Србија у приправности пред невреме и нове поплаве: Пашће до 30 мм кише, уз ветар олујне јачине

0

Србија у приправности пред невреме и нове поплаве: Пашће до 30 мм кише, уз ветар олујне јачине.

Очекујемо да интензивни пљускови са градом погоде и БиХ; Хрватску, Мађарску, запад Румуније, кажу из РХМЗ.

У Србији је на снази наранџасти метеоаларм, прво због упозорења на високе температуре, а касније у току послеподнева због опасности од олујног ветра, града и озбиљних пљускова, који би могли да доведу до новог поплавног таласа.

Овакви изгледи времена остаће на снази до недеље, 25. јуна.

Прочитајте још:  Руски посланик: Након завршетка посла у Украјини зауставићемо блокаду Србије
Метеоролог Слободан Совиљ из Републичког хидрометеоролошког завода Србије за РТ Балкан каже да су издали упозорење на приправност због очекиваних временских непогода.

“Прво нам се приближава изражени фронтални систем са запада и северозапада, тако да у поподневним сатима очекујемо прве грмљавине које ће се вечерас и ноћас додатно интензивирати у Војводини и Западној Србији, са тенденцијом премештања преко централних крајева земље ка истоку. То значи да у зони интензивних пљускова може пасти од 20 до 30 мм кише за кратко време уз појаву града. Али, очекујемо и олујни ветар који ће достизати брзину већу од 20-25 метара по секунди или 70-90 км/сат”, упозорио је Совиљ.

Метеоролог каже да се упозорења не издају никада за дан унапред, чак ни за шест или 12 сати за тачно одређену локацију, тако да у овом тренутку није могуће указати који градови ће бити у проблему.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Количине падавина и сама облачност су врло непредвидиве категорије, па се то избегава. Зато треба пратити радарску слику за сат или два унапред и хитна упозорења које издајемо сваки пут када се очекују грмљавинске непогоде и који је њихов правац премештања”, објаснио је саговорник нашег портала.

Прочитајте још:  МУП спроводи акцију против миграната који излазе из Србије
Совиљ додаје да је неповољна ситуација и у региону, поготово на Западном и Централног Балкану и Панонској низији.

“Очекујемо да интензивни пљускови са градом погоде и БиХ; Хрватску, Мађарску, запад Румуније, а повољнија ситуација ће бити на југу Балкана, у Грчкој, Македонији и Бугарској”, објашњава Совиљ.

Упозорење Сектора за ванредне ситуације МУП-а

Из Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије проследили су упозорење због ризика од поплава и појаве бујичних поплава. Послали су их на адресе 27 локалних јединица у Србији, градоначелницима, председницима општина, начелницима округа и командантима штабова за ванредне ситуације, као и комуналним и другим службама.

“Како би благовремено предузели превентивне и оперативне мере у циљу спречавања и отклањања последица временских непогода и заштите живота људи, материјалних и културних добара, као и спремности за евентуално суочавање са ризиком од поплава и појаве бујичних поплава и могућности хитног реаговања”, пише у саопштењу које је припремљено на основу упозорења РХМЗ-а, а пре свега с обзиром на поплаве из претходног периода и засићеност земљишта водом.

Прочитајте још:  Шеклер потврдио наводе Запада: Не брините мајмунске богиње се најчешће преносе међу хомосексуалцима
За РТ Балкан кажу да припреме укључују и чишћење канала, спремање механизације, обавештавање свих у систему одбране, обиласке људи у непосредној близини водотокова, обавештавања и давања упутстава грађанима, као и извештавање на локалу преко медија.

“То нам је помогло кад је падала киша у претходном периоду да немамо жртве, а могло је да буде много горе”, речено је из сектора.

Иначе, невреме се очекује и у Београду, а хидролошко упозорење за наредних 36 сати односи се на притоке Јасенице, Кубршнице, Млаве и Пека.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *