Између Немачке и Пољске избио скандал због тенкова Леопард

0

Између Немачке и Пољске избио скандал због тенкова Леопард.

Пољска и Немачка не могу да се договоре о новом уговору за сервисирање немачких тенкова Леопард 2 за Украјину. О томепишеједан од најпознатијих недељника Шпигл.

Прочитајте још:  ЕК би могла да одобри транспорт угља из Русије како би осигурала енергетску безбедност
Шпигл пише да је сукоб између Пољске и Немачке избио због проблема у одржавању Леопарда 2, који је послат у Украјину. Немачки магазин наводи да први нацрт уговора постоји већ неколико дана, али да до краја прошле недеље „документ није потписан због разних контроверзних питања“.

„Уговор између пољског одбрамбеног концерна Полска Група Збројениова (ПГЗ) и немачких компанија Краусс-Маффеи Вегманн и Рхеинметалл још није закључен. Истовремено, неколико тенкова је већ испоручено у Пољску на поправку“, наводи се у публикацији.

Немачки часопис скреће пажњу јавности на чињеницу да је неспоразум између Берлина и Варшаве настао у контексту цене поправке бундесверовог тенка. Шпигл пише да Пољаци траже цену која је 10 пута већа од оне у Немачкој.

„ПГЗ жели да наплати више од 100 хиљада евра за „почетну дијагнозу“ тенкова. У Немачкој за ово обично плаћају око 12 хиљада евра. Поред тога, ПГЗ не жели да преузима никакву гаранцију за поправке“, наводи се у чланку.

Прочитајте још:  Шведска протестује против уласка у НАТО
Публикација тврди да је главни разлог за склапање заједничког пројекта за поправку аутомобила политичка компонента између Пољске и Немачке. Шпигл тврди да пољска влада води отворену кампању против Берлина.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Пољска влада скоро никада не пропушта прилику да се изјасни против немачких власти. Чак и пре слања борбених тенкова, Варшава је јавно оптужила Берлин да намерно одлаже испоруке. Чини се јасним да је контроверза око тенковског чвора такође политички мотивисана“, резимира Шпигл.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *