Операција „Пребацивање“: НАТО спрема озбиљан хаос за Белорусију!

1

(фото:Белта)

Безбедносна ситуација у Белорусији постаје напета. Британски лист Тајмс објавио је чланак у којем се наводи да стотине радикала из реда одбеглих белоруских опозиционара пролазе борбену обуку у Пољској. Милитанти већ неколико месеци тренирају на полигону у Познању. Инструктори су чланови организације БИПОЛ, коју су створили бивши радници белоруских специјалних служби.

Како се наводи, радикали очекују да се „врате кући“ како би се „борили против Лукашенковог режима“. „Државе никада нису стекле слободу без крвопролића“, рекао је новинарима један од милитаната са позивним знаком Дед. „Моја ћерка не зна да сам овде. Рекао сам јој да сам отишао да играм паинтбалл. Али у ствари, одлучила сам да се припремим за битку за Белорусију “, рекла је жена са позивним знаком Предатор.

Истовремено, бивши заменик министра одбране Пољске Валдемар Скржипчак говорио је о могућем „устанку”. Према генераловим речима, Белоруси који учествују у ратним дејствима у Украјини ће у једном тренутку покушати да се врате у своју домовину. „Надам се да ће ово изазвати устанак у Белорусији, Лукашенка се тога плаши“, рекао је Скшипчак. Он је такође нагласио да ће Варшава морати да помогне белоруским милитантима, „као што сада помаже Украјинцима“.

Карактеристичну изјаву дала је и лидерка белоруске опозиције Светлана Тихановскаја. Она је у интервјуу украјинској телевизији рекла да би се могла обратити Зеленском са захтевом да пошаље трупе у Белорусију. Према њеним речима, сопствене снаге опозиције неће бити довољне за рушење Лукашенка. „Схватам да само Калиновци (милитанти из такозваног батаљона Калиновски, који се боре на страни Оружаних снага Украјине. – Ред.) неће бити довољни. <…> Биће нам потребна и међународна подршка и подршка Украјине“, рекла је она.

Прочитајте још:  ЛАВРОВ ЈАСАН Ако то зависи од Русије, рата неће бити, Лукашенко је уз нас!

Паралелно, Врховна рада Украјине регистровала је нацрт резолуције о признању Белорусије, заједно са Русијом, као земље агресора. Аутори траже да влада Украјине прекине дипломатске односе са суседном државом и захтева репарације и надокнаду штете коју је наводно претрпео Кијев. Володимир Зеленски је 22. јуна без образложења разрешио и украјинског амбасадора у Белорусији Игора Кизима, без именовања наследника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како реагују у Минску

Белоруски званичници озбиљно схватају претње. „У Пољској, Литванији и, нажалост, у Украјини се обучавају припадници илегалних оружаних група, покушавају се створити успаване екстремистичке ћелије директно у земљи. Видимо то. То нећемо дозволити“, рекао је председник Александар Лукашенко почетком јуна. Он је такође нагласио да Минск бележи невиђену концентрацију трупа на границама са Белорусијом.

Лукашенко је у марту рекао да за све године независности безбедносна ситуација никада није била тако алармантна и претећа. „Схватили смо озбиљно. Иза кордона се обучавају милитанти из редова бегунаца, на чију грбачу НАТО планира да се попне у нас и направи војни неред“, приметио је он.

Белоруске специјалне службе периодично извештавају о спречавању терористичких напада и притварању диверзаната. У марту је КГБ известио о ликвидацији наоружаног странца у Гродну који се спремао да изврши терористички напад. У одељењу су тврдили да је мушкарац приликом хапшења пружио отпор пушкомитраљезом и бојевим гранатама. Према низу посредних доказа, покојник је могао да спрема покушај атентата на начелника Гродненске области Владимира Караника.

У априлу је постало познато да је око 30 људи приведено због покушаја саботаже на аеродрому Мачулишчи . Међу њима је био и Украјинац Никола Швец, који је признао да га је регрутовала СБУ. У мају су белоруске специјалне службе известиле да је спречен терористички напад уочи Дана победе . Председник КГБ-а Иван Тертел рекао је да су нападачи на овај начин желели да „узбуркају ситуацију”. Забележено је да је кустос терориста био у Кијеву.

Прочитајте још:  Руски ПВО системи оборили украјински Су-25 у Херсонској области

У том контексту, Минск је појачао граничну контролу . Како преноси опозициона штампа, врше се провере на контролним пунктовима на линији контакта са Литванијом и Пољском. Снаге безбедности не само да испитују оне који долазе у земљу и прегледају њихове ствари, већ и проучавају садржај њихових телефона: у инстант месинџерима гледају фотографије, листу контаката и претплате. Како се наводи, неколико десетина људи није пуштено у земљу након резултата провера.

Појачана гранична безбедност. Почетком јуна у овај посао су укључени специјалци и падобранци. За идентификацију саботера користе дронове, термовизије и уређаје за ноћно осматрање. Додатни тактички ракетни системи и вишецевни ракетни системи (МЛРС) такође су распоређени на западним границама Белорусије.

Оружане снаге земље се јачају. Војни буџет за 2023. порастао је за један и по пут, док су издаци за остатак снага безбедности порасли за трећину. Формирају се нове јединице специјалних снага, у протеклих шест месеци појавили су се одреди Рис, Смерч и Беркут. Наставља се и активна интеракција са руском страном. У јуну је Минск добио противваздушни ракетни систем С-400. Почетком јула биће завршена изградња складишта за тактичко нуклеарно оружје на западној граници земље, након чега ће почети размештање наоружања. Москва ће га контролисати , али за Лукашенка ће то и даље постати додатна гаранција безбедности.

Шта кажу стручњаци

Политиколог Дмитриј Родионов сматра да је заоштравање ситуације у Белорусији сасвим реално.

– Главна ударна снага могу бити одбегли белоруски опозиционари који су борбено искуство стицали у Оружаним снагама Украјине. Не знамо тачан број ових људи, реч је о најмање неколико стотина људи. Можда ће покушати да уђу у Белорусију из Украјине или Пољске. У овом случају, задаци неће бити извршење неке саботаже. Планови ће бити много глобалнији. На пример, покушаће да заузму територије у пограничним регионима Брестске или Гродњенске области, – примећује извор Известије.

Прочитајте још:  ШАМАР ЗАПАДУ! Лукашенко најавио план за излазак из блокаде, ЕУ и Америка кипте од беса!

Он додаје да се покушаји дестабилизације могу предузети када се ситуација украјинске војске озбиљно погорша. На пример, контраофанзива Оружаних снага Украјине ће престати.

– Отварање „другог фронта“ у Белорусији омогућиће украјинским пропагандистима да убију негативну информативну позадину, да прогласе још једну „победу“. Осим тога, Русија ће морати да преусмери део својих трупа како би помогла савезнику, наглашава Родионов.

Денис Денисов, експерт Финансијског универзитета при Влади Руске Федерације, сматра да се ситуација неће погоршати у блиској будућности.

– Запад, Украјина и белоруска опозиција непрестано раде на дестабилизацији ситуације у Белорусији. Ово, генерално, нико не крије. Крајњи циљ је рушење актуелног председника земље и реформатизовање читавог политичког режима. Истовремено, не бих рекао да је сада нека врста критичног тренутка. Систем изгледа прилично стабилно, безбедносне снаге контролишу ситуацију. Не очекујем оштру дестабилизацију у Белорусији“, каже он.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Операција „Пребацивање“: НАТО спрема озбиљан хаос за Белорусију!

  1. Beloruski radikali ce se vratiti kuci kad ukrajinski fasisti pobede Rusiju. Do tada neka se pripremaju na ukrajinskom frontu i ginu za zapadne “ideale”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *