Рјабков: Скоро 20 земаља жели да се придружи БРИКС -у

1

Скоро 20 држава жели да се придружи БРИКС -у, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков. Према његовим речима, то одражава све већу улогу удружења на светској сцени.

“Списак кандидата за учлањење у асоцијацију наставља да расте. Број држава заинтересованих за придруживање овој асоцијацији приближава се двадесетак. То је одраз растуће и већ веома значајне улоге БРИКС-а на међународној арени као удружења сличних – мислећи људи“, рекао је он у разговору за Лифе.ру.

Дипломата је напоменуо да се агенда  формира колегијално по постизању консензуса, а не по принципу “лидер-роб”. Доказ за то је, додао је, практичан рад у овом формату и “значајна количина усвојених заједничких докумената”.

Рјабков је нагласио да се тренутно разговара о критеријумима за пријем нових држава у БРИКС, детаљна дискусија о овој теми је већ вођена на састанку министара спољних послова земаља чланица како у формату „пет“ тако и у формат „петорице“ БРИКС-а плус такозвани пријатељи БРИКС-а у Кејптауну. Међутим, на крају крајева, ширење БРИКС-а је политичка одлука, што се својевремено догодило са Јужном Африком.

„Мислим да и јаки кандидати, којих има много, могу да се окрену овом искуству, да сами предвиде шта се може, а шта не деси“, додао је он .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Рјабков је напоменуо да земље арапског света и азијско-пацифичког региона траже БРИКС због одсуства ових региона у асоцијацији.

Подсетимо, један број земаља је изразио жељу да се придружи,  Египат је већ поднео пријаву , а раније су своју жељу изјавили Венецуела , Хондурас , Саудијска Арабија и Тунис .

Васељенска

Прочитајте још:  Атина прети блокадом европског пута, Тирана узвраћа

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Рјабков: Скоро 20 земаља жели да се придружи БРИКС -у

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *