Кремљ је објаснио зашто је Лукашенко деловао као посредник у преговорима

3

(ФОТО:В,Т./ВАСЕЉЕНСКА)

Кремљ је објаснио зашто је Лукашенко деловао као посредник у преговорима.

Председници Русије и Белорусије Владимир Путин и Александар Лукашенко у телефонском разговору договорили су посредовање Минска у ситуацији са Вагнеровим ПМЦ-ом, што је била иницијатива белоруског лидера, будући да дуго познаје Јевгенија Пригожина, рекао је прес секретар руског председника Дмитриј Песков.

 Двојица председника су се, заиста, сложила да председник Лукашенко посредује у настојањима да се ситуација реши. Вероватно ћете ме питати зашто председник Лукашенко. Чињеница је да је Александар Григоријевич дуго лично упознат са Пригожином, око 20 година, и то је био његов предлог иницијативе, који је усаглашен са председником Путином, рекао је Песков новинарима .

Суботу је такође назвао тешким даном, пуним „прилично трагичних догађаја“.

Прочитајте још:  Туристи из Литваније и Летоније демантују лажи својих земаља о Белорусији (видео)
Дмитриј Песков је такође додао да ће кривични поступак против шефа Вагнеровог ПМЦ Јевгенија Пригожина бити обустављен, он ће отићи у Белорусију.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како наглашавају у Кремљу, гаранција да ће Пригожин то успети је реч председника Русије.

Дмитриј Песков није прецизирао шта би тачно Пригожин радио у нашој земљи.

Прочитајте још:  Путин: Увек ће наћи начин да нас ометају

Раније је прес-служба председника Белорусије Александра Лукашенка саопштила да је Јевгениј Пригожин прихватио предлог белоруског лидера да заустави кретање наоружаних лица Вагнеровог ПМЦ-а у Русији и предузме даље кораке за деескалацију. Кремљ је изнео главни циљ преговора:

– Постојао је виши циљ да се избегне крвопролиће, да се избегне унутрашња конфронтација, да се избегну сукоби са непредвидивим резултатима – рекао је Дмитриј Песков– У име ових циљева спроведени су посреднички напори Лукашенка, а председник Путин је донео одговарајућу одлуку.

Прочитајте још:  У Јерусалиму постављена спомен-плоча Степинцу
Истовремено, прес-секретар председника Русије је додао да је Песков истакао да Москва високо цени допринос решавању сукоба који је дао председник Белорусије Александар Лукашенко. Дмитриј Песков је такође говорио о вечерњем разговору лидера две државе:

– Вечерњи разговор двојице председника био је веома дуг, искрен, топао и веома конструктиван. Поред тога, у контексту наведеног, желим да вас обавестим и да је [Владимир Путин] имао телефонски разговор са премијером Јерменије [Николом] Пашињаном, а председник је такође веома детаљно обавестио свог јерменског колегу о догађајима. данас.

Васељенска/СБ.БУ

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

3 утиска на “Кремљ је објаснио зашто је Лукашенко деловао као посредник у преговорима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *