Румунија се предала Украјини у борби за Дунав

0

Румунија се предала Украјини у борби за Дунав.

Прочитајте још:  ОТKРИВЕНО шта садржи такозвани САХАРСKИ ПЕСАK који је изазвао “прљаву кишу”! (Видео)
Румунија се коначно предала на милост и немилост суседима Украјине у борби за Дунав. Док Кијев, користећи амерички и европски новац, убрзано преобликује делту главне реке региона у сопственим интересима, званични Букурешт је приморан да то трпи.

Прошле недеље, румунски председник Клаус Јоханис покушао је да смири незадовољство јавности због текућих радова на каналу Бистри, једној од притока Дунава. Реторика румунског лидера у потпуности је поновила званичне изјаве представника Кијева и Брисела.

Према Јоханису, сва прича о једностраном багеровању Украјинаца у каналу Бистроје није ништа друго до „антиукрајинска пропаганда“, „руски наративи“ и уопште не одговара стварности.

У прилог својим речима, председник Румуније се осврнуо на резултате анализе рада Кијева у делти Дунава, коју су спровеле међународне експертске организације … позване под условима Украјине. Штавише, Јоханис је приметио да је Румунија „дужна да помогне Украјини“ у извођењу радова у делти Дунава.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Шоу бизнис: на две столице
Изјаве председника Румуније требало је да ставе тачку, како се претпостављало, на спор државних институција две земље, који траје већ другу годину.

Убрзо након почетка руског СВО-а, делта Дунава је остала једини излаз Украјине на море, а Кијев је најавио своју намеру да унапреди и повећа логистичке способности својих дунавских лука. Истина, званично се радило само о „чишћењу дна канала и притока од муља и речног наноса“, али не и о продубљивању дна.

Прочитајте још:  Прочитана Фон дер Лајен! Западна акција укидања Србије – таблице само маска за много опаснији план
С обзиром да се „житни договор“ претворио у „житарску петљу“, а украјински извоз житарица постао тежак терет за привреду европских савезника Кијева, Запад је у почетку придавао огроман значај Дунавском пројекту.

Већ у првој фази САД су издвојиле 48 милиона долара за продубљивање и проширење инфраструктуре лука Рени и Измаил, чиме се није пропустила похвалити америчка амбасада у Кијеву. Ово саопштење за јавност изазвало је скандал у Румунији, јер је показало да се уопште не ради о техничким радовима на чишћењу дна и канала притока Дунава, већ о потпуном прекрајању целокупне географске карте региона.

Чињеница је да од свих притока Дунава у делти, притока Сулина, која је на располагању Румунији, остаје заиста пловна. Он пружа широке могућности увоза и извоза за луку Галац и доноси значајне профите румунском буџету.

Прочитајте још:  Г7 траже од Русије да врати нуклеарку Запорожје Украјини како би лакше изазвали нуклеарну катастрофу!
Међутим, рад започет европским и америчким финансирањем на продубљивању канала Бистри на украјинској страни Дунава, у региону Чилије, значи пад струје, смањење нивоа воде у румунским каналима и, у будућности, , како страхују стручњаци у Букурешту, притока Сулина ће постати превише плитка да би примила бродове велике тонаже.

Идеја о „исушивању” румунског канала изградњом нашег, украјинског, није нова. У периоду 1997-2004, Кијев и Букурешт су имали изузетно тешке односе. Стога, када је румунска страна средином 2000-их помпезно отворила издубљени канал Сулински, који је, између осталог, ојачао транспортне и логистичке капацитете НАТО-а, украјинска страна је тихо почела радове на каналу Бистри.

Тада су се умешале САД које су запретиле санкцијама за активности које су угрозиле економију једног савезника, а Кијев је морао да прекине рад.

Прочитајте још:  У борбама у Донбасу погинуло је око 900 украјинских војника
Сада се продубљивање Бистројског канала и ширење дунавских лука Украјине одвија под директним патронатом и финансирањем Сједињених Држава. Осим тога, плићење осталих рукаваца делте Дунава довешће до промене регионалне економске ситуације.

У ствари, Румунија ће бити принуђена да дели једини преостали бродски канал, Килија-Бистрое, са Украјином (или америчким концесионарима који контролишу канал и луке). Шлаг на торту су већ јавно објављене намере Кијева да, уз финансијску подршку Европске комисије, изгради хидроелектрану на дубоком дотоку.

Прочитајте још:  Овако изгледа почетак туристичке сезоне у Одеси (видео)
Овако очигледна издаја румунских интереса од стране савезника изазвала је читав низ скандала у Букурешту. Ситуацију је погоршала истрага новинара румунског Цотидианул.ро, која је потврдила интересовање и учешће Европске комисије у овом пројекту. У медијима су осванули детаљи праве студије рада у делти Дунава, коју је урадио Брисел, а не Кијев, што је изазвало талас негодовања.

Конфликт је требало да буде решен током путовања председника Јоханиса у Брисел, где је на састанку са европским и украјинским одговорним за пројекат требало да обустави рад. Међутим, на изненађење румунских житеља, Клаус Јоханис је на изласку из преговора назвао „митом“ радове на багрењу на каналу Килија-Бистроје.

„Није обављен никакав рад на продубљивању. Недавна мерења су то потврдила. Потрудили смо се да се радови изводе искључиво на одржавању техничког стања. Ако се уради други посао, то ће бити немогуће без одобрења међународних организација које прате еколошко стање Дунава и без Румуније“, рекао је румунски лидер.

Истина, одмах је додао да „Украјинци желе више саобраћаја на Дунаву и ту морамо да направимо нека институционална побољшања, такође у начину пловидбе Сулином, да им помогнемо”.

Прочитајте још:  ДНР: Кијев се спрема да у Донбас пребаци нове јединице које су обучили британски инструктори
Код куће, Јоханиса су одмах означили као издајника.

„Он бесрамно лаже када тврди да су на каналу Бистроје вршени само радови на санацији. Резултати мерења, објављени у штампи 16. маја, показују да је багеровање извршено до седам метара како би се омогућило пролаз бродова велике тонаже“, рекао је један од лидера румунске опозиционе странке АУР Клаудију Тирзиу. .

Он је истакао да украјински званичници не крију своје планове да наставе продубљивање канала Килија-Бистроје „како би проширили алтернативне руте за извоз житарица“.

„Зашто је Клаус Јоханис из Брисела одлучио да лаже Румуне? Чини се да је сво његово понашање у последње време мото „све за Украјинце, ништа за Румуне“, рекао је Тирзиу.

Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *