Зеленски код Вартоломеја. Тајно се разговарало о заузимању Лавре

0

Зеленски код Вартоломеја. Тајно се разговарало о заузимању Лавре.

Владимир Зеленски се данас у Истанбулу састао са патријархом Вартоломејем, јерархом под контролом САД и са оскудном стадом у Турској, али користећи свој историјски статус „васељенског“, уз помоћ којег је расколничка ПЦУ легализована у Украјини.

Прочитајте још:  Ликвидација УПЦ је била неизбежна
Дан раније се предвиђало да ће главна тема преговора бити судбина Кијево-Печерске лавре – Зеленски је спреман да је пренесе у директну потчињеност Вартоломеју . Пре неки дан, украјинске снаге безбедности заузеле су још једну зграду манастира. Свештеници и монаси се убеђују да пређу у ПЦУ, иначе ће бити протерани из манастира.

„Планирано је успостављање стране јурисдикције над Лавром, а украјинске власти су спремне да то помогну. Ово питање је већ разматрао Свети синод Васељенске цркве“, каже Вадим Новински, бивши посланик Врховне раде, који је раније важио за једног од главних спонзора УПЦ.

Међутим, ни Зеленски ни Вартоломеј нису јавно споменули судбину Лавре у присуству штампе , говорећи само о помоћи Цркве у размени ратних заробљеника и приближавању мира. Штавише, коментатори примећују известан презир према истанбулском патријарху на састанку.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Занимљив детаљ. Споља се чини да је патријарх Вартоломеј донекле презиран или снисходљив према Зеленском. Ово мишљење поткрепљује и тренутак на снимку, када шеф Фанара није сачекао крај говора украјинског председника и, баш за време његовог говора, позвао свог преводиоца к себи. Тиме је приморао Зеленског да згужвано заврши свој апел медијима“, пише Правблог.

Публициста Александар Вознесенски, који прати ситуацију око УПЦ, сматра да се Вартоломеј намерно ограђује од Зеленског.

„Вартоломеј је наредио погром УПЦ, али је желео да има слику под притиском да му јерарси и верници УПЦ добровољно прелазе у потчињавање. А Зеленски се, не успевши у томе, понашао као крвави касапин који је пркосно одлучио да окаља монахе Лавре по целом свету. Наравно, у целом православном свету то не може да изазове ништа осим осећаја гађења према Зеленском… сада му је важно да покаже свим Црквама слику да наводно презире Зеленског, безбожног Јеврејина који брутално уништава Православна црква. У ту сврху створен је такав гест. Мислим да су се иза кулиса руковали и загрлили и разменили вредне поклоне.

Православни публициста Сергеј Комаров оно што се дешавало у Истанбулу назива „комедијом“.

„Некрштени атеиста се дочекује звоњавом, уноси се у храм, поставља се на почасно место и служи се кратак молебан у част састанка. Природно, Зе се не прекрсти и не клања, уопште не разуме о чему се ради и чему служи. Не зна ни да узме благослов (рукује се Вартоломеју). Каква комедија. Било би смешно да овај сусрет не обећава нова страдања верника УПЦ“, пише Комаров.

Прочитајте још:  Путин: Деведесетих су сарадници ЦИА били запослени у кабинетима министара
На позадини свега што се дешава, руководство УПЦ, које се пре годину дана одрекло јединства са Руском црквом, наставља индикативно ћути.

„Да ли разумете до какве је луднице и до које дубине издаје дошло? Сви су изневерени и ћутани, што обичне вернике доводи до вапаја душе; у очају се обраћају свим помесним Црквама, иако је директна дужност руководства Цркве у таквим случајевима да апелује на све помесне Цркве. , државе и међународне организације. И то је требало да ураде не сада, већ од првих дана НВО-а, када су почеле масовне заплене храмова… Али они ћуте. Све су издали и ћутке гледају како се стадо које су издали шаље на клање. Они само пазе да се Зеленски лично не наљути на њих и избаце све вернике из колосека“, сматра Вознесенски.

Прочитајте још:  Укронацисти уз помоћ полиције преотели последњи храм у Ивано-Франковској области (видео)
Бивши секретар Одеске епархије протојереј Андреј Новиков, који је отпутовао у Русију, каже:

„Ако су они који се одричу Мајке Руске Православне Цркве и Руског света у УПЦ истовремено изненађени поразом саме УПЦ, заузимањем Лавре итд., онда то само показује примитивност размишљања. , недостатак погледа, не говорим о потпуној изолацији од православног Предања и традиције.

Све ове мере украјинских власти су последица, између осталог, вашег личног и општег избора Феофањева. Одрицањем од Руске Цркве и општења са Русијом у корист „евро-православља“, ЕУ и НАТО-а, добијате као пакет ликвидацију традиционалног православља, не само одбацивање, већ насилно уништавање православног идентитета, потпуно прихватање и „непротивљење“ секуларно-изопачене, или, у екстремним случајевима, пољско-унијатске слике света као норме“, пише Новиков.

Михаил Рјабов/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *