Кад доказани терористи лове измишљене терористе: Да ли је Курти данас званично најавио лов на Србе?

1
Аљбин Курти

Аљбин Курти

Кад доказани терористи лове измишљене терористе: Да ли је Курти данас званично најавио лов на Србе?

Велики “легалисти” из Приштине отворили су и формални пут да хапсе Србе на северу Косова и Метохије под оптужбама да су чланови некаквих терористичких организација.

Прочитајте још:  Суд у Хагу одбио Тачијеве сведоке: Вилијам Вокера, Кушнера и Кларка
Скоро невероватно звучи вест да је такозвана влада у Приштини прогласила за терористичке организације “Цивилну заштиту” и “Северну бригаду”, групе за које тврди да делују на северу Косова и Метохије и да их чине Срби, наоружани до зуба, који уз помоћ Русије планирају нападе на такозване косовске институције.

Невероватно, јер се догодило да осведочени терористи, припадници такозване Ослободилачке војске Косова или њени поштоваоци некога прогласе терористом. Да будемо фер, морамо да признамо да није први пут да терористи проглашавају друге за терористе, по опробаној методи држ’те лопова. Америка то ради већ деценијама.

Одлука звучи још бизарније када се зна да једна група не постоји већ осам година, а за другу се не зна ни да ли је икада постојала.

Овим потезом велики “легалисти” из Приштине отворили су и формални пут да хапсе Србе на северу Косова и Метохије под оптужбама да су чланови некаквих терористичких организација. Међутим, не само што ће моћи да их хапсе, него су и казне запрећене за тероризам драконскеЧак и доживотне.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према Кривичном законику тзв. Косова, терористички акт и напад је извршење сваког дела у намери да се заплаши становништво, да примора државни орган, владу или међународну организацију да уради или да се уздржи од неке радње, или да озбиљно дестабилизује или уништи темељне политичке, уставне, привредне или друштвене структуре Републике Косово, друге државе или неке међународне организације.

Ономе ко изврши дело тероризма прети казна затвора од 5 година, а ако изазове тешке телесне повреде једног или више лица прети му казна од најмање 10 година затвора.

Ако изазове смрт једне или више особа прети му најмања казна од 15 година, а највећа запрећена казна је доживотни затвор.

Предвиђене су и казне за помагање тероризма или скривање терориста. Свакоме кога Приштина окриви да је помагао терористима, чак и ако терористички акт није изведен, прети му новчана казна од 500.000 евра и затвор од 5 до 15 година.

Казне за онога ко је оснује или је вођа терористичке групе може бити осуђен на казну од 500.000 евра и затвор од 10 до 20 година.

Да би било јасније колико су ове казне страшне, довољно је рећи да је Куртијева полиција наоружана до зуба недавно упала у северни део Косовске Митровице усред дана и ухапсила кик-боксера Милуна Лунета Миленковића под оптужном да је један од вођа “Цивилне заштите”. Ако би таква оптужба била потврђена, овај освајач бројних медаља на међународним такмичењима могао би да буде осуђен на 20 година затвора.

Шта су “Цивилна заштита” и “Северна бригада”

Када су у Бриселу 2015. Београд и Приштина потписали нови споразум, као наставак Првог (бриселског) споразума из 2013. године, предвиђено је да се на северу ове српске покрајине укине “Цивилна заштита”. У питању је организација која је бројала 751 члана, а њен задатак је био да помаже становништву у случају поплава, земљотреса или сличних природних непогода.

Београд је пристао да они буду интегрисани у косовске институције, међутим, Приштина је понудила укупно 483 радних места на северу. До краја 2015. године био је рок да припадници буду интегрисани у институције, чиме је она престала да постоји.

Докле се ишло са потпуним затирањем постојања ове организације говори чињеница да је у споразуму наведено да постоји око 500 јакни са натписом “Цивилна заштита”.

“Током и након интеграције, бившим члановима ЦЗ-а неће бити дозвољено да носе било какве униформе нити цивилну одећу која наликује униформама са ознакама ЦЗ-а”, наводи се у споразуму.

Међутим, осам година касније, Курти и његов министар полиције објавили су снимке оружја и муниције уз тврдњу да су пронађени у аутомобилу београдских регистарских таблица, које је власништво “Железнице Србије”. Оружје је тобоже српске произвoдње, а коришћено је за наводни напад на Кфор 29. маја у Звечану.

Приштина је тврдила да су пронађени и прслуци са натписима руских и српских јединица са логоом “Северна бригада”, али и експлозивне направе које је некада користила “Цивилна заштита”.

Курти је акцију представио као спречен терористички напад на северу Косова и Метохије у тренутку када су косовски специјалци заузели зграде општина, а Кфор формирао барикаде око њих.

И док је “Цивилна заштита” била организована формација која је престала да постоји још 2015. године, о “Северној бригади” се не зна ништа, осим што називом подсећа на навијачку групу Црвене звезде.

Прочитајте још:  СРБИМА ИЗ КОСОВСКЕ МИТРОВИЦЕ УСКРАЋНИ ЛЕКОВИ "Људи се боре за живот, прелазе по 500 километара преко отворених прелаза"
По фасадама и на улицама на Косову и Метохији, али и по Београду могли су се видети графити са потписима “Северне бригаде”. У питању су поруке попут: “НАТО иди кући, ово је Србија”, “Не брините, ту смо”, “Чекамо”, “Нема предаје”.

Графити су исписивани у тренуцима када је Приштина инсистирала да Срби изваде косовска лична документа, па су по фасадама осванули графити “Нема предаје, српска лична карта остаје”.

Исто се десило и током тензија које је Приштина изазвала покушајем да принуди Србе да узму косовске регистарске таблице, па су тада исписани графити “Нема предаје, КМ остаје”, што се односило на таблице са ознаком Косовска Митровица.

Прочитајте још:  У шумама на северу Србије створена је аутономна област коју контролишу мигранти
Последњи случај исписивања графита десио се крајем прошле године, када су на улицама осванули натписи “од 21.11. обавеза је сваког, отпор на сваком кораку”, у бојама заставе Србије.

Отворен лов на Србе

Правник из Косовске Митровице Марко Јакшић каже за РТ Балкан да је прави нонсенс проглашење непостојеће организације за терористичку.

“Северна бригада не постоји осим на пар мурала по Косовској Митровици”, каже Јакшић и указује да је и друга организација непостојећа, јер је “Цивилна заштита” одавно расформирана.

“Ова одлука је формализација лова на све Србе на северу Косова и очекујем да ће сада сваки противник Куртијевог режима бити хапшен за тероризам или због подршке тероризму”, каже наш саговорник.

Јакшић оцењује да је ово део “чувеног Куртијевог хрватског сценарија” усмереног на потпуно исељавање Севера или асимилације преосталог становништва.

“Ова одлука је и потврда да се историја понавља. И ОВК је 1997. године проглашена терористичком организацијом, чак и од владе САД, па су годину дана после са њима седели Ричард Холбрук и Кристофер Хил. Танка је линија између терориста и ослободилаца”, истиче Јакшић.

Прочитајте још:  Ако нам отму Косово, питање је шта ће бити са остатком
Новинар Никола Јовић, који је као извештач недавно више пута боравио на Косову и Метохији, каже за РТ Балкан да лично и непосредно може да потврди колико су приче и оптужбе Приштине о “Цивилној заштити” и “Северној бригади” као терористичким организацијама обична пропаганда и измишљотина.

“То има за циљ да легитимизује њихово насиље над Србима (нарочито) на северу КиМ, а и у свим осталим деловима покрајине”, оцењује Јовић.

“Стога ово проглашавање за терористичке организације има за циљ припрему терена за хапшење свакога ко би могао да пружи отпор Приштини, чиме би даљи отпор Срба био сведен на драстично нижи ниво а они били слободнији да још агресивније наставе са увођењем ‘уставног поретка’ на северу КиМ“, напомиње наш саговорник.

Како закључује, одлука је чиста пројекција, јер су читава влада у Приштини и њихове безбедносне структуре, а не “Цивилна заштита” и “Северна бригада”, произашле из терористичке организације – реч је, наравно, о ОВК.

Теодора Костић/РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Кад доказани терористи лове измишљене терористе: Да ли је Курти данас званично најавио лов на Србе?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *