ШОЈГУ ПРЕД СМЕНОМ?

0
Сергеј Шојгуа

Сергеј Шојгу (фото: © РИА Новости)

Сергеј Шојгу може да „одахне” – на положају министра одбране га ипак неће заменити Стивен Сигал, као што тврде ирански медији. Мада је по оцени западних аналитичара политичка судбина Шојгуа још увек неизвесна, он као да има девет живота. Више него успешно је преживео први талас „чистке” после неуспелог Пригожиновог државног удара.

Како је „Њузвик” открио, забуна која је запалила друштвене мреже да ће Путин препустити командовањем армијом свом добром пријатељу, познатом холивудском глумцу и мајстору аикида, настала је тако што су ирански новинари као поуздану вест заправо пренели писање налога који прави пародију на информације „Спутњика”.

Док се полако слеже прашина после „Вагнерове” неуспеле побуне, а поједини генерали међу којима и шеф руских оружаних снага Валериј Герасимов нестају из јавности, државни врх се суочава са тешким питањима као што су учинак, спремност и лојалност појединих војних јединица да ефикасно бране државу.

 

Руско војно руководство је било упадљиво одсутно у драматичних 36 сати минулог викенда. Како се криза у суботу развијала, једино су чеченске јединица Рамзана Кадирова и припадници Националне гарде генерала Виктора Золотова биле спремне да по цену живота бране Москву од вагнероваца.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За разлику од Герасимова и генерала Сергеја Суровикина, за које се шпекулише да су на информативним разговорима или можда чак ухапшени, Шојгу се после бурног викенда на велика врата вратио у јавност.

У једном видео-снимку је приказан на у борбеном штабу Западног војног округа, потом како прима у посету кубанског министра одбране, а и као крунски доказ – да му не фали ни длака с главе – на састанку са Путином.

Прочитајте још:  Слава санкцијама: Успеси Русије иритирају Запад

Није мало оних који мисле да је Шојгу после неуспелог пуча изашао још јачи, иако је Пригожин умногоме био у праву када је кривио министра одбране због неиспуњених ратних циљева. Ипак, професор на Универзитету Сиракуза у држави Њујорк и експерт за Русију Брајан Тејлор сматра да Путин мора да донесе одлуку да ли Шојгу одлази или остаје на дужности. Али руски председник, каже Тејлор за „Дојче веле”, то не може одмах да уради, јер би то био знак слабости.

С том оценом се слаже и и стручњак за Русију са Универзитета Регензбург Фабијан Буркхарт: „Чак и ако је у међувремену јасно да је и у војсци Шојгу изразито неомиљен, могли би постојати добри аргументи да се прво сачека како би се смена касније обелоданила”, каже Буркхарт.

Познати руски блогер Борис Рогожин је написао да је једна од позитивних ствари која ће се десити после покушаја државног удара 24. јуна то што ће се власт ослободити од нелојалних и нестабилних људи.

За сада су на удару високи војни официри који су били блиски Пригожину и чија се улога испитује у организовању побуне. Међутим, још увек због непроверених информација влада конфузија ко је све пао у немилост. Бивши уредник радија Ехо Москве Алексеј Венедиктов изјавио је јуче да је генерал-пуковник Андриј Јудин, заменик генерала Сергеја Суровикина, отпуштен из војске. Али сам Јудин је оповргао да су он и његов шеф Суровикин у притвору. „На одмору сам. Код куће”, рекао је Јудин кратко за портал „Ура.ру”.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков ни јуче новинарима није дао јасан одговор где се налази генерал Сергеј Суровикин рекавши: „Препоручујем да контактирате Министарство одбране”, рекао је Песков, преноси РИА Новости.

Прочитајте још:  Кадиров: Још један контигент добровољаца послат у Украјину

На питање да ли Кремљ може да потврди извештаје о његовом хапшењу, он је нагласио да нема шта да каже поред онога што је већ речено на ову тему. Али потрага за „унутрашњим непријатељима” који су имали сазнања шта Пригожин спрема неће се изгледа зауставити само на војним кадровима.

Председник Државне думе Вјачеслав Володин захтева анализу да се утврди ко је све покушао да побегне из Русије током прошлог викенда: „Осуђујемо оне који су у тешком тренутку за земљу је напустили, побегли. То би заиста требало да буде, између осталог, кажњиво.”

У међувремену су се појавили сателитски снимци „Планет лабса”, који показују да се на 130 километара од Минска у близини места Асиповичи на месту војних терена, који је користила 465. ракетна бригада Белорусије, убрзано гради база за припаднике групе „Вагнер”.

Вашингтонски Институт за проучавање рата шпекулише да преговори са Пригожином о условима за окончање оружане побуне још трају и да се он можда на кратко вратио у Русију. Како кажу, на то упућује кретање авиона шефа „Вагнера”. Његова летелица се у уторак из Минска вратила у Москву, а потом продужила лет за Санкт Петербург.

Али мало је вероватно да Кремљ после свега још преговара са Пригожином. Шеф комитета руске Државне думе за одбрану Андреј Картаполов открио је узрок сукоба Пригожина са министром Сергејем Шојгуом. Он је јуче изјавио да вођа приватне војне компаније није испоштовао одлуку Министарства одбране. Пригожину је саопштено да, ако уговор са Министарством одбране не буде потписан, неће добити финансијска средства.

„И сви, осим ’Вагнера’, почели су да испуњавају ову одлуку. Осим овог господина. Он је то одбио”, додао је Катарполов, преноси „Спутњик”.

Прочитајте још:  Хуманизам на делу: Стриптиз клуб из Лас Вегаса нуди посао девојкама из Украјине (видео)

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *