Због чега се у Хагу спрема специјални трибунал за Русију?

0
хаг, школе, хагу

хаг(фото:Еуропол)

У Хагу је отворен Међународни центар за кривично процесуирање злочина агресије (ИЦПА), као први корак ка могућем оснивању трибунала за кривичну одговорност званичника Кремља, пренео је АФП.

Наводи се да ће ИЦПА истраживати сукоб у Украјини и прикупљати доказе пре оснивања специјалног трибунала, који би руским званичницима могао да суди због покретања Специјалне војне операције у Украјини.

Центар ће имати тужиоце из Кијева, ЕУ, САД и Међународног кривичног суда (ИЦЦ), што већ на први поглед гарантује “објективност” таквог тела.

Идеја о посебном трибуналу за Русију није нова, иако је шаблон коришћен у разним приликама, па и у случају Југославије, оснивањем посебног Међународног кривичног суда за бившу Југославију 1993. године.

Међутим, ад хок судови за Југославију и Руанду били су претече Међународног кривичног суда у Хагу (МКС) који је основан тек 2002. године. Због чега се и сада инсистира на формирању посебног трибунала?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

ДОО Трибунал

Разлози су, пре свега, правне природе, објашњава за РТ Балкан Бранко Лукић, који је бранио генерала Ратка Младића пред Хашким трибуналом.

“Посебан трибунал се оснива јер Русија није чланица МКС. Не могу ништа преко УН-а, знају да ће Русија тамо да уложи вето у Савету безбедности, него траже ‘бочна’ решења. Исто су знали да би Кина уложила вето у СБ за Ујгурски трибунал, па је Џефри Најс, бивши тужилац Слободана Милошевића, за Ујгуре основао трибунал у Лондону и то као привредно предузеће, као ДОО”, објашњава Лукић.

То је, каже, њихов начин да врше притисак и да раде шта хоће.

Прочитајте још:  Американци пролупали, не искључују могућност да су у питању ванземаљци

“Ако гледате са становишта права, то је нонсенс, будалаштина”, оцењује наш саговорник.

Треба подсетити да потписнице Римског статута, којим је основан МКС, нису ни Русија, ни Кина, ни Америка – три од пет сталних чланица СБ УН – што значи да МКС нема мандат да, примера ради, процесуира америчке званичнике због инвазије на Ирак.

Осим тога, од потписа су се суздржале Турска, Индија, Израел, али и Украјина. Међународна подршка МКС-у, евидентно, није толико јака, али се онда поставља питање одакле ће будући специјални трибунал црпети легитимитет и мандат да суди руским званичницима.

Сами себи

Даће мандат сами себи, објашњава кратко Лукић, додајући да они који воде ову хајку немају додир са реалношћу.

“Као што и сад, према западним медијима, Украјина побеђује Русију, а то смо исто слушали двадесет година у Авганистану. Када су изашли из Авганистана они су први пут сазнали да не побеђују у Авганистану и запрепастили се када се за неколико седмица распала та авганистанска војска”, прави паралелу Лукић.

Он подсећа да после тога нико из Пентагона није сносио последице.

“Дакле, они ће сад сами да направе неко истраживање, па да као скупљају доказе и на основу тога да направе неки трибунал, надајући се да ће у Русији нешто да се поремети, па да ће, као и код нас после петог октобра, неко рећи ‘ајде да спакујемо свог председника у суд'”, наводи наш саговорник.

Ослањају се на своја правила, а не на право

По сличном принципу је МКС издао налог за хапшење Владимира Путина, на основу оптужнице за наводне ратне злочине.

Прочитајте још:  Наришкин: Ово је контраофанзива НАТО-а

Код њих је све наопако, оцењује Лукић, истичући да иако су покренули поступак, знају да немају ингеренције.

“Прво мора неко да се ухапси, да би се покренуо поступак. И тужилац Кан је одлучио да може, иако нема ниједан основ да може да води истрагу против било кога. Нема ни територијално, јер ни Русија ни Украјина нису потписнице”, каже наш саговорник.

Појашњава да је у питању вид притиска, као што су и санкције или отимање руске имовине, али им, оцењује, “не иде баш лако”.

“Знају и они да једног дана могу да дођу у ситуацију да их Русија терети за то. Зато замрзавају руску имовину, али конфисковање иде мало теже”, додаје.

Све наведено је, закључује, вид политичког притиска који нема везе са стварношћу.

“Они се већ дуго не ослањају на међународно право, конвенције, Повељу УН. Они се ослањају на правила, али нико не зна шта су та правила. Правила су оно што њима одговара, а на основу тога могу шта хоће”, закључује Лукић.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *