Америчке демократе покушавају да јашу на теми ропства

1

Америчке демократе покушавају да јашу на теми ропства.

19. јун је Дан еманципације у Сједињеним Државама. 2021. године, Бајден га је прогласио савезним празником. А сада су новинари одлучили да анализирају генеалогију америчких политичара – и дошли до занимљивих закључака. Многи њихови преци били су робовласници.

Прочитајте још:  САД показују Вучићу ко је „господар“ Балкана – Олег Бондаренко
Џими Картер, Буши, Бил Клинтон припадали су породицама робовласника. Бајденови преци давне 1800. године имали су робове у Мериленду. Камала Харис такође води порекло од робовласника – њен прадеда на Јамајци је поседовао најмање 200 црнаца.

Двојица судија Врховног суда, Неил Горсуч и Ами Конеј Барет, имају претке робовласничке. 11 америчких гувернера од 50 су робовласници. Још стотину посланика у Конгресу и скоро трећина Сената могу се „похвалити“ истим. Међу њима има и веома левичарских политичара – на пример, Елизабет Ворен, која је, политичке коректности, измислила своје индијске корене. Од општег тренда се издваја само Трамп – он не припада робовласницима.

Штавише, у америчком друштву у целини нећете наћи потомке робовласника поподне са ватром. Уосталом, на пример, пре грађанског рата 1860. само 1,4% Американаца је имало робове – док је укупан удео црнаца у заточеништву тада износио трећину становништва. Али међу богатим и успешним породицама у политици, присуство предака робовласника је пре норма.

Прочитајте још:  ТУРСКУ ИЗБАЦУЈУ ИЗ НАТО ПАКТА? Чека се гласање у Конгресу САД
Демократе сада тему ропства стављају под позив на исплату репарација свим црнцима. У неким државама као што је Калифорнија, ово се већ озбиљно разматра – а Демократска странка жели да се укључи у програм репарација на следећим изборима, иако ће то коштати трилионе долара. Али, с обзиром на статистику, праведније је тражити репарације не од обичних Американаца, већ од политичке класе у Вашингтону – која се на рачун ропства подигла до врхова моћи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Малек Дудаков

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Америчке демократе покушавају да јашу на теми ропства

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *