Хитлеров поздрав и кукасти крст у немачким школама

0

Хитлеров поздрав и кукасти крст у немачким школама.

Све је започело отвореним писмом наставника у једном малом граду на истоку Немачке о екстремно десним испадима ученика. Полиција сада признаје: то није изолован случај, захваћена је читава земља, пише Дојче веле.

Прочитајте још:  Ухапсићемо Путина ако крочи на тло Немачке
Крајем априла наставници једне школе у градићу Бургу у немачкој покрајини Бранденбург на истоку земље, објавили су отворено писмо у којем упозоравају на десничарске екстремистичке испаде у близини њихове школе. Реч је, рецимо, о ученицима који су подизали десну руку у Хитлеров поздрав, о расистичким слоганима и кукастим крстовима на аутомобилима.

Сада су стигле и прве бројке које показују да су такви инциденти у школама очигледно проблем у читавој земљи. Према информацијама политичког магазина „Контрасте“ немачког јавног сервиса АРД, у периоду од 2018. до 2021. трећина десничарских злочина у којима су починиоци били малолетници догодила се у близина школа. То је, наиме, процена немачке Савезне криминалистичке полиције (БКА) задужене за политички мотивисани криминал (ПМК).

„Зигг хајл“ и „Хајл Хитлер“

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Као најчешћи преступи спомињу се показивање Хитлеровог поздрава и узвикивање слогана попут „Зиг хајл“ и „Хајл Хитлер“. Поред тога, било је и графита и истицања нацистичких симбола и слогана. Слике и поруке посебно често су се слале преко различитих сервиса за поруке. Немачка влада притом не наводи конкретне бројке, пише ДW.

Прочитајте још:  Цинизам француске и немачке "амбасаде": "Спомен плочу смо "само померили"
Према наводима савезне владе, аутоматизована процена која идентификује места на којима су почињена кривична дела, као што су школе, није могућа на основу статистика БКА. Из немачког Министарства унутрашњих послова су на упит новинара одговорили да је посебна евалуација „рађена ручно“ и то за „унутрашње полицијске потребе“. С обзиром на то да постоје „одређене несигурности“, могу се дати „само приближне вредности“.

Све у свему, кривична дела с подручја политички мотивисаног криминала с „малолетним осумњиченицима“ од 2018. до 2020. била су у „нижем четвороцифреном распону“. Конкретно, везано за школско окружење, бројеви су од 2018. до 2021. били у „средњем троцифреном распону“.

Забрињавајуће бројке

Након отвореног писма бранденбуршких наставника покренута је расправа о узроцима. Установило се да такве појаве нису ограничене само на ону школу у Бургу. Показало се да и у другим деловима Немачке „млади људи своја прва искуства с десничарским криминалом, пропагандом, претњама и насиљем стичу у школи и свом окружењу“, рекла је за АРД Ане Бригман, координаторка пројекта Удружења за перспективу жртава у Потсдаму. Школа томе мора јасно да стане на пут и објасни ученицима да је такво понашање забрањено. Она наглашава да млади искуства из школе преносе са собом у све сфере живота.

Прочитајте још:  Зеленски намеравао да дигне у ваздух нафтовод "Дружба"
Често се такво деловање одвија на социјалним мрежама на којима се размењују или деле десничарски садржаји, наводи немачка влада. Према подацима Савезног министарства унутрашњих послова, кривична дела те врсте су у 2019. години нагло порасла у читавој земљи, мада је 2021. забележен известан пад броја тих случајева. О разлозима за повећање броја случајева Влада нема сазнања.

Програми превенције

Према речима посланице опозиционе Левице у Бундестагу Никол Голке, која је у партији задужена за образовну политику, хитно је потребно да се о томе формира валидна база података, како би могле да се процене димензије проблема. Она критикује то што су школе и учитељи тренутно често препуштени сами себи. Влада и покрајине морају више да се позабаве превенцијом и борбом против десног екстремизма, сматра Голке. Ситуација попут оне из деведесетих, када су десни екстремисти у неколико наврата насилно нападали странце у Немачкој, мора се, каже, по сваку цену избећи.

Прочитајте још:  Немачки научници руше главну тврдњу о вирусу корона
Из Министарства унутрашњих послова наглашавају да Влада, са своје стране, спроводи читав низ превентивних програма за младе, рецимо попут програма „Живети демократију!“ који се спроводи на подручју читаве земље. Циљ је, између осталог, да се промовише педагошка компетенција наставника у сучељавању с десно-екстремним и антидемократскм уверењима у школама. Из Министарства поручују да је одлучно супротстављање свим противуставним настојањима један од кључних задатака и интереса Владе.

(Дојче веле)

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *