У школама више места него интересовања: Без иједног ђака 54 одељења

0
учитељи

Упис у средње школе у првом и другом кругу завршен је, а невелик број деце која из објективних разлога нису полагала малу матуру и уписала се у средњу школу то ће учинити у августу.

За упис ђака у средње школе ове године планирано је 75.853 места, а малих матураната има око 66.000 тако да нико неће остати неуписан. Такође, по првој жељи у средње школе уписано је 40.014 ученика, што је 68 одсто. По другој жељи уписано је њих 14,35 одсто, а по трећој 6,47 одсто.

Од 252.854 одељења колико их има укупно у средњим школама у Србији, у 54 није се уписао ниједан ученик у првом уписном року.

Када је реч о образовним профилима, највише места планирано је у гимназијама (24 одсто), затим у електротехници (11 одсто), у економији, праву, администрацији, машинству и обради метала по 10, 4 одсто и на дуалним профилима 3.782 места.

Основне школе које су завршиле једну тешку школску годину коју је обележило убиство деце у “Рибникару”, већ се припремају за наредну која почиње 1. септембра, а како за “Вечерње новости” каже Милан Крстић, директор ОШ “Павле Савић”, већ се суочавају са проблемом недостатка наставника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ми имамо проблем да нађемо наставнике математике, информатике, физике, па и српског језика”, истиче Крстић и наводи да је и све мање учитеља, иако то до сада није био случај.

Он указује на податак да је ове године наставнички смер на Физичком факултету уписао само један бруцош и упозорава да неће имати ко да предаје деци. Сматра да држава треба да предузме конкретне мере, међу којима је и подизање плата, како би се овај велики проблем решио.

Прочитајте још:  Српчићи у раљама српских аутошовиниста.

РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *