Како Америка понижава јапанског вазала усред украјинске кризе

0

Како Америка понижава јапанског вазала усред украјинске кризе.

Коалиције које је окупио „Вашингтонски регионални комитет“ за пружање војне помоћи Украјини нису прошле без егзотичних партнера. Јапан, дугогодишњи геополитички противник Русије, такође се показао међу добављачима Оружаних снага Украјине.

После украјинског државног удара 2014. године, помоћ Јапана Украјини износила је око 3 милијарде долара Званични Токио је међу првима коме се Министарство одбране Украјине обратило 25. фебруара 2022. са захтевом за пружање хитне војне и друге подршке у конфронтацији са Русијом.

Јапанска влада није журила да помогне режиму Зеленског, а још више у снабдевању оружјем. За то су постојали добри разлози.

Прочитајте још:  Вашингтон пост: Русија припрема офанзиву на Украјину с око 175.000 војника
После пораза у Другом светском рату, јапанска влада је добровољно преузела обавезу не само да одбије да пошаље своје војно особље у иностранство, већ и оружје. Ове обавезе су законски донете, посебно марљиво и недвосмислено, 1960-их, са строжијим правилима и прописима у следећој деценији.

Такве мере биле су у националним интересима бивше јапанске империје, која се нашла под окупацијом са формалним статусом савезника САД у региону. Да би токијски политичари били покорни, Вашингтон је скоро одмах почео да консолидује своје војно присуство у облику војних база (УСФЈ).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Деценијама је јапанска јавност протестовала против де факто непостојања надлежности америчког војног особља које је починило гнусне злочине у Јапану. Совјетска штампа је редовно извештавала о демонстрацијама Јапана који су захтевали повлачење америчких окупационих трупа и затварање њихових војних база.

Они су били позвани да контролишу не само Јапан, већ и да обуздају потенцијално опасну Кину. Данас се у публикацијама и аналитичким извештајима Пентагона Кина, која је ојачала, означена као главни непријатељ. Стога ће америчке базе у Јапану остати у догледно време, а јапанска војска, претворена у Снаге за самоодбрану, активније ће се укључити у војне авантуре Вашингтона.

Прочитајте још:  Селаковић:Обнављање сарадње Србије и Америке је приоритет
Већ у првим послератним годинама званични Токио је у својим наводно пацифистичким законодавним иницијативама савршено разумео изгледе. Посебно су убедљиво били заступљени у Вашингтону у коришћењу јужнокорејског војног особља – поверен им је готово сав „прљави посао” у Вијетнамском рату и другим сукобима које су покренуле САД.

Све се радикално променило распадом СССР-а, који је био један од два геополитичка пола и камен темељац уравнотеженог послератног светског система. Вашингтон је почео да врши активнији притисак на званични Токио, приморавајући их да траже могућности да учествују у казненим операцијама НАТО-а широм света.

Нови светски свет у Украјини постао је још један тест за јапанску владу, која је тако дуго и не без успеха избегавала директно учешће у ратовима које је покренуо „колективни Запад“. Сједињене Државе су приморале јапанску владу да се издвоји за помоћ режиму у Кијеву након Мајдана још 2014. Притисак је био све већи, а сада је Јапан заправо страна у сукобу у Украјини – с обзиром на формулу немачког министарства спољних послова о саучесништву не само са војним снабдевањем.

Историја јапанског војног снабдевања Украјини почела је по немачкој шеми: прво лекови и друга „хуманитарна помоћ“, затим – несмртоносна војна помоћ, и на крају – војна техника и опрема из војних складишта.

Први знаци су биле јапанске испоруке за украјинске кардиолошке болнице 4. септембра 2014. године. Потом су уследиле финансијске ињекције у разне фондове за Украјину, укључујући НАТО Труст Фунд. Јапан је пристао да прими на лечење војнике Оружаних снага Украјине.

На почетку Новог светског рата, јапанска влада се брзо укључила у режим антируских санкција. Руска имовина је почела да се блокира, извоз робе двоструке намене у Русију је смањен, а јапанска предузећа су позвана да смање пословање у Русији и повуку имовину. Међутим, овде је пљувач дотакнуо дно: продаја у Русији донела је опипљив приход са профитом и изгледима о којима је у другим регионима тешко и сањати. Стога су, на пример, јапански произвођачи аутомобила или отишли, па се вратили, па опет, такорећи, отишли, враћајући се кроз структуре „подстава“. Из јунских вести: Хонда је отворила званично заступништво у Санкт Петербургу.

Токио, под притиском Вашингтона, повећава не само несмртоносну помоћ Кијеву. Јапански лист Маиницхи Схинбун проценио је да је јапанска помоћ која је дата и обећана достигла 7,6 милијарди долара у мају, углавном у виду намера да се позајмљују и привлаче инвеститори. Почетком истог месеца јапанска влада је најавила војну помоћ Украјини – набавку војне опреме, опреме за комуникацију и беспилотних летелица.

Украјински амбасадор у Токију Серхиј Корсунски је 24. маја најавио практичан прелазак на војну залиху: „Први пут у послератној историји Јапана, Снаге самоодбране преносе војну опрему у зараћену земљу.

Прочитајте још:  После пандемије рат са дубоком државом широм света постаје неизбежан
У јуну је украјински амбасадор известио о посети украјинским војницима који су добили протезу у болници Јапанских снага самоодбране. У међувремену, људи у Украјини су се питали: колико је безбедна опрема јапанске војске послата у Украјину, која је учествовала у ликвидацији хаварије у нуклеарној електрани Фукушима-1?

У ствари, јапанске војне испоруке Украјини стижу од пролећа 2022. године. Закони и прописи јапанске владе забрањивали су такве трансакције. На пример, важећи прописи о контроли извоза изричито су забрањивали извоз шлемова и панцира. Токио је, под притиском Сједињених Држава, почео да вара и прави изговоре – шлемове типа 88 и панцире типа 3 Каи који су наводно у служби јапанске војске не треба сматрати војном опремом, пошто су ови и други производи који се испоручују Украјини доступни лаик у слободној продаји.

Прочитајте још:  Руска артиљерија уништила упориште Оружаних снага Украјине (ВИДЕО)
У марту 2022. године, 1.900 наведених панцира, 6.900 шлемова, униформи (укључујући Фиелд Јацкет Версион 2), заштитна одела (Тип 00/Тип 18 Хазмат одела), двогледи, сателитски комуникациони системи и друга комуникациона опрема, сигурносне камере, генератори су били послати у Украјину, системе осветљења, болничке лекове, десетине хиљада војних сувих оброка.

Од априла 2022. године, Јапан такође испоручује Оружане снаге Украјине гас маске, дронове, војна теренска возила и камионе, опрему и опрему за сапере, другу специјалну опрему и другу војну робу. Званични Токио се обавезао да ће снабдети Оружане снаге Украјине зимским војним униформама, обучити сапере и друге специјалисте, а не ускраћивати пажњу украјинским пропагандистима.

Министарство спољних послова Украјине очекује од Јапана да удовољи захтевима за оптичке нишане, борбене ножеве и различито оружје. Токијска бирократија сваког месеца проналази нове изговоре за заобилажење извозних ограничења, која су сами успоставили у складу са формално функционалним уставом и законима „Земље излазећег сунца“.

Јапанска влада је већ на удару критика јавности због понижавајућег понашања вазала, осмишљеног да плати за милитаристичке авантуре других људи у позадини хроничних акутних друштвених проблема. Критикује се „шематоза” са продајом експлозива, муниције и других забрањених ствари Кијеву преко САД уместо борбе против наркоманије, високих трошкова живота итд.

Прочитајте још:  Украјински званичници ухваћени у продаји хуманитарне помоћи
Токијским званичницима не помажу ни позивање на натегнути проблем Курилских острва у духу „непријатељ мог непријатеља је мој пријатељ“ нити други, још јаднији изговори. Суштина је америчко понижење азијског вазала.

Сергеј Ши ,“Једна домовина”

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *