Европа је потпуно зависна од енергетских ресурса САД, рубља ће заменити долар

0

Росњефт (Фото: www.globallookpress.com © Zamir Usmanov/Global Look Press)

Европска политика диверзификације је претрпела потпуни колапс, Европа је постала потпуно зависна од америчких енергетских ресурса, изјавио је шеф “Росњефта” Игор Сечин, говорећи на енергетском панелу Санктпетербуршког Међународног економског форума (СПИЕФ).

“Након што је одбио руски гас, а како нема ни течног природног гаса, европски енергетски сектор постао је потпуно зависан од снабдевања енергијом из САД. У ствари, европска политика диверзификације извора снабдевања гасом доживела је потпуни колапс”, рекао је он.

Осим тога, сматра шеф “Росњефта”, државни дуг САД представља претњу за земље Азијско-пацифичког региона.

Такође, светске резерве нафте су попуњене за само 90 посто, јер се недовољно инвестира у производњу нафте и у истраживања, нагласио је Сечин.

Сада је просечна величина откривених места одакле се црпи нафта у свету око 15 милиона тона, што не може да се пореди са великим открићима из 1970-их у Саудијској Арабији, Сибиру у Русији, САД.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Долар губи тло под ногама

Долар губи своју позицију светске резервне валуте, док валуте које су обезбеђене токовима робе и сировина, попут јуана и рубље, постају перспективне, нагласио је шеф “Росњефта” Игор Сечин говорећи на СПИЕФ у оквиру дискусије “Содома и Гомора на тржишту енергије: Божја казна или организовани хаос? Спасавај се, ко може”.

“Шта може да замени долар и колико брзо? Да би се квалификовала за статус нове резервне валуте, земља мора да има прилично велику и стабилну економију, а морају да се обезбеде и слободне капиталне трансакције без баријера”, објаснио је.

“Валуте које су подржане токовима роба и сировина постају обећавајуће, што им даје тежину и ликвидност. То су пре свега јуан и рубља – валуте са највећим ресурсима”, додао је он.

Прочитајте још:  Кадиров: Западна помоћ која стиже у Украјину служи за прање новца

Међутим, приметио је Сечин, постоје најмање два проблема са рубљом, “геополитички притисак садашњег хегемона и ризици повезани са недостатком таргетирања курса рубље”.

Долар постаје критичан и као резервна валута и као инструмент међународних обрачуна, рекао је шеф “Росњефта”.

“Истовремено, долар ће још дуго остати главни инструмент плаћања и главна резервна валута због огромног система финансијских инструмената и механизама створених на његовој основи, а који утичу на цене и политику девизног курса. Мада, долар све брже губи своје позиције”, нагласио је Сечин.

Сечин је уверен да у садашњој фази зелене транзиције сектор нафте и гаса треба да постане приоритет, јер унапређење технологија у традиционалној производњи има већи ефекат у смислу реалног смањења емисија од улагања у незреле алтернативне технологије.
БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *