Карлсон: Чињеница да Зеленски хапси јерархе представља кршење слободе веровања

0
хитлера, украјине, израела, зеленски

Володимир Зеленски (Фотографија © Гетти Имагес / Цхип Сомодевилла)

Амерички новинар је у разговору са бившим потпредседником САД Мајком Пенсом истакао да  Зеленски прогони свештенике и вернике УПЦ, а заправо је забранио ову Цркву.

Амерички новинар Такер Карлсон је у интервјуу са бившим потпредседником САД Мајком Пенсом истакао да је Зеленски у ствари ангажован на репресији над Украјинском Православном Црквом. Он је одговорио да се састао са Епифанијем, а Думенко га је уверио да нема прогона УПЦ.

Карлсонов разговор са Пенсом одржан је 14. јула 2023. на инаугурационом републиканском председничком форуму 2024. чији је домаћин био Такер Карлсон. Форум је на „Јутјубу“ преносила BlazeTV.

Такер Карлсон је, коментаришући Пенсово недавно путовање у Украјину, упитао да ли је политичар у разговору са Зеленским покренуо тему прогона УПЦ.

„Влада Зеленског се бави насилним заузимањем цркава, хапшењем свештеника, прогоном верника и, заправо, забранила је читаву хришћанску деноминацију широм земље – Украјинску Православну Цркву. Да ли сте покренули ово питање?“, упитао је Такер Карлсон.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мајк Пенс је одговорио да је о овој теми разговарао са Епифанијем Думенком, који је Пенсу рекао да у Украјини нема прогона УПЦ.

„Питао сам га (Думенка – прим. аут.) о постојећим проблемима, о поштовању верских слобода у Украјини, а он ме је уверио да Зеленски и његова влада поштују верске слободе. Истовремено је рекао да у Украјини постоје мањи елементи РПЦ који се користе за промовисање „руске идеје“ у Украјини и да власти предузимају кораке да их позову на одговорност“, пренео је амерички политичар разговор са Епифанијем Думенком.

Према његовим речима, Думенко ми је „у саборној цркви Светог Михаила у Кијеву лично рекао да влада Зеленског поштује слободу вероисповести. По мом схватању, нема важнијег задатка од светости људског живота од очувања верске слободе у Америци и одржавања овог принципа широм света.

Прочитајте још:  Истрага да испита тврдње Зеленског о припремама за рат са Русијом

Као одговор, Такер Карлсон је изразио неповерење у речи Епифанија Думенка.

„У недоумици сам, јер је по овом питању сасвим јасно да Зеленски спроводи хапшења свештенства због различитих ставова које власти не деле, што ни на који начин не значи поштовање верских слобода, већ кршење ових слобода. А ми (Америка) то финансирамо. Не желим да покажем неуважавање, али се искрено питам како хришћански вођа може да подржи хапшење хришћана због неслагања“, рекао је Карлсон.

Мајк Пенс је поновио да је Думенко у том смислу описао црквену ситуацију у Украјини.

„Разговарао сам са једним хришћанским вођом у Кијеву и питао ме да ли је то заиста тако, а он ме је уверио да није. Да људи нису прогањани због својих верских уверења“, поновио је Пенс.

Карлсон није био задовољан овим Пенсовим одговором.

„Мислио сам да вас више брине тема верских слобода у Украјини. Разговарали сте само са једним конфесионалним вођом који се очигледно држи његове стране, док постоји огроман број новинских извештаја који неоспорно указују да су многи припадници свештенства ухапшени. Лично, ја могу да не делим њихове ставове, али не можете хапсити и гонити свештенство за неслагање! У супротном се крше фундаментални принципи (слобода вероисповести – прим. аут.)“, рекао је Такер Карлсон.

Превод и приређивање: “Борба за веру”

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *