Ко стварно шири „малигни утицај“ у Црној Гори

0

Ко стварно шири „малигни утицај“ у Црној Гори.

Црна Гора и њена јавност јесте под „малигним утицајем“ последњих неколико година, и то Америке, а тај утицај шири америчка амбасада, поручује за Спутњик уредник портала Српска 24 Иван Милошевић.
Он је то изјавио коментаришући последњу изјаву америчке амбасадорке у Подгорици Џуди Рајзинг Рајнке да се у Црној Гори осјећају ефекти пропаганде и дезинформација и да се то показало и на недавним изборима.
Прочитајте још:  ГЕНОВЕВА ИГИЋ: КЊИЖЕВНОСТ ЈЕ УМЕТНОСТ РЕЧИ
Америчке дипломате, подсећа Милошевић, свакодневно дају изјаве и одлучују о много чему у Црној Гори.
„Састављају владу, контролишу на десетине црногорских медија и онда причају о наводном малигном утицају Русије, Кине….У читавој Црној Гори има пар портала које не контролишу западне дипломате и директно америчка амбасада, и сада њима сметају ти поједини медији и поједини новинари, који не дијеле виђење, мишљење и пројекције америчких дипломата“, наглашава овај новинар.

Грубо понашање америчких дипломата

Прочитајте још:  Пристрасно Тужилаштво БиХ не реагује на злоупотребу деце за ширење националне мржње
Милошевић истиче да оно што забрињава јесте да нико од политичке јавности не реагује на овакве изјаве из Амбасаде САД, осим представника коалиције За будућност Црне Горе, која је директно угрожена ставовима Рајнке и Габријела Ескобара, јер су њени представници, према изјавама америчких дипломата, непожељни у будућој влади Црне Горе.
„Сада им сметају представници ЗБЦГ, раније је то била коалиција око ДФ. Америчке дипломате одређују ко ће бити у власти, а ко је неподобан, ко ће бити нови мандатар, и онда указују на наводне малигне утицаје других земаља на Црну Гору. А ових дана изјаве дају само њихове дипломате и представници неких западних амбасада. Црну Гору су претворили у своју колонију и могла би слободно да и формално постане једна од држава САД. Дакле, у грубом понашању америчких дипломата у Црној Гори нема ни „д“ од демократије“, оцењује Милошевић.
Према његовим речима, ситуација је изгледа таква да док се води рат против Русије Срби у Црној Гори немају ни права да се надају некаквом нормалном третману, јер западне дипломате на њих гледају као на дестабилизирајући фактор, колико год да се понашају кооперативно.
Прочитајте још:  Мајк Помпео признао: Лично сам учио Украјинце како да убијају Русе
Милошевић је увјерен да ће се такво понашање америчких дипломата наставити и након одласка Рајнке из Црне Горе.
„На њено мјесто долази Албанац, чија је породица емигрирала у САД. Зато нам једино остаје да на све изјаве западних дипломата гледамо саркастично“, поручује Милошевић за Спутњик.

Шта је рекла Рајнке

Одлазећа америчка амбасадорка Џуди Рајзинг Рајнке оценила је, на конференцији Дигиталног форензичког центра у Подгорици, да се у Црној Гори осјећају ефекти пропаганде и дезинформација и да се то показало и на недавним изборима.
Рајнке је изнела и тврдњу да су у Црној Гори присутне „изборне манипулације од страних фактора“, које, како оцјењује, често долазе од политичких, вјерских или страних проксија овдје у региону.
Њихов циљ је другачији од вриједности којима Црна Гора тежи, додала је она.
Прочитајте још:  У Либији нестало 2,5 тоне уранијума - Запад тајно извози нуклеарно гориво у непознате сврхе
Пропаганда је, каже Рајнке, алат који користе ауторитарни режими, у рату али и миру.
„Пропаганда иде руку под руку са новом ером интернета, и они који употребљавају пропаганду, користе слабости институција и на тај начин директно нападају грађане. То је нова реалност, зато ће САД наставити да то озбиљно доживљава и помаже Црној Гори да се избори са страним утицајима, одакле год да долазе“, рекла је Рајнке.
Бобан Нововић/Спутњик
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=sbQVFOyKdBk&t=15s

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *