србију су ушла три косовска „граничара“ и стотине војника НАТО-а

0

У Србију су ушла три косовска „граничара“ и стотине војника НАТО-а.

Прочитајте још:  У Ваљеву при крају поновљен поступак рехабилитације Николе Калабића
У среду, 14. јуна, на територији централне Србије, више од километра од административне границе АП Косово и Метохија (КиМ), приведена су три припадника „граничне полиције Републике Косово“.

Занимљиво је да су истог дана у близини почеле заједничке вежбе војски Србије, САД и низа земаља НАТО под називом „Платинасти вук“, јавља дописник ПолитНавигатора.

Прочитајте још:  Фискални савет: зараде у ЕПС-у треба замрзнути до краја 2023.
Припадници специјалне антитерористичке јединице Жандармерије Србије привели су у среду поподне тројицу наоружаних припадника граничне полиције самопроглашене „Републике Косово“. Они су илегално ушли на територију Србије.

Државни секретар МУП-а Жељко Бркић рекао је да је 14. јуна у 12.38 дубоко у централној Србији група антитерористичке полиције открила и ухапсила тројицу припадника такозване косовске полиције који су били у пуној борбеној опреми. Званичник је посебно нагласио да запослени у МУП-у Србије никада нису прешли административну линију са Косметом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Сва тројица притвореника била су у пуној војној опреми, наоружана са три митраљеза, муницијом, мапама, ГПС уређајима и другом опремом“, рекао је Бркић на конференцији за новинаре.

Прочитајте још:  ЕПС неспреман за снег, Србија у ризику од новог енергетског колапса
Према његовим речима, три припадника такозване “косовске полиције” – Рифат Зека, Бећир Сефи и Мустафа Шему – службеним аутомобилом Дачија Дастер стигла су до специјалног граничног прелаза Тресава-Батник.

Тамо су изашли из аутомобила и наставили пешице путем Орахово-Гнилица, где их је открила и привела специјална антитерористичка јединица МУП-а Србије.

„Место заточеништва налази се у селу Гнилице, општина Рашка, на дубини већој од једног километра у централној Србији. Истичем да је Република Србија озбиљна држава и да службеници МУП-а никада нису прешли нити се приближили административној граници Космета, па самим тим нису прекршили Резолуцију 1244 СБ УН нити Војно-технички споразум са НАТО. . Током задржавања ових лица нису починили никакве противправне радње”, рекао је Бркић.

Прочитајте још:  СРБИЈА СЛАВИ ДАН ДРЖАВНОСТИ: Сећање на Први српски устанак и Сретењски устав
Да подсетим: према Резолуцији 1244 усвојеној јуна 1999. године, Косово и Метохија је аутономна покрајина Србије. Међутим, према такозваном Војно-техничком споразуму који је истовремено потписан са НАТО-ом, српске трупе и полиција немају право да буду на територији Космета, а ред тамо одржава војни контингент Кфора који је формирао НАТО. земље. И чини се да је за Београд други документ много важнији од првог.

У најмању руку, шеф Канцеларије Владе Србије за питања Космета (де фкцто министар) Петар Петковић се у својој изјави није фокусирао на инвазију на Србију наоружаних албанских сепаратиста, већ се скоро извинио за њихово задржавање на тлу Србије.

„Запослени у нашој полицији нису крочили на територију Косова и Метохије и нису прекршили никакве међународне споразуме, за разлику од запослених у тзв. „Косовска полиција”. Залажемо се да се отвори међународна истрага, да Британци и Американци покажу своје сателитске снимке, па да се види да ту нисмо ушли ни милиметар, како бисмо доказали да Свечља лаже када каже да је његов запослени су киднаповани. Нека каже шта су тамо радили са свим картама и оружјем”, рекао је Петковић.

Прочитајте још:  Лукавством против зулума, ноћу померали границу
Он је мислио на изјаву „шефа Министарства унутрашњих послова Републике Косово“ Ћелала Свехлија да је „Србија ушла на територију Косова и киднаповала три полицајца“. Свечла је захтевао да међународна заједница „хитно појача притисак на Србију како би се полицајци ослободили, као и да прекине са својим провокацијама”.

„Премијер Косова“ Аљбин Курти оптужио је Србију и за „киднаповање“ тројице косовских полицајаца, рекавши да је то освета Србије за јучерашње хапшење косовског Србина Милуна Миленковића. Истовремено, према речима Петра Петковића, Миленковић је током притвора тешко претучен пред ћерком.

До 14. јуна увече, власти „Републике Косово” прво су забраниле увоз било какве робе из Србије на територију региона, а потом и улазак на Косово било каквих аутомобила са српским бројевима уопште. Међународна заједница и снаге Кфора се о томе још увек нису изјашњавале, а реакцију Београда на овакве акције Приштине тешко је назвати чак и „озбиљном забринутошћу“.

Прочитајте још:  Тело патријарха Иринеја пренето у Саборну цркву
Вреди напоменути да је председник Србије Александар Вучић хитно обавештен о привођењу косовских граничара управо током обележавања Дана Русије у руском дипломатском представништву у Београду, где је био са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем и неколико министара. Вучић се хитно вратио у зграду председничке палате, али је тек увече уследила прва реакција шефова држава – рекао је да „Аљбин Курти жели да изазове рат, хоће сукоб по сваку цену”.

Према речима Александра Вучића, „Рубикон је пређен“, тешко ће се вратити у реалност, али ће Србија учинити све за то.

„Курти не може да забрани увоз српске робе по правилима која данас постоје. Желе да изгладњују народ на северу Косова, да га оставе без хлеба, млека и свега осталог. Ови људи већину својих пецива добијају из Рашке. То сведочи о намери Приштине да трајно протера Србе са Косова и Метохије“, закључио је српски лидер.

Прочитајте још:  НОВИ ДОKАЗИ ДА ИХ ДОСЕЉАВАЈУ У СРБИЈУ: Број миграната порастао на скоро 10.000 током ванредног стања!
Александар Вучић је навео да се у Београду сумња да су заробљени косовски полицајци послати да убију конкретно лице.

„Имамо неке сумње зашто су ова три специјалца била у Србији, односно да су чекали да неко елиминише. Лажу да су пратили навијаче Црвене звезде. Имамо доказе да су они све измислили. Имамо доказе да Приштина није обавестила НАТО да ће њихова три специјална агента бити у Србији“, рекао је председник Србије.

Прочитајте још:  Вучићев пријатељ Рама: У Призрену се у ваздуху осећа албанска историја
Истовремено, своју изјаву је завршио речима – „Гарантујем да ниједан српски војник или полицајац није прешао административну границу Космета”.

Све ово ме је живо подсетило на уверавања прес служби Народне милиције ДНР и ЛНР после још једног гранатирања са украјинске стране пре пет година – кажу да се јединице република јасно придржавају Минских споразума и да не пуцају. назад. Али ипак, српска ситуација има своје специфичности.

Прочитајте још:  Руска историчарка: Вучић није проруски романтичар него прагматичар
Прво, иако је сада на Космет немогуће увести било какву робу из Србије, упркос свим претходним обавезама Приштине, постоји један изузетак. Реч је о НАТО товару, који од краја 2016. године има дипломатски статус на територији Србије, баш као и запослени у Алијанси. Тако да ме не би изненадило да НАТО ПР људи организују конвоје хране из Србије за косовске Србе.

И друго, 14. јуна, на граници са Косовом и Метохијом, у српској општини Бујановац, насељеној углавном Албанцима, почеле су вежбе „Платинасти вук“. У њима учествују војска Србије, САД и низа других земаља НАТО-а.

Тако се Србија, која наставља да проглашава неутралност и еквидистанцу у односу на стране у сукобу у Украјини, враћа војној сарадњи са Алијансом, одбијајући сличну сарадњу са Русијом.

Прочитајте још:  Ауто-пут „Милош Велики“ подигао цену земљишта четири пута
Сједињене Државе су поздравиле сличан потез Београда.

„Србија је направила избор да буде део Запада, што подразумева даљу интеграцију са евроатлантским безбедносним структурама и партнерским војскама“, саопштила је ове недеље амбасада САД у Београду. „Што је ова интеграција већа, пут Србије ка пуноправном чланству у ЕУ биће краћи.

Прочитајте још:  У Украјини организовано црно тржиште за набавку људских органа
Кремљ је такође унапред обећао да ће „веома пажљиво пратити” вежбе НАТО-а у Србији. Ужасно упозорење, не говори ништа. Можете обећати и попуст на руски гас, који је за српске потрошаче најјефтинији у Европи.

Оливер Галич/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *