105. годишњица од страдања царских мученика: Сурова ликвидација породице Романов

0

Романови

На данашњи дан, 17. јула 1918. године, извршен је један од најмонструознијих злочина у модерној историји – брутална ликвидација руске царске породице Романов.

У подруму Ипатјевског дома у Јекатеринбургу стријељани су цар Николај II и царица Александра са петоро дјеце и четворо слугу.

„Командант Јуровски пробудио је царску породицу у два сата ноћу и наредио им да се обуку и окупе у сутерену, а потом их постројио поред зида, уз објашњење да намерава да их фотографише јер „у Москви не верују да сте живи“. Судбоносна ноћ у подруму Ипатјевског дома почела је неколико минута касније, када су ушли егзекутори. Убиство 11 људи у малој соби претворило се у крвави пир током кога су, слажу се историчари, испаљене стотине метака. Многи од њих одбили су се од тела принцеза, јер су, како се касније сазнало, испод одеће носиле корсете у које су били ушивени драгуљи. Оно што нису успели мецима, војници су довршили бајонетима, а потом њихова тела пренели у оближњу Гањину јаму.“

Најстарија кћи руског Цара Николаја II Романова, Олга, у једном од својих писама пренијела је посљедњу поруку кротког и благовјерног руског императора: „Отац моли да поручим свима, који су му остали вјерни, и онима на које може имати утицаја, да се не свете за њега, јер је он свима опростио и за све се моли, а да се не свете ни због себе, него да памте да ће ово зло, које је сада у свијету присутно, бити још силније, али да зло не може бити побијеђено злом, него само љубављу…“

Прочитајте још:  „Револуција јаја“ у Београду

Свети Царски Мученици молите Бога за нас!

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мићун Милатовић / ИН4С

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *