“Татице” у Немачкој купују секс са малолетницама

0

“Татице” у Немачкој купују секс са малолетницама.

Старији мушкарци циљано користе платформе попут ‘My Sugardaddy’ за контакте с малолетницама, потврдило је ново истраживање немачких новинара.

Они који посете платформу “My Sugardaddy“, на фотографијама и видео-снимцима могу да виде призоре срећног живота: парови пију шампањац, романтично дружење у двоје у спа-комплексима, куповина накита или журке.

Прочитајте још:  Захарова коментарисала закон о промени пола усвојен у Немачкој
Платформа – чији би назив у слободном преводу могао да буде “Мој слатки татица” – намењена је младим женама које су, зарад џепарца, скупе одеће и посета ексклузивним ресторанима, спремне да се упусте у емотивне и углавном сексуалне везе са старијим мушкарцима. У опису стоји да је то “водећа европска дејтинг платформа”, односно платформа за спајање парова. Истиче се да она има четири милиона чланова и да њихов број расте, посебно од избијања пандемије короне.

Платформа своје клијенте привлачи тако што истиче да спаја “успешне и модерне” мушкарце “у најбољим годинама” који су у потрази за знатно млађим и “атрактивним женама“ које су у потрази за добростојећим старијим мушкарцем.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Плодно тло за сексуално злостављање

Но, иза те наводне слатке везе са “татицом” која за циљ има обострану корист и нуди обећања о гламурозном животу, често се крије горка истина: истраживање новинара немачког јавног сервиса SWR показује да су такозване sugardating платформе плодно тло за сексуално злостављање малолетних особа.

Истраживачки тим недељама је креирао различите лажне профиле на платформи. Kао тобожња 18-годишњакиња, репортерка се регистровала на mysugardaddy.com уз помоћ само неколико кликова.

Иако се приликом регистрације мора унети и датум рођења, не може се одабрати датум мањи од 18 година, па је тако заобилажење минималне старосне границе на платформи дечја игра. Након само минут-два, профил је, без верификације старости, био активан и први мушкарци почели су да се јављају. Наведена старост корисника који су ступали у контакт била је између 40 и 60 година.

“Sugardaddys” признају злостављање

Прочитајте још:  Демонстранти у Бугарској поново поставили шаторе
Након кратке размене порука, први од учесника потврдили су да су на платформи и раније упознали малолетне особе и да су платили за сексуалне односе с њима. Притом је сексуално злостављање младих у Немачкој кривично дело. Члан 182. став 2. Kривичног закона наводи: „Kажњава се и особа старија од осамнаест година која злоставља особе млађе од осамнаест година због тога што је над њима извршила сексуалне радње или им дозволила да их оне над њом изврше.“

Репортерка се једној особи с којом је размењивала поруке представила као 17-годишњакиња, дакле као малолетна. За њега то није представљало проблем и позвао ју је да се нађу у једном хотелу у Берлину. Пре тога је питао репортерку – наводно малолетну девојку – да ли узима пилуле за контрацепцију и какве сексуалне односе преферира.

Прочитајте још:  Немачка и Француска припремиле су план за напад на Русе на друштвеним мрежама
И он је признао да је преко платформе до сада упознао више од десет малолетних особа, од којих неке и лично. Најмлађа с којом је рекао да је “имао нешто”, имала је само 14 година. Kористећи услугу Гугла за претрагу фотографија, новинари су открили да је тај 48-годишњи мушкарац бивши посланик немачког Бундестага, да је још активан у политици и да тренутно обавља функцију на локалном нивоу.

Без свести о кривици

Опремљена скривеном камером, репортерка га је након тога и упознала, и тада се и представила као новинарка. Суочила га је с питањем зашто је тражио малолетнице на платформи и због чега се упуштао у тај ризик. Но, тај политичар, а уједно и економски консултант, није показао никакву свест о кривици. Малолетнице су, како је рекао, “знале шта раде”. Осим тога, како је додао, ни једна ни друга страна немају интереса да таква веза постане јавна, јер и једно и друго желе да сачувају репутацију.

Kада му је репортерка указала на то да је секс са малолетном особом за новац кривично дело, он је избегао одговор, рекавши да “о томе може да се расправља”. Рекао је још да тражи односе “на истом нивоу” и да нуди менторство. Он ту, како наглашава, не види никакав “дисбаланс моћи”. Репортеркино питање о томе шта каже о сексу за новац са 14-годишњакињом и да ли је свестан кривичне одговорности, остало је без одговора.

Упозорење на злоупотребу моћи и зависности

Прочитајте још:  Званичник ЕУ: Србија мора да уведе санкције Русији ако се нада уласку у ЕУ
Јулија фон Вајлер, тзв. “sugardating” види као велику опасност за малолетнике, посебно за младе жене. Она је на челу организације “Невиност у опасности” (Innocence in Danger), која се бори против сексуалног злостављања деце. “Kада млада особа сретне много старију особу, онда по дефиницији имамо посла с несразмерним односом – у смислу животног искуства, моћи, а често и насиља и финансијске супериорности. То ствара зависност”, каже Фон Вајлер.

Она такође указује да то понекад и није слободна одлука младих људи: “Ако нека особа то уради због финансијске нужде или због стварне присилне ситуације, онда то није добровољна одлука.”

То потврђује и једна студија данског истраживачког тима, за коју је разговарано се шездесетак младих жена. Након позитивних искустава у почетку, многе од њих наставиле су да померају своје личне границе и склизнуле су у односе зависности – у страху од насиља, али и од тога да буду напуштене, каже шеф студије, проф. Жанет Бјонес са Универзитета Архус. Многе од тих особа, како је утврђено, долазе из компликованих породичних заједница и на тај начин покушавају да дођу до новца, али и до признања.

Случај Данијела Б.: злостављање покренуто преко онлајн платформи

То да мушкарци на платформи “My Sugardaddy” циљано контактирају малолетнице, потврђује и актуелни случај о којем је овог пролећа одлучивао Окружни суд у Минхену. Оптужени Данијел Б. се на различитим платформама дописивао са девојкама које су имале између 13 и 16 година, и повремено је над њима или пред њима вршио сексуалне радње.

Прочитајте још:  ПОЛУДЕЛА: Бивша македонска тужитељка скинула се у доњи веш у Државном заводу за ревизију
Оптужен је за сексуално злостављање деце и младих у више случајева и на крају је осуђен на три године и шест месеци затвора. Пресуда регионалног суда још није правоснажна, осуђени је поднео жалбу.

Данијел Б. је на суду у више наврата оштећене оптуживао за саучесништво у његовим радњама, зато што су се регистровали на платформама на којима је дозвољен приступ само пунолетним особама. Међутим, његову аргументацију је суд у својој пресуди оштро критиковао и одбацио.

Трговине људима и присилна проституција

Прочитајте још:  Пентагон је саопштио да се кинеска метеоролошка сонда налази у централном делу САД
Главна истражитељка у случају Данијела Б. била је Елиса Панучио. Она се специјализовала за борбу против сексуалног насиља над децом и младима. “Ни на једној платформи која нам је позната, не постоји сигурност од сексуалног злостављања. Нема провере старости, нема верификације”, указује Панучио.

На упит новинара SWR-а, из Савезног уреда криминалистичке полиције одговорено је да је платформа “My Sugardaddy” у немачким покрајинама позната по вези са трговином људима и присилном проституцијом. Из Савезног уреда криминалистичке полиције истичу да је “пожељно” да оператер платформе проверава старост.

И поједини покрајински криминалистички уреди такође потврђују да су упознати са случајевима сексуалног злостављања до којих је дошло након коришћења платформе “My Sugardaddy”.

На питање новинара, немачко Савезно министарство за дигиталне технологије одговорило је, међутим, да строжа провера старости није у складу с регулативом Европске уније. Из немачког Савезног министарства за породицу најавили су да би требало блокирати такве платформе које се проактивно баве тражењем малолетних корисника.

Платформа “My Sugardaddy”, упркос поновљеним упитима, сва питања новинара SWR поставила је без одговора.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *