Извештаји: ЦИА поручила Украјини да не бомбардује гасоводе Северног тока

0
циа, служба

ЦИА (Фото:Depositphotos/yelo34)

Неколико западних медија извештава да су холандски обавештајци дојавили САД о украјинској завери о бомбардовању Северног тока

Неколико западних медија јавило је у уторак да је ЦИА прошле године упозорила Украјину да не бомбардује гасоводе за природни гас „Северни ток“ који повезују Русију и Немачку.

Последњих месеци, амерички и други западни званичници који су разговарали са медијима сугерисали су да Украјина стоји иза саботаже Северног тока. Већина извештаја по овом питању игнорисала је или одбацила чињеницу да новинар Сејмур Херш има изворе који су рекли да је председник Бајден наредио бомбардовање гасовода Северни ток.

Према неименованим америчким званичницима који су говорили за Њујорк Тајмс, холандски обавештајни званичници рекли су ЦИА у јуну 2022. да су сазнали за украјинску војну заверу за напад на гасоводе. ЦИА је тада упозорила Украјину да не изврши напад, а амерички званичници сада верују да је био одложен за септембар 2022.

Европски званичник је за Тајмс рекао да је првобитни план Украјине подразумевао украјинске специјалне снаге које су изнајмиле подводни брод за напад на гасоводе. Такође је речено да је ЦИА упозорила Немачку на потенцијалну заверу за саботирање Северног тока.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Најновије тврдње о Северном току први су објавили новински медиј Дие Зеит и НОС, холандски емитер. Они су тврдили да је украјинску заверу надгледао Валериј Залучни, главнокомандујући украјинских оружаних снага.

Са своје стране, украјински председник Володимир Зеленски је негирао да је Кијев умешан у уништавање гасовода. „Ја сам председник и сходно томе дајем наређења“, рекао је он. „Украјина ништа слично није урадила. Никада се не бих тако понашао.”

Прочитајте још:  То су само Тик-Ток трупе - руски војник о украјинској војсци

Идеја да САД сумњају на украјинску умешаност у бомбашке нападе на Северни ток први пут се појавила у извештају Њујорк Тајмса који је објављен 7. марта. Извори су рекли Сејмуру Хершу да је извештај заташкавање које је ЦИА подметнула у новине како би дискредитовала његову прича која упире прстом у председника Бајдена.

Хершово извештавање о завери Северног тока није потврђено, али су САД и даље главни осумњичени јер су имале јасан мотив и амерички званичници су претили у вези са гасоводима. Председник Бајден је 7. фебруара 2022. обећао да ће „ставити тачку” на гасовод Северни ток 2 ако Русија нападне Украјину.

Неколико недеља раније, Викторија Нуланд, државни подсекретар за политичка питања, упутила је сличну претњу. „Ако Русија нападне Украјину, на овај или онај начин, Северни ток 2 неће ићи напред“, рекла је она.

Према Хершовом извештају, рониоци америчке морнарице поставили су експлозив на гасоводе Северни ток у јуну 2022. године под маском НАТО вежби у Балтичком мору. Он је рекао да је експлозив детонирао норвешки шпијунски авион који је 26. септембра 2022. бацио сонарну бову у том подручју.

Александар Митић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *