НЕОЧЕКИВАНИ НЕПРИЈАТЕЉ ПЕНТАГОНА: ко хоће да намами америчку војску на своју страну

1

Америчка војска (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Бела кућа је наложила Министарству одбране да испита случајеве антисемитског и исламофобичног понашања у војсци. Земља има рекордан број напада на Јевреје. И ово је далеко од јединог фактора који дестабилизује америчку војску.

Раст од 500 процената

Администрација Џоа Бајдена наложила је Пентагону да анализира све доступне информације о овом питању. Потребно је схватити колико је распрострањено непријатељство према Јеврејима, муслиманима и како се изборити са том мржњом. Извештај се очекује до почетка новембра.

Раније се овом врстом ксенофобије нико није бавио у Оружаним снагама.

Недавно одобрена стратегија Беле куће за борбу против антисемитске фобије укључује 100 корака. Не ради се само о војсци. На пример, између осталог, предлажу да се уведу казне за друштвене мреже ако постану платформа за распиривање мржње.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Лига против клевете (АДЛ) забележила је 3.700 антисемитских инцидената за годину дана. Ово је рекорд у историји такве статистике – од 1979. године. Раст за последњих десет година је 500 одсто.

У САД је у активној војној служби око 15.000 Јевреја, односно нешто више од процента.

И скоро шест хиљада муслимана. Представници ове верске заједнице наводе да је ниво исламофобије међу војницима и даље висок, иако у последње време опада.

„Припрема за расни рат“
Претходно је Пентагон више пута признао да међу војском има белих расиста. И обично су антисемитски настројени. Као и присталицâ разних теорија завере.

Не постоји тачна статистика. О распрострањености екстремистичких ставова може се судити из индиректних података. Према истраживању спроведеном 2020. године, дакле, више од трећине војног особља је лично присуствовало манифестацијама белог расизма. То су дискриминаторске изјаве, слике кукастих крстова на аутомобилима, неонацистичке тетоваже и поздрави.

Прочитајте још:  Чешки аналитичар: Због диктатуре Зеленског народ Украјине прелази на руску страну

У екстремистичким групама има много војника, како активних тако и бивших. Левичарски активисти су открили да је сваки пети кандидат за чланство у националистичкој организацији „Патриотски фронт“ на неки начин повезан са војним структурама.

Ултрадесничари добровољно улазе у војну службу да би стекли борбено искуство. Неки су признали да се на овај начин припремају за будући „расни рат“.

Пензионере је лакше регрутовати у неонацистичке формације. Ту проналазе „осећај рамена“, животну сврху, јасну слику непријатеља.

„Нервирају демократе“
Лево-либерални медији истичу улогу војске у заузимању Капитола 6. јануара 2020. године. Више од 80 људи који су касније завршили на оптуженичкој клупи су активни или бивши војници и официри. Ешли Бебит, ког је у тим нередима убио полицајац, била је ветеран америчког ратног ваздухопловства.

Међутим, према американистима, проблем белог расизма у војсци је вештачки преувеличан. Политиколог Малек Дудаков напомиње да свако неслагање са мишљењем Демократске странке о расним или родним питањима може допринети статистици ксенофобичних несташлука.

„Ово је елемент класичне пропаганде“, објашњава експерт. „Америчкој војсци се намеће одређена агенда. Остварују већу посвећеност демократским вредностима и политици. Сада се већина војске придржава конзервативних ставова. Постоје присталице Доналда Трампа. Мислим да је ово узнемирујуће за естаблишмент Демократске странке. Они сумњају да је војска нелојална“.

Уз помоћ антиекстремистичких програма покренутих под Бајденом, демократе покушавају да привуку на своју страну агенције за спровођење закона – да има ко да потисне нови могући говор Трампових присталица, сматра американиста.

Девет хиљада трансродних особа у армији САД
Сексуално питање у америчким оружаним снагама није ништа мање акутно. И не ради се само о односу према хомосексуалцима. Претпрошли извештај Пентагона показао је да је и овај проблем преувеличан. Укидање политике „не питај, не причај“, која дозвољава отвореним гејевима и лезбејкама да служе, није ослабила борбену готовост, каже војно министарство.

Прочитајте још:  Заговорница „томахавк дипломатије” поново у Пентагону

Истовремено, према истраживањима, сексуалном насиљу у оружаним снагама најчешће су изложени припадници мањина. Конкретно, у елитним образовним институцијама као што су Вест Поинт, Ваздухопловна академија и Поморска академија. Ту је страдала свака пета девојка. А удео младих са истим притужбама се удвостручио, са два одсто у 2018. на четири одсто у 2022. години.

Има и трансродних особа. Демократе и републиканци наизменично дозвољавају и забрањују служење војске онима који су променили пол. Бајденова администрација им је дала дозволу, али „слонови“ покушавају да је пониште. Сенатор Марк Рубио припремио је за то одговарајући закон.

„Бајден је претворио нашу војску у друштвени експеримент“, рекао је Рубио. „Ово је глуп начин да заштитимо нацију. Морамо да проведемо више времена размишљајући о томе како да се супротставимо претњама попут Кине, Русије и Северне Кореје, а мање размишљамо о промени пола“.

Према америчком Министарству одбране, у оружаним снагама је 2019. било око девет хиљада трансродних особа. Ссда се суочавају са отпуштањем.

„Служимо поштено, а и ми смо патриоте“, каже Еван Јанг, председник Удружења америчких ветерана. „Дајемо своје животе за земљу, или се чини да они не могу да служе. И не разумемо зашто.“

„Служимо часно и ми смо патриоте“, рекао је противницима Еван Јанг, председник Трансродног удружења америчких ветерана. „Ми дајемо своје животе за ову земљу, али сада кажу да не можемо да служимо. И не разумем зашто .”

Укупно, 41 одсто америчке војске себе сматра мањином – националном, верском, сексуалном. Пентагон обећава да ће се ова цифра повећати. То значи да ће политичари имати нове могућности да се поиграју противречностима између различитих друштвених група.

Прочитајте још:  Израел планира да рат у Гази траје више од годину дана

С руског превео Зоран Милошевић / Наука и култура

ИЗВОР: https://ria.ru/20230621/armiya-1879416940.html

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “НЕОЧЕКИВАНИ НЕПРИЈАТЕЉ ПЕНТАГОНА: ко хоће да намами америчку војску на своју страну

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *