Нема мира у Француској: Одржан протестни марш упркос забрани

2

Нема мира у Француској: Одржан протестни марш упркос забрани.

Власти у Паризу забраниле су меморијални скуп посвећен Адами Таореу, младом црнцу који је преминуо у полицијском притвору 2016. године, што је био начин да се наставе протести због насиља полиције, а који су забрањени јер су изазвали талас насиља на улицама широм Француске.

„Најава скупа дан раније за наредни дан не омогућава полицији да мобилише неопходну људску снагу и средства за обезбеђење скупа“, наводи се у одговору полиције, преноси „Политико“.

Сестра преминулог младића је упркос забрани скупа најавила протестни марш.

Подсетимо, власти су на нивоу целе земље забраниле протесте који су почели због смрти младића којег је убила полиција током саобраћајне контроле. На адресу Француске стигло је много оптужби да њена полиција има расистички однос према црначком становништву.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  СЗО суспендовала тестирање лека хидроксиклорокина код пацијената са Цовид 19
Комитет Уједињених нација за елиминацију расне дискриминације (ЦЕРД) позвао Француску да се „приоритетно позабави структурним и системским узроцима расне дискриминације, укључујући спровођење закона, посебно у полицији“.

Француско Министарство спољних послова одговорило је данас оценом да је ЦЕРД изнео претеране коментаре који су превидели неоправдано насиље почињено последњих дана над снагама реда, изабраним представницима, јавним службама, полицијским станицама, школама и осталим државним установама.

„Свака оптужба за расизам или системску дискриминацију од агенција за спровођење закона у Француској је неоснована“, саопштило је француско министарство.

Европска комисија је такође изразила забринутост због полицијског насиља у Француској. У интервјуу на белгијском радију европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс рекао је да постоји потреба да се размишља о француској полицији с обзиром на „упечатљив ниво насиља“ којем је земља сведочила у последњих неколико година, укључујући немире који су трајали недељу дана након недавне смрти тинејџера.

„Морамо да испитамо веома висок ниво насиља, јер оно понекад представља изазов у ​​понашању одређеног броја полицајаца — као што смо видели из драматичних ситуација које су се догодиле“, рекао је Рејндерс.

Прочитајте још:  Кандидат Макронове странке напустио трку за градоначелника Париза због цурења приватног снимка
На то је Француска врло брзо одговорила.

„Бићу врло јасна, није на Дидијеу Рејндерсу или Европској комисији да се интересују за начин на који Француска управља својим полицијским снагама“, рекла је државна секретарка за Европу Лоренс Бун у француском Сенату.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Нема мира у Француској: Одржан протестни марш упркос забрани

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *