Зашто је килограм вишања на југу Србије 40 динара

0
плате

Shutterstcok

Зашто је килограм вишања на југу Србије 40 динара.

Произвођачи вишања у мерошинском крају, на југу Србије, где се узгаја, како многи кажу, најбоља – облачинска вишња, и ове године незадовољни су откупном ценом. Берба се завршава овог викенда, већина произвођача продала је овогодишњи, иначе просечан род, по цени за другу класу од 40 динара.
Прочитајте још:  Зашто ванредни избори у Србији не иду у прилог Русији?
Произвођач вишања Марко Јовановић каже да је влага оштетила плодове и додаје да је приносом са свог засада од 14 тона по хектару веома задовољан, јер је просек ове године 8 до 10 тона. Нико од произвођача, па ни он, није задовољан ценом од 40 динара по килограму.
„Калкулација произвођача је далеко виша, можда 55 динара са бербом је та прва класа, ми нисмо достигли ни део мањи део тога, нисмо покрили трошкове“, каже Марко.
Прочитајте још:  „У Србији све више сиромашних, а издвајања за социјалну помоћ све мања“
Прича о ниској цени откупа је вишегодишња. Последњих година проблем је и што се сав род у Мерошини прода по цени за другу класу о чему су се произвођачи жалили Министарству пољопривреде, па је у току инспекцијски надзор у Нишавском и још четири округа
Инспекција је проверавала на овом подручју укупно 47 хладњача, у пет хладњача утврђене су неправилности у раду. Од 99 откупних места неправилности су утврђене на три.
Главни проблем вишњара је недостатак прерађивачких капацитета.
Прочитајте још:  Феномен масовних убистава у Србији
Хладњача „Воћар“ после година стечаја и приватизације и даље не ради.
„Једино решење је повећање смештајних и прерађивачких капацитета. Ако успемо да на ноге да ставимо наш некадашњи „Воћар“, ми ћемо решити проблем, зато што је то највећа хладњача у Србији“, каже Саша Јовановић, председник општине Мерошина.
Осим да су потребна озбиљна улагања да би хладњача прорадила, у општини је потврђено, да се у решавање формално правних проблема, које имају власници, укључило и Министарство пољопривреде, преноси РТС.
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=46Tu4i_1H6k

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *