Генерални секретар НАТО се пожалио да Оружане снаге Украјине не могу да се носе са одбраном Русије

1
нато

Генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг © Alberto Ortega

Генерални секретар НАТО се пожалио да Оружане снаге Украјине не могу да се носе са одбраном Русије.

Украјинским војницима је тешко да се боре са добро изграђеном руском одбраном, рекао је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг током посете једном од војно-индустријских предузећа у Немачкој.
“Противофанзива је још у раној фази. Знамо да је пред Украјинце тежак пут. Они се суочавају са жестоким отпором Русије”, нагласио је он.
Према Столтенберговим речима, руска војска је подигла линије одбране са минским пољима, противтенковским рововима и „ змајевим зубима “. Он је напоменуо да је Оружаним снагама Украјине потребна савремена опрема за њихово савладавање.
Прочитајте још:  Сорош смањује рад широм света, али не одустаје од Украјине и Балкана
Генерални секретар НАТО је додао да, ако алијанса жели да буде спремна за дугорочни сукоб у 
Украјини , пре свега треба да обрати пажњу на поуздану одбрамбену индустрију. Према његовом мишљењу, ова конфронтација се води „на исцрпљености“ и постепено се претвара у „битку логистике“.
„Важност постојања поуздане одбрамбене индустрије која може да обезбеди опрему, подршку, поправку различитих типова система на дугорочној основи <…> постаје још важнија“, рекао је он у заједничкој изјави са немачким министром одбране Борисом Писторијусом.
Украјинска контраофанзива на јужно-доњецком, запорошком и артјомовском правцу почела је 4. јуна. Истовремено, главни удар Оружаних снага Украјине био је концентрисан на запорошки сектор фронта. Кијев је бацио у борбу бригаде обучене од стране стручњака НАТО-а и наоружане западном опремом.
Владимир Путин је на састанку са војним командантима 13. јуна рекао да украјинске трупе трпе велике губитке током офанзиве и да нису постигле успех ни у једној области.
Русија је прошлог пролећа послала ноту земљама НАТО-а због пребацивања наоружања Украјини. Москва је више пута напоменула да би све пошиљке које садрже оружје за Кијев постале легитимна мета руске војске.
Министар спољних послова Сергеј Лавров је такође рекао да су САД и алијанса директно укључени у сукоб – не само снабдевањем оружја, већ и обучавањем особља у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама.
Васељенска
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=sbQVFOyKdBk&t=15s

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *