Добри односи Уједињених Арапских Емирата са Кином и Русијом кап која је прекинула везе са САД

1

Везе које тешко Запад раскинути: Владимир Путин и престолонаследник Абу Дабија шеик мухамед бин Зајед (Фото EPA-EFE/A.Nikolsky)

Добри односи Уједињених Арапских Емирата са Кином и Русијом кап која је прекинула везе са САД

Америчке стратешке везе са регионом Залива се распадају, пише портал “Хил”, а преноси РТ.

 

Лидер Саудијске Арабије у суштини је – у вези са снабдевањем нафтом, продајом оружја или нуклеарном енергијом – поручио Бајденовој администрацији: “Ако желите да радите са мном у реду, али ако не, има других који ће то учинити”.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мање видљив, али једва мање проблематичан је забрињавајући и упоран раскол између Вашингтона и Уједињених Арапских Емирата (УАЕ).

 

Два пута у последње две године, највиши амерички званичници покушали су да умире лидера УАЕ, Мохамеда бин Заједа Ал Нахјана, познатог као МБЗ, у покушају да врате односе на прави пут. Када је прошлог јула боравио у Џеди, председник Џозеф Бајден је лично позвао МБЗ у званичну посету Вашингтону пре краја године.

 

То се није остварило. Уместо тога, скоро годину дана касније, МБЗ-ов брат, који служи као саветник за националну безбедност УАЕ, састао се у Вашингтону са својим америчким колегом Џејком Саливаном, да види да ли би могли да врате одређени степен нормалности у однос.

 

Емиратска чарка са Вашингтоном сеже најмање деценију уназад, од времена када је председник САД Барак Обама тајно преговарао о нуклеарном споразуму са Ираном иза леђа својих арапских савезника из Залива. Технолошка ограничења државе и министарства одбране натерала су УАЕ да одустану од куповине напредних америчких авиона Ф-35 вредних 20 милијарди долара. Касни одговор САД на ракетне нападе на УАЕ из Јемена додатно је антагонизирао Абу Даби.

Прочитајте још:  Србија изручила Русији лажног зубара и преваранта

 

Емирати су на крају закључили да им са оваквим пријатељима не требају непријатељи, и постепено су се окренули Русији и Кини. УАЕ су постали највећи трговински партнер Русије и Кине у арапском свету, подсећа у тексту за “Хил” Стивен Бленк, сарадник Института за истраживање спољне политике и професор руских безбедносних студија на Америчком ратном колеџу.

 

Кина је највећи глобални трговински партнер УАЕ (без нафте), а УАЕ су други по величини трговински партнер Кине.

 

Испод површине ових побољшаних комерцијалних веза са америчким супарницима, лежи мрежа безбедносних односа која је довела до тога да високи амерички званичници и чланови Конгреса доводе у питање поузданост УАЕ као стратешког партнера.

 

Сарадња УАЕ са Русијом је већ неко време била тачка трвења са владом САД, наводи “Хил”.

 

Наводне везе УАЕ са групом “Вагнер” у Либији и снабдевање оружјем Халифе ал Хафтара дуго су уносили нервозу политичарима у Вашингтону, што их је навело да у јануару санкционишу ентитете са седиштем у УАЕ. Каснија укљученост Абу Дабија у наводне активности “вагнероваца” у Судану долила је уље на ту ватру.

 

Према извештајима из региона, “Вагнер” и УАЕ су заједно радили на извозу злата из Судана у Дубаи, где приход од његове продаје пуни касу “Вагнера”, суданских побуњеника и посредника из УАЕ, наводи Бленк у тексту за “Хил”.

 

Откако су били уздржани на гласању у Савету безбедности УН о резолуцији којом се осуђује руска операција у Украјини, УАЕ су или затварале очи или избегавале санкције у корист Русије, што је подстакло Бајденову администрацију да предузме агресивне акције.

Прочитајте још:  ПУТИН НЕ ЗНА ЗА ДЕФАНЗИВУ: Русија успешно разбија офанзиву запада на њене границе (ВИДЕО)

 

Према подацима које је прикупила Фондација Слободна Русија, вредност електронских делова испоручених из УАЕ у Русију порасла је седам пута од 2021. до 2022. У истом периоду, УАЕ су извезли 15 пута више микрочипова у Русију, заједно са преко 150 дронова.

 

Министарство финансија је јавно критиковало УАЕ због “лошег поштовања санкција”. Само ове године, САД су санкционисале бројне ентитете Емирата због заобилажења западних санкција.

 

У једном случају, пар фирми из Емирата сарађивало је са Ираном на пребацивању иранских дронова, особља и опреме за подршку из Ирана преко УАЕ и даље у Русију, наводи “Хил”.

 

Министарство финансија САД такође је санкционисало руску банку која послује у УАЕ под лиценцом Централне банке Емирата. Брат МБЗ-а, који је и потпредседник владе, суочава се са истрагом америчких и британских власти због извештаја да је помогао руским олигарсима да избегну санкције.

 

Поврх свега, америчке шпијунске агенције су документовале узнемирујуће и дубоке обавештајне односе између УАЕ и Русије, пише “Хил”.

 

Из перспективе Вашингтона можда је и алармантнији све ближи безбедносни однос између УАЕ и Кине. Пре две године, амерички обавештајци су постали свесни да Кина тајно гради војни објекат у луци у УАЕ. Председник Бајден је више пута изразио узнемиреност и позвао да се заустави пројекат, на шта је Бин Зајед пристао.

 

Крајем 2022. године, упркос уверавањима Емирата, САД су откриле обновљену активност на локацији. Многима у Вашингтону се чини да се руководство Уједињених Арапских Емирата труди да “натрља нос” забринутој Америци.

 

Критичари Емирата указују на њихово одбацивање као небитних забринутости САД због све ближих веза са кинеским телекомуникационим гигантом “Хуавеј”. Продор “Хуавеја” у УАЕ, као и растуће партнерство између обавештајних агенција две земље, представљају “озбиљне изазове за амерички безбедносни естаблишмент”, наводи Бланк у тексту за “Хил”.

Прочитајте још:  Руска војска уништила је два складишта наоружања Оружаних снага Украјине и десет дронова

 

Саветници за националну безбедност ових земаља издали су раније овог месеца заједничку изјаву у којој истичу “трајно стратешко партнерство САД и Уједињених Арапских Емирата”; понављају “посвећеност САД одвраћању претњи против УАЕ”; и изражавају “заједничке циљеве ка изградњи повезанијег, просперитетнијег и стабилнијег региона Блиског истока”.

 

Међутим, одсуство МБЗ-а у Вашингтону довољно говори. Бајденов позив је одбијен, као и његове молбе. С обзиром на различите погледе на свет ових некадашњих савезника, изгледа да се затегнути односи Америке са другом најмоћнијом државом у региону неће побољшати у скорије време, закључује “Хил”.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Добри односи Уједињених Арапских Емирата са Кином и Русијом кап која је прекинула везе са САД

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *