Пала холандска влада због имиграната: Непомирљиве разлике унутар коалиције

0
холандска, холандија

(фото:АТВ)

Холандски премијер Марк Руте најавио је да ће поднети оставку свог кабинета због, како је рекао, непомирљивих разлика унутар владајуће коалиције о сузбијању имиграције.

 

“Није тајна да коалициони партнери имају веома различите погледе на миграциону политику. И данас, нажалост, морамо да извучемо закључак да су те разлике непомирљиве. Зато ћу одмах писаним путем понудити краљу оставку читавог кабинета”, рекао је Руте новинарима у Хагу.

Претходно је портпарол странке Хришћанска унија Тим Куејстен рекао да је холандска влада пала, јер није постигнут договор о ограничавању имиграција.

“Четири странке су одлучиле да не могу да постигну споразум о миграцији. Стога су одлучиле да окончају мандат ове владе”, рекао је портпарол странке Тим Куејстен.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Опозиционе странке су након вести о оставци владе позвале на нове изборе.
Лидер антиимиграционе Партије за слободу Герт Вилдерс је на Твитеру написао: “Брзе изборе сада”.

Председник Зелене левице Џеси Клавер такође је позвао на изборе и за холандску телевизију НОС рекао да је земљи потребна “промена правца”.

Криза је настала након покушаја Рутеове конзервативне Народне странке за слободу и демократију (ВВД) да ограничи проток тражилаца азила у Холандији који је поделио четири странке владајуће коалиције, пошто су две мање странке одбиле да подрже тај предлог.

Коалиција је месецима покушавала да постигне договор о смањењу прилива нових миграната.

Предлози су наводно укључивали стварање две класе азила – привременог за људе који беже од сукоба и трајног за људе који покушавају да избегну прогон , као и смањење броја чланова породице којима је дозвољено да се придруже тражиоцима азила у Холандији.

Прочитајте још:  ЕВРОСОДОМИЈА ВИШЕ НЕ ИЗНЕНАЂУЈЕ ... Холандским монарсима је дозвољено да склапају истополне бракове без губитка титула

Напетости су достигле врхунац ове недеље, када је Руте захтевао подршку за предлог да се ограничи улаз деци ратних избеглица који су вец́ у Холандији и да породице морају да сачекају најмање две године пре него што се уједине.
Због овог предлога је Хришћанска унија одлучила да напусти владу, што је изазвало кризу.

Холандија већ има једну од најстрожих имиграционих политика у Европи, али је Руте под притиском деснице месецима покушавао да пронађе начин да додатно смањи прилив тражилаца азила.

Број захтева за азил у Холандији порастао је прошле године за трећину, на више од 46.000, а Влада је предвидела да би тај број могао да се повећа на више од 70.000 ове године, што би превазишло рекорд из 2015. године.

Рутеова коалициона влада, четврта коју је водио, преузела је дужност у јануару 2022. након најдужих коалиционих преговора у холандској политичкој историји.

Током покрајинских избора раније ове године, популистичка про-фармерска странка однела је изненађујућу победу, док је Рутеову странка пала на друго место. Очекује се да ће касније ове године бити одржани избори за доњи дом холандског парламента који има 150 места.

Холандски медији наводе да је изборна комисија саопштила да избори неће бити одржани пре средине новембра.

РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *