Бројна реаговања из Српске – Сарајево ни на који начин није било под опсадом, већ подељени град

0
србе

Сарајево (Фото: ССО)

Бројна реаговања из Српске – Сарајево ни на који начин није било под опсадом, већ подељени град.

Данашње изјаве из федералног Сарајева, након констатације председника Српске Милорада Додика да је тај град током рата био етнички подељен, показују да федерална страна ни готово 30 година од протеклог рата неће да призна и сагледа праву истину о протеклом рату и ратним дешавањима у Сарајеву, саопштено је данас из Борачке организације Републике Српске.

Из БОРС-а наводе да је истина да су у Сарајеву ратне линије успостављене по етничким линијама и да су се као такве одржале током целог рата.

– Истина је да су Срби у српском делу Сарајева живели током рата у двоструком окружењу – обручу, јер су непријатељске снаге биле испред њих и иза њихових леђа. Због тога је српски народ Сарајева платио скупу цену, јер је више од 4.500 бораца ове регије дало животе за одбрану Српског Сарајева и његове околине – истиче се у саопштењу.

Прочитајте још:  Сребреница је постала мит који није пожељно рушити: Мора да буде тема и за историчаре
Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић изјавио је да о размери злочина над Србима у Сарајеву током последњег рата сведочи податак да је било најмање 214 локација на којима су затварани, те истакао да свака теза о Србима као некаквим агресорима и “некоме ко врши опсаду” губи смисао самим тим што су они одувек били саставни део овог града.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Водник Дејан Стојковић погинуо како би војна вежба на Пештеру испала лепо на слици
Нуждић је за Срну истакао да је одбрана Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату сведочи о храбрости и јунаштву Сарајевско-романијског корпуса и припадника Војске Републике Српске.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да Сарајево ни на који начин није био град под опсадом, већ подељен на територије под контролом тзв. Армије БиХ и Војске Републике Српске.

– Оне који заговарају тезу да је Сарајево био град под опсадом питао бих шта је онда било са Грабавицом, Илиџом, Вогошћом, Хаџићима, Илијашом и свим деловима града који су били под контролом Војске Репубике Срспке – нагласио је Ћосић.

Прочитајте још:  Снимак урушавања моста код Краљева
Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић нагласила је да званично Сарајево већ четврт века на лажима и искривљивањем чињеница гради своју причу, те да би коначно морали спознати да све што се гради на лошим темељима кад тад мора само од себе да се сруши, па тако и њихове “ратне приче”.

– Тачно је све што је рекао председник Републике Српске Милорад Додик, Сарајево није било под потпуном опсадом, постојао је доток и хране и лекова, а значајан број људи је годинама бежао из града. Како је све то могло ако је истина да су били под опсадом!? Многи из тадашњег руководства веома добро знају како је функционисао град у току рата, а свако ко тврди другачије нека пита тадашње премијере и министре у Сарајеву, можда им кажу истину – рекла је Вулићева за Срну.

Морамо нашим младим генерацијама да преносимо истину и да се супроставимо свакој лажи која долази из Сарајева и сваком атаку као што је овај на председника Републике Српске Милорада Додика, и сваком нападу који је заснован на лажима, рекао је за РТРС Милорад Којић посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да су бошњачки лидери реаговали хистерично на изјаву председника Републике Српске Милорада Додика, зато што бране лаж агресивним поступањем.

Прочитајте још:  Шта Срби морају да ураде да би опстали - Трећи део: Тренутно стање
Коментаришући увреде и тешке оптужбе бошњачких политичара на Додиков рачун због његове оцјене о ратним приликама у Сарајеву, Анђелковић је објаснио да су се они опредијелили за такав наступ јер лаж може да се одбрани само ако се око ње створи нека врста зида недодирљивости.

Подсећамо, председник Републике Српске Милорад Додик, рекао је данас да Сарајево у рату није био опкољен, већ етнички подељен град, на шта га је бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић оптужио за “још један у низу покушаја подвала, обмана и дезинформисања јавности по узору на најгоре пропагандисте из 20. века”, а градоначелниca Сарајева Бењамина Карић за, како је рекла, “мржњу и лажи”.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *