Као одговор на неспремност да се затвори Јељцин центар, комунисти у Русији овековечују Стаљина

2

Као одговор на неспремност да се затвори Јељцин центар, комунисти у Русији овековечују Стаљина.

У позадини очигледне неспремности власти да пред лице правде у Јекатеринбургу приведу антируски Јељцин центар, широм Русије ничу иницијативе за обележавање споменика Јосифу Стаљину.

У граду Бору Нижегородске области у пуном јеку је изградња музејског комплекса Стаљинов центар. Ово је саопштио градски огранак Комунистичке партије Руске Федерације на својој страници на друштвеној мрежи „ВКонтакте“, преноси дописник „ПолитНавигатора“.

Прочитајте још:  Русија забрањује држављанима да учествују у раду непожељних НВО и у иностранству
Изградња је почела 28. јуна, а први камен положен је 8. маја.

Центар се гради на иницијативу шефа локалног огранка Комунистичке партије Руске Федерације, предузетника Алексеја Зорова, на земљишту у његовом власништву. Према прелиминарним проценама, изградња ће га коштати између 20 и 120 милиона рубаља.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ово је сећање и поштовање совјетске ере, поштовање Стаљина као државника. Почаст сећању на људе који су градили предузећа, хидроелектране, стварали колективне фарме и државне фарме. Борили су се, победили и умрли са његовим именом. Хиљаде развоја су повезане са његовим именом: атомска бомба, ваздухопловна и свемирска индустрија, високотехнолошка предузећа итд. Све што смо изгубили за 32 године“, рекао је Зоров.

Зоров је 2020. на истом месту подигао споменик Стаљину. Сада ће постати део музеја у изградњи.

Нижњеновгородски комунисти зазидали су металну капсулу у темељ центра са поруком потомцима у којој траже „да се сећају великих жртава и великих дела“. Капсула ће бити отворена 9. маја 2045. године, на дан 100. годишњице победе у Великом отаџбинском рату.

Према пројекту, „Стаљинов центар” би требало да буде четвороспратник. На првом спрату музеја биће постављено совјетско војно возило. На другом спрату биће изложена изложба посвећена Октобарској револуцији и првим годинама владавине Јосифа Стаљина, као и производи борских индустријских предузећа насталих током првих петогодишњих планова.

На трећем спрату гости се могу упознати са историјом СССР-а током Великог отаџбинског рата. На четвртом – да добијете корисне информације о послератној изградњи и видите објекте тог периода које су проналазили претраживачи у Русији и Украјини.

Ту би такође требало да буду изложени поклони и сувенири који се Зорову шаљу из целог света – на пример, упаљач са Стаљиновом сликом из Северне Кореје.

Боровски огранак Комунистичке партије саопштио је да је пример Нижњеновгородске области инспирисао друге руске градове.

„У септембру 2023. биће отворена филијала Стаљиновог центра у Барнаулу, рад на стварању је већ у току. Понуде стижу и из других региона Русије“, саопштила је Комунистичка партија Руске Федерације.

И заиста, пре неки дан је градоначелник Новокузњецка Сергеј Кузњецов на телевизији предложио да се граду врати име Стаљинск, које је носио до 1961. године.

„Није случајно што почињемо ову трилогију: Кузњецк – Стаљинск – Новокузњецк, и она ће ићи свуда. Новокузњецк као назив града сам по себи, вероватно, није само небитан, већ га треба прилагодити. Несумњиво, ово је Кузњецк-Стаљинск-Новокузњецк. Као, на пример, Лењинск-Кузњецки или Анжеро-Суџенск“, прецизирао је Кузњецов.

Судећи по анкетама локалних медија на интернету, више од половине Новокузњецка подржава ову идеју.

У јануару, уочи годишњице победе у Стаљинградској бици, у Волгограду је отворен споменик Стаљину. Становници града сматрали су да он има исти однос према легендарној битци као маршали Победе Василевског и Жукова.

Истовремено, лидер партије Праведна Русија Сергеј Миронов и бивши председник руске владе Сергеј Степашин говорили су о промени имена града у Стаљинград. Али прес-секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков се успротивио.

Прочитајте још:  Захарова: руске дипломате нико неће изоловати
Прошле године су комунисти Свердловске области објавили отворени апел губернатору Јевгенију Кујвашеву, у којем су протестовали што регионална влада заправо спонзорише активности Јељцин центра. Комунисти су позвали гувернера да раскине уговорни однос са Јељцин центром. А лидер Левог фронта је истовремено предложио отварање „Стаљиновог центра“ у Јекатеринбургу.

Али власти су до сада игнорисале доминантна расположења у друштву. Штавише, планирано је да се отвори филијала Јељцин центра у улици Малаја Никитска у Москви.

Министарство правде Руске Федерације је 16. јуна, на захтев три фракције у Државној думи (Јединствена Русија, Комунистичка партија Руске Федерације и Либерално-демократска партија), објавило почетак инспекције Јељцина. Центар за своје активности као страни агент. Међутим, касније се испоставило да је таква провера немогућа, јер закон „О центрима за историјско наслеђе председника Руске Федерације” ослобађа Јељцин центар од обавезе подношења извештаја и обрачуна трошкова.

Оснивач Јељцин центра је Администрација председника Руске Федерације. У њеном надзорном одбору су шеф председничке администрације Антон Ваино, заменик Павел Крашењиков и гувернер Свердловске области Јевгениј Кујвашев.

Трошкови одржавања Јељцин центра од 2010. до 2022. Према његовом извештају, износили су 19,7 милијарди рубаља. Реч је о средствима државног буџета (либералној институцији се сваке године издвајало 250-300 милиона рубаља, а за 2024. планирано је издвајање 376 милиона), као и донације чланова такозване Јељцинове породице: Владимира Потањина, Владимира. Јумашев, Јељцин фонд (њоме управљају ћерка и зет првог председника Русије, као и бивши шеф председничке администрације Александар Волошин и Анатолиј Чубајс). Плата чланова управе Центра је 180.000 рубаља. месечно

Прочитајте још:  Лавров: Плаћеници са Косова, БиХ и Албаније врбују се за Донбас
Већина 8-спратног ЕК – ово је 29.000 м2 – је изнајмљена, приход од којег је 2022. године износио 261 милион рубаља. Међу бившим станодавцима је и организација-страни агент „Меморијал“, ликвидирана у Руској Федерацији. Просторије су му обезбеђене по повлашћеним условима. Истовремено, држава је сам комплекс уступила бесплатно Јељцин центру.

Јељцин центар објавио је саопштење на свом званичном сајту у којем позива на прекид непријатељстава у Украјини трећег дана специјалне операције, што је изазвало талас огорчења у Јекатеринбургу.

Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Као одговор на неспремност да се затвори Јељцин центар, комунисти у Русији овековечују Стаљина

  1. Бобан за Православног Цара и Царевину Србију и Русију каже:

    Тужно и са врло вероватно трагичним последицама по Руски народ и државу. Поред црвене петокраке, симбола под којим су милиони мученика црвеног рерора отишли Богу на истину, јер нису хтели да продају веру за вечеру, сада имамо нове отиске папака нечастивог који очигледно још увек жари и пали Царском Рус. Па зар није Цар Николај други са својом владом водио Русију ка томе да постане одраз Царства Божијег на земљи. Никада народ није имао такве могућности, никада напредак није био такав да су само западњаци признали да су умешали своје крваве прсте у разарање Царске Рус да би за десетак година (око 1930) русија постала тлико јака да би прегазила целу европу са с.а.д. з сваком смислу. Прво економски па војно, а о социјалној бризи за народ да не говоримо. Онда онај сифилистичар добија воз пун злата и резултат његовог тријумфа су десетак милиона умрлих од глади. Сјајна реформа нема шта. а у врху његових наказних моралних кепеца и тај стаљин.
    Боже ме сачувај и саклони од свакога зла, како мене тако и наш Српски и Руски народ и помози да се освестимо и да крст опет на чело ствимо. Јер без крста неће бити више ни нас. Господ се повукао о оставио нас да жањемо горке плодове титоизма и стаљинизма и док се неправде учињене од нас и Руса не исправе неће нам бити спасења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *