Мигранти уништавају владајућу коалицију у Холандији: Марк Руте напушта политику

0

Марк Руте

Мигранти уништавају владајућу коалицију у Холандији: Марк Руте напушта политику.

Одлазећи холандски премијер Марк Руте најавио је у понедељак да се неће кандидовати за реизбор. Подсетимо, његова влада је у петак поднела оставку због немогућности да се у оквиру четвоространачке коалиције договори о избегличком питању.

„Повући ћу се из политике чим нова влада ступи на дужност након избора. – рекао је лидер деснолибералне Народне партије за слободу и демократију у свом говору у парламенту.

Прочитајте још:  ГРАЂАНИ СОМБОРА: Мигранти нам уништавају чак и њиве! Ово је инвазија…
Руте, који је у петак рекао да намерава да се поново кандидује за место премијера, али је данас, у понедељак, рекао да је дан раније у недељу донео другачију одлуку. Руте је рекао да је његова лична мотивација била Холандија, али га „његова позиција по овом питању чини потпуно неподобним” за ову функцију. Он је нагласио да је његова одлука да се повуче из политичког живота лични избор.

Премијер Холандије поднео је оставку у петак увече. Владајућа коалиција се распала након што вишедневни разговори нису успели да постигну договор о третману тражилаца азила који долазе у Холандију. Десно-либерална Народна партија за слободу и демократију и Хришћанско-демократска група, на челу са премијером, позвале су на ограничење броја људи који долазе у Холандију тражећи азил, док су леволиберални демократи 66 (Д66) и Партија хришћанске уније то је одбила.

Пад Рутеовог четвртог кабинета уследио је 543 дана након његове инаугурације. Марк Руте је премијер Холандије од 2010. године. Рутеова трећа влада формирана је 2017. након победе на изборима, али је била принуђена да поднесе оставку 2021. због холандског скандала са субвенцијама за бригу о деци. Након тога, Руте је поново победио на изборима 2022. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

До ванредних избора, за које се верује да ће се одржати средином новембра, Марк Руте ће наставити да води земљу као администратор.

https://eadaily.com/ru/

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *