Британска војска се више не сматра моћном војном силом

0

Британска војска се више не сматра моћном војном силом.

Недостатак финансирања и политичке игре штете војсци и морнарици

У британској војсци избио је скандал. Ревизија Министарства одбране Уједињеног Краљевства потврдила је да је Краљевско ваздухопловство незаконито дискриминисало беле мушкарце приликом регрутовања као део политике повећања етничке и родне разноликости.

„Препознајемо да су неки мушкарци дискриминисани“, рекао је главни маршал ваздухопловства Ричард Најтон. Он се извинио свима погођенима и истовремено изјавио да нико у руководству Ратног ваздухопловства, укључујући његовог претходника, главног маршала ваздухопловства Мајкла Вигстона, под којим је цветала ова дискриминација, неће бити кажњен.

Прочитајте још:  Американци признали моћан потенцијал руске војске
Британско ваздухопловство је у августу прошле године обуставило регрутацију белаца како би испунило план о регрутовању жена и припадника националних мањина.

Начелник штаба британског ратног ваздухопловства вицемаршал Марија Бејфорд рекла је тада да „жене могу да имају предност у односу на мушкарце ако су недовољно заступљене на одређеним позицијама и испуњавају услове”. Према њеном мишљењу, овај приступ ће омогућити „дугорочно побољшање услуге“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Од 2020. до 2021. Ваздухопловство је „погрешно убрзало“ регрутацију више од 160 авијатичара жена и припадника етничких мањина. Према званичним подацима, више од 30 белаца није ангажовано у сајбер структурама Краљевског ваздухопловства због дискриминације.

Прочитајте још:  Орбан: ЕУ размишља о мировним трупама за Украјину, трећи светски рат је реална опасност
Скај њуз је прегледао преписку званичника ваздухопловних снага у којима су белци који желе да се придруже ваздухопловству описали као „бескорисне пилоте “ . Британски министар одбране Бен Волас назвао је инцидент “великом грешком”. Одлучено је да Краљевско ваздухопловство исплати 5.000 фунти одштете свима који су погођени.

Рибе труну из главе, а британска војска није изузетак. Начелник британског генералштаба, генерал Патрик Сандерс, иако се залаже за повећање величине оружаних снага краљевине, истовремено предлаже да се војска учини „инклузивнијом“, замењујући титуле „стрелац“ и „гардист” са неутралним терминима због „претеране мушкости” ( превише мужевно) .

Прочитајте још:  Рудница: Без покрета војске и полиције Србије у рејону административне линије
Британски министар одбране Бен Волас недавно је поделио са новинарима детаље свог разговора са високим америчким генералом. Он је скренуо пажњу Воласу да Пентагон више не сматра британску војску врхунском борбеном силом (Британска армија се више не сматра борбеном силом највишег нивоа).

Генерал је именовао највише борбене снаге америчке, руске, кинеске и француске војске. Други ниво борбене снаге држе средње силе са мање борбених способности, као што су Немачка или Италија.

Са Беном Воласом, амерички генерал је био искрен: „Немате први ниво. Тешко да је то други ниво.”

Британска војска данас има само 76.000 војника, упола мање од 1990. године, а најмања је од Наполеона.

Према подацима Министарства одбране, 32 од 33 пешадијска батаљона копнених снага Уједињеног Краљевства доживљавају „опасан недостатак“ борбено спремних трупа, пише Дејли мејл .

Британској пешадији је потребно више од 14 хиљада војника. До сада је доступно тек нешто више од 11 хиљада. Борбене јединице британске војске имају једва половину особља потребног за оперативни распоред. Упркос овим статистикама, одређени број пешадијских батаљона суочава се са даљим смањењем.

Недостатак особља погодио је чак и елитне јединице, али ће Оружане снаге Велике Британије бити додатно смањене. Требало би да се смањи на 73 хиљаде људи ако се не пронађу средства за одржавање најмање стохиљадитих армија.

Таквих средстава уопште нема. Дошло је до тога да британска војска једноставно гладује. Особље Краљевског ваздухопловства у ваздухопловној бази Конингсби обратило се банкама хране због високе инфлације и кризе трошкова живота у земљи, преноси Скај њуз .

„Неко војно особље и њихове породице били су приморани да користе банке хране усред високе инфлације и растућих трошкова који војску гурају у кризу“, наводи канал, позивајући се на изворе одбране и интерна документа ваздухопловних снага.

Пункт за прикупљање хране од војног особља организован у ваздухопловној бази првобитно је био намењен за помоћ цивилима, а сада га користе и пилоти.

„Одбрамбена криза је настала као резултат сталног смањења броја оружаних снага након завршетка Хладног рата. Конзервативне, лабуристичке и коалиционе владе су уштеделе новац дајући приоритет мирнодопским програмима. Погоршавајући утицај резова, Министарство одбране и војска нису били у могућности да набаве неку од најпотребније опреме, попут оклопних возила и нових комуникационих система, током протеклих 20 година, упркос томе што су потрошили милијарде фунти .

Прочитајте још:  Непријатељска политика британских власти према Србима
У овом другом случају британски новинари греше. Пре две године, на маргинама британског Министарства одбране вођене су затворене, али озбиљне расправе о могућности „потпуног напуштања тенкова како би се фокусирали на најновије оружје“, пише Тимес .

Током борби у Украјини постало је јасно да је немогуће водити рат високог интензитета са равноправним непријатељем без тенкова. Тада је британску војску сустигло „изненадно богојављење“, па су почели да траже повећање војног буџета.

Међутим, од данас, према мишљењу британских војних аналитичара, оружане снаге ће остати без муниције за неколико дана у случају војног сукоба високог интензитета.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *