Борељ: Приштина да повуче полицију и градоначелнике, а Београд демонстранте, одржати нове изборе

1
космету

Косово и Метохија (Весна Веизовић / ВасељенскаТВ)

Високи представник ЕУ Жозеп Борељ је након данашњих састанака са председником Србије Александром Вучићем и шиптарским терористом Аљбином Куртијем да је позвао Београд и Приштину да деескалирају ситуацију и врате процесу нормализације.

Он је напоменуо да су земље ЕУ веома јасно позвале на предузимање одлучних корака ка решењу кризе на северу КиМ, истакавши главне услове које би обе стране требало да примене.

“За Косово је то да одмах престане са полицијским операцијама у близини зграда општина на северу КиМ, и да четири градоначелника одмах почну да обављају своје дужности ван зграда општина”, истакао је.

Борељ напомиње да је захтев за Србију да се Срби који протестују испред зграда општина повуку паралелно са шиптарским терористима.

“Обе стране треба да се посвете одржавању избора у све четири општине што је пре могуће, и уз учешће Срба са КиМ. Ово је срж проблема, али и срж решења – нови избори”, оценио је шеф ЕУ дипломатије, додавши да се после тога треба наставити са нормализацијом кроз дијалог посредован Европском унијом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Алудирајући на Охридски споразум, а за који је специјални изасланик САД Габријел Ескобар рекао да значи признање “Косова” за Србију, Борељ је истакао да је пре неколико месеци постигнут споразум који представља значајно постигнуће, “и чинило се да смо у добром правцу да напредујемо у ономе што се зове нормализација односа.”

“Морамо да се вратимо примени овог споразума, и то укључује рад на оснивању заједнице општина са српском већином. Такође мислим да смо били веома јасни да насилници не смеју остати некажњени, али то треба оставити надлежним органима”, додао је Борељ.

Прочитајте још:  Кад америчка владина агенција УСАИД финансира невладине организације у Србији!

Он је истакао да је поставио конкретне предлоге ЕУ и додао да су се сви сагласили да су потребни нови избори на северу.

“Такође, говорили смо о хапшењима грађана. Произвољна хапшења су неприхватљива, наша мисија Еулекс ће надгледати овај процес. Тражио сам процену неких људи који су затворени, да се то темељно истражи. Вучићу сам рекао да тројица косовских полицајца морају да буду пуштена одмах, безусловно. Обе стране морају да испуне своје задатке”, навео је Борељ.

Борељ је рекао да ће специјални изасланик за дијалог Мирослав Лајчак и он бити у блиском контакту са обе стране наредних дана, а да ће се у понедељак обратити министрима спољних послова ЕУ каква је тренутна ситуација и куда иде.

Он је напоменуо да је речи било о томе како одржати изборе и како се вратити дијалогу и конкретно скорашњем споразуму о путу ка нормализацији односа.

Борељ је оценио да “оба лидера разумеју озбиљност ситуације, али се њихов приступ очигледно разликује и тумаче узроке на различите начине.

“Како бисмо наставили напред, изнео сам конкретне предлоге, и барем смо се у овом контексту сложили око неопходности нових избора и детаљно разматрали кораке који ка њима воде”, рекао је он.

Борељ: Приштина да истражи хапшења Срба, Вучић да пусти три “косовска” полицајца

Шеф ЕУ дипломатије је напоменуо да је такође било речи о хапшењима.

“Истакао сам да су арбитрарна или неправедна хапшења, односно малтретирање затвореника, потпуно неприхватљиви”, рекао је он, додавши да ће мисија ЕУЛЕКС-а играти значајнију улогу у том контексту.

Борељ је рекао да је од Вучића захтевао безусловно ослобођење тројице припадника шиптарских терориста .

Прочитајте још:  Осми дан протеста у српским општинама на Косову и Метохији: Одавде нема даље

“Представио сам ‘Косову’ оптужбе које се односе на третман ухапшених и разлоге иза неких хапшења, и захтевао сам темељну истрагу и оцену те ситуације, као и предузимање адекватних корака”, рекао је Борељ.

Медији / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *