Сарајево прикрива историјске чињенице: Уклоњена табла о протераним Србима

0

Сарајево прикрива историјске чињенице: Уклоњена табла о протераним Србима.

Реакцијом власти Кантона Сарајево јутрос је уклоњена табла с натписом „Добродошли у Источно Сарајево, град 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево”.

Уклањању табле присуствовао је министар комуналне привреде, инфраструктуре, просторног уређења, грађења и заштите околиша КС Алмир Бечаревић, који је истакао да се табла налази на подручју Федерације БиХ.

„Ова табла је постављена у зони заштићених подручја КС, постављена је нелегално. Никаквих дозвола нема, а у протеклих седам дана смо све провјерили и скинули координате, инспекције и МУП КС су утврдили да се табла налази унутар зоне кантона. Оваквим објектима овдје није мјесто“, рекао је Бечаревић за Кликс.ба.

Подсјећамо, табла је постављена одлуком градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића. На шест кључних улаза у Источно Сарајево 30. јуна су постављене табле са називом и подручја града на српском и енглеском језику, на којима је истакнут податак да је 157.000 Срба морало напустити Сарајево, пише Глас српске.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Хрватски сабор узалуд је прекинуо рад како би гледао утакмицу Хрватска-Мароко
Након тога је градоначелница Сарајева Бењамина Карић поднијела кривичну пријаву против Ћосића за, како је навела, “изазивање или распиривање националне, расне или вјерске мржње”.

Историјска чињеница

Прочитајте још:  Срби у константном страху за сопствени живот
Њој је Ћосић одговорио да се смири и ужива у лијепим данима. Све је, како је тада казао за “Глас Српске”, урађено у оквиру редовних активности на пољу саобраћајне сигнализације. Он је истакао да су поставили ознаку, уз испуњење оног што је обећао раније, а то да ће писати да се ради о граду који је град 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево.

„То је историјска чињеница“, рекао је Ћосић и подсјетио на егзодус Срба из дијелова Сарајева гдје су били у мањини због страха за живот 1992, а затим у марту и фебруару 1996. године када се десио највећи егзодус икад виђен на овим просторима.

Тих 157.000 Срба је, каже, отишло и у Бањалуку, Бијељину, Зворник, Брчко, Београд, Нови Сад и друге земље широм Европе и свијета.

„Неких 50.000 је остало овдје и одлучило да у својој Републици Српској гради град које се прво звао Српско Сарајево, а потом Источно Сарајево. Због тих 157.000 Срба смо ставили да је ово њихов град и да им припада. Што се тиче градоначелнице Карић, и мени веома сметају табле на којима пише 1.425 дана под опсадом јер знамо да је било другачије“, казао је Ћосић.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *