Више стотина људи на литургији у Грачаници, полиција је у близини, Кфор надлеће манастир

0

Патријарх Порфирије у Грачаници © Фото : СПЦ

Срби на Косову и Метохији не одустају од обележавања Видовдана. Патријарх српски Порфирије служи литургију у порти манастира Грачаница, где се више стотина људи окупило да обележи овај празник. За време говора патријарха Порфирија хеликоптер КФОР-а надлетао је манастир Грачаница.

Након литургије патријарх ће заједно са епископом рашко-призренским служити и парастос палим српским јунацима.

У порти манастира Грачаница окупило се више хиљада људи како са Косова тако и из Србије, Црне Горе, Републике Српске, као и црквени великодостојници епископ марчански Сава, новобрдски Иларион, јегарски Нектарије и топлички Петар, као и директор Патријаршијске управне канцеларије архимандрит Данило и ректор Богословије Светог Саве у Београду протођакон Радомир Врућинић.

Након службе, традиционално ће бити додељене медаље „Мајка девет Југовића“ мајкама које имају четворо и више деце.

За Србе на Косову и Метохији Видовдан је један од најважнијих празника, који уобичајено обележавају на Газиместану, али ове године, по први пут парастос ће се служи у манастиру Грачаница.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Присуство шиптарских терориста у униформама тзв полиције у близини манастира је повећано, а присутни су и припадници карабињера и Еулекса.

Патријарх српски Порфирије стигао је синоћ у Грачаницу и уз звуке звона, патријарха је дочекао епископ рашки-призренски Теодосије са свештенством.

Дан уочи Видовдана, Срби на Косову и Метохији организовали су два протестна скупа – у северном делу Косовске Митровице и Грачаници, преноси РТС.

У усвојеној декларацији поручили су да су Срби са Косова и Метохије од Штрпца до Лепосавића више од две деценије, а посебно у протеклих неколико месеци, суочени са незапамћеним насиљем.

Прочитајте још:  Црна Гора спремила нови план за бруталну отимачину светиња Српске православне цркве

Европска комисија ће ове недеље формално предложити листу мера против власти у Приштини због непоштовања захтева за деескалацију на северу Косова, изјавио је у Бриселу челник Европске комисије Јан Герт Копман.

Због безбедносних разлога, парастос палим српским ратницима у Косовском боју на Газиместану неће бити, већ ће бити служен овде у Грачаници.
На Косову се очекује миран и достојанствен дан, јер поред Срба који обележавају Видовдан, већинско албанско становништво обележава Курбан-бајрам. Оба празника шаљу поруке мира.

Уручене видовданске књижевне награде

Патријарх је присуствовао синоћ свечаној традиционалној манифестацији “Видовданско песничко бдење”, на којем су уручена признања о годишњим добитницима видовданских књижевних награда. Овај културни догађај годинама уназад окупља књижевне ствараоце и на посебан начин спаја садашњост са прошлошћу.

Награда “Златни крст Кнеза Лазара” припала је песнику Владану Матијевићу из Чачка, “Грачаничка повеља” додељена је песнику Радету Танасијевићу из Дражевац код Обреновца, док је награда “Перо деспота Стефана Лазаревића” додељена песнику и критичару Жарку Миленковићу из Преваца код Приштине. “Кондир Косовке девојке” припала је песнику и прозаисти Милоју Радовићу из Краљева.

То су појединачни добитници награда, а добитници су и сви други који својом присутношћу увеличавају обележавање Видовдана, јер је присутност на Косову у овим данима кризе посебно важна. То је наглашено и на свечаној академији одржаној у Грачаници, а и у Видовдањској декларацији усвојеној јуче.

Медији / Спутњик / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *