Братство и јединство за будале: Брнабић и Пленковић отворили “Хрватски дом” у Суботици

0

Subotica, 23. juna 2023 - Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabic i predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenkoviæ otvorili su danas na sveèanoj ceremoniji Hrvatski dom - Matice u Subotici. Nakon obilaska doma prisutnima su se obratili predsednica HNV-a Jasna Vojinoviæ, premijerka Srbije Ana Brnabiæ i premijer Hrvatske Andrej Plenkoviæ. Na fotografiji Ana Brnabiæ, ministarka Tanja Mišèeviæ, Jasna Vojinoviæ, Andrej Plenkoviæ. FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUÈKOVIÆ/bs

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са председником Владе Републике Хрватске Андрејем Пленковићем коме је пожелела добродошлицу у Суботицу. Премијер Хрватске у Србији борави поводом отварања Хрватске куће у Суботици.

Ана Брнабић је изјавила да данашња посета Пленковића Суботици и њена недавна посета Загребу дају позитиван импулс за успостављање бољих односа две земље у будућности.

“Изузетно је важно да смо започели са интензивирањем дијалога и посета, и само у овој години имали смо шест посета, односно састанака на високом и највишем нивоу.

Верујем да ће ово бити изузетно важно за даље стварање климе за разговоре и приближавање решавању отворених питања наше две земље, а која су отворена више деценија”, истакла је Брнабић на свечаности у Суботици поводом отварања Хрватског дома – Матице и прославе празника хрватске заједнице у Србији – Дана рођења бискупа Ивана Антуновића која је почела интонирањем српске и хрватске химне.

Она је подсетила да је и у Загребу, у априлу ове године, рекла да Србија

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

сматра да су односи са Хрватском веома важни и искрено је заинтересована за развијање свеукупних односа и унапређења узајамно корисне сарадње.

“Зато ми је посебно драго да је председник Владе Хрватске Андреј Пленковић у Суботици након непуна два месеца од када смо се видели у Загребу и када смо заједно присуствовали скупштини СНВ”, истакла је премијерка.

Додала је да Србија и Хрватска деле много тога, и лепог и ружног, и, како је навела, свакако није тајна да нас још увек оптерећују тешке последице заједничке историје што је неретко доводило до захлађења односа.

“Свако па и најмање захлађење односа увек се прво осети међу припадницима мањинских националних заједница, односно Срба у Хрватској и Хрвата у Србији. И то је такође један од разлога због којег је председник Србије Александар Вучић најавио да ће Србија искрено радити на отопљавању односа са Хрватском у нади да ћемо све дати да најпре поштујемо једни друге, да сарађујемо уз разумевање и сагледавање заједничких интереса и потреба на бази европских вредности, а што би допринело даљем просперитету читавог региона”, поручила је Брнабић.

Прочитајте још:  Албанци, Хрвати, евроманијаци и џихадисти се уједињују у Украјини за рат са Русијом

Она је казала да је веома радује блиска сарадња припадника српске националне мањине у Хрватској и хрватске националне мањине у Србији, додајући да ће ова година остати упамћена и по томе што су 5. јануара у Загребу потписали Декларацију о сарадњи Срба из Хрватске и Хрвата из Србије Томислав Жигманов и Милорад Пуповац.

“Ви сте повели, на нама политичарима је да следимо, и надамо се да смо до сада донекле испунили и оправдали ваша очекивања, а ја вам и данас дајем реч да ћемо наставити овим путем колико год то тешко и изазовно било”, поручила је премијерка.

Србија, како је додала, посвећено подржава хрватску националну мањину када је у питању остваривање права у области образовања, инфраструктуре информисања, културе, политичког деловања и наставиће да издваја средства.

Премијерка каже да је о томе разговарала и са премијером Пленковићем и поручила да ће се Србија трудити да издваја све више и да то, како је рекла, буде добро таргетирано, тако да Хрватска заједница у Србији то осети.

Према њеним речима, Хрватски дом – Матица чијем је отварању присуствовала биће седиште три институције хрватске заједнице у Србији – СНВ, Завода за културу војвођанских Хрвата и новинско-издавачке куће “Хрватска реч”.

“Позитиван однос државе према националним питањима је од изузетне важности за усмеравање једног друштва ка плурализму, толеранцији и инклузији свему ономе тежи Влада Србије”, рекла је Брнабић.

Истакла је да Хрватска кућа, не само да ће слузити као центар за промоцију хрватске културе и уметности већ ће, истиче, бити и место сусрета људи из обе земље.

“Данас јасно показујемо да смо спремни да градимо и јачамо наше односе и да инвестирамо у заједничку будућност, али и да поштујемо и ценимо заједничку баштину”, закључила је Брнабић.

Пленковић: Са Брнабић сам разговарао о унапређењу економске размене

Пленковић је на отварању Хрватског дома – Матице у Суботици изјавио да је са Аном Брнабић разговарао о унапређењу економске размене две земље.

Прочитајте још:  БРНАБИЋ: Нисмо неутрални, наставићемо да пружамо помоћ Украјини

“Данас смо на око 2,7 милијарди евра размене између Хрватске и Србије, ми сматрамо да та размена може и мора бити већа, с обзиром на величину наших земаља и снагу наших економија”, рекао је Пленковић.

Он је додао да је потребно наставити и сарадњу и помоћ у пројектима у области инфраструктуре.

“То значи и да се инвестира у мостове који постоје на Дунаву, да се унапреди прометна повезаност, да се железничка повезаност унапреди и да на тај начин омогућимо бољи пролазак наших држављана”, навео је Пленковић.

Како каже Пленковић, једна од тема разговора била је и стабилност југоисточне Европе, ситуација на КиМ, као и европски пут Србије.

Хрватски премијер се захвалио представницима српске мањине у Хрватској, као и хрватској мањини у Србији који, према његовим речима, међусобном динамиком односа, изврсним структурираним односом и меморандумом који је потписан, дају важан импулс даљњем убрзању односа на политичком нивоу две државе.

“Сматрамо да се сада ствара атмосфера да нека конкретна питања, која нас дуго година оптерећују кренемо да решавамо, а исто тако да унапредимо ова питања која су релативно једноставна, а могу допринети квалитетнијем односу две земље”, рекао је Пленковић.

Хрватски премијер рекао је да је важан задатак Владе Републике Хрватске подржавање хрватске мањине у иностранству.

“Прва порука је снажна захвалница и подршка председници Хрватског националног већа Јасни Војнић и њеним сарадницама и сарадницима који су у заиста фасцинантном временском периоду покренули и завршили овај пројекат Хрватског дома, која ће бити хрватска кућа”, истакао је Пленковић.

Жигманов: Срце је пуно, настављамо са новим жаром, новим остварењима идемо даље

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов поручио је данас на отварању Хрватске куће у Суботици “Матица” да му је “срце пуно” и поручио да ће се наставити са новим остварењима.

“Хвала свима на свему, срце је пуно и са новим жаром у новим подручјима, са новим остварењима идемо даље. Сада је другачији контекст и учествујемо у процесима доношења одлука у Влади Србије, заступљени смо и у регионалној администрацији Покрајинске владе и Града Новог Сада”, рекао је Жигманов.

Прочитајте још:  Да ли је Вучић пристао на признање или Приштина опет провоцира

Он је нагласио да ће наставити да буду конструктивни и доприносе развоју и раду.

“Хрвати у Србији су лојални и поуздани грађани који хоће добро свима, да сачувају своје име и отворе перспективу свима онима који долазе иза нас. Хвала свима на свему, уложени труд и средства нису била узалудна”, поручио је Жигманов.

Војнић: Ово је велики дан за хрватску заједницу у Србији

Председница Хрватског националног вијећа Јасна Војнић рекла је данас на отварању Хрватског дома – Матице у Суботици да је ово велики дан за хрватску заједницу у Србији и да ће овај дом бити место у коме су сви добродошли. Војнић је завалила присутнима и онима који су учествовали у изградњи овог објекта.

“Данас 23. јуна 2023. године је за Хрвате у Србији велики дан, велики је дан, јер је Влада Републике Хрватске учинила нешто о чему смо неколико година могли да сањамо. У Матицу скупити премијере двеју влада, четири министра, осам жупана и 13 свештеника …, истакла је она.

Војнић је додала да отварању присуствују и предстваници Мађарске, Босне и Херцеговине и да то само показује колики је значај овог догађаја.

“Више од 30 особа, 20 интелектуалаца, кровних институција, који су су свој рад уградили у Матицу, 90 учесника данашњег програма и више од 200 људи који су желели да присуствују. Матица је логичан след вишегодишњих напора нашег рада и посвећености за све Хрвате у Србији и то је влада Републике Хрватске учинила за нас”, додала је она.

Војнић је рекла да је отворено још девет градилишта и да ће се градити Матице у Београду, Петроварадину, Сенти, Сремској Митровици једнаким жаром.

“Желимо да обезбедимо сваком човеку простор где може да напредује и сигурност и ветар да може да слободно лети, закључила је она и додала да Матица није само дом за Хрвате , и да су у њему добродошли сви грађани.
Она је на свечаности испред Хрватског дома захвалила и представницима Владе Србије.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *