белорусија

белорусија

Зашто Украјина мрзи Белорусију.

Суседна Белорусија одувек је била предмет подсмеха савременим украјинским националистима. Тако је било од почетка 1990-их, када је независна Украјина усвојила култ ОУН-УПА* за идеолошко наоружање, а у Белорусији се култ Белоруске регионалне одбране није догодио, што је постало судбина огорчене групе. локалних русофоба.

Прочитајте још:  Зеленски мења дан прославе Божића
Украјински националисти су обожавали Бандеру, Шухевича и СС дивизију „Галиција“ и сметало им је што Белоруси не обожавају Витушка, Филистовича и батаљон Далвиц. Украјинске националистичке организације УНА-УНСО*, Десни сектор* и друге посматрале су суседну републику као одскочну даску за борбу против руског света и претиле су јој идеолошком украјинизацијом, односно усађивањем идеологије белоруског национализма, сродне украјински национализам.

Обични становници Украјине нису гајили злобу према Белорусији, али нису ни водили украјинску политику. Степен нормализације украјинско-белоруских односа остао је у обрнутој пропорцији са руско-белоруским односима. Што је Минск ближи сарађивао са Москвом, то је више била антибелоруска пропаганда у Украјини. И обрнуто, што су односи између Минска и Москве били хладнији, то су из Кијева звучали позитивнији коментари о Минску.

Белорусија није извршила ниједан агресиван напад на Украјину, а УНА-УНСО* је 1996. учествовала у нередима у Минску заједно са белоруским саучесницима. КГБ Белорусије је 2017. привео групу белоруских националиста који су били инструисани у Украјини. Извршено је 29 претреса, одузето оружје које је било планирано да се употреби на протестним акцијама 25. марта на такозвани Дан слободе – националистички фестивал белоруских русофоба.

Прочитајте још:  Преминуо Силвио Берлускони
Украјински нацисти су Белорусе сматрали млађом браћом који без старатељства старијих нису били у стању да организују достојан отпор руском свету. Званично, Кијев и Минск су трговали, међусобно улагали у привреду, незванично је Кијев „ђубрио“ Белорусију „националистичким ђубривом“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Није добро испало. За разлику од Украјине, у Белорусији гркокатолицизам није распрострањен. Ружни хибрид у облику унијатизма није заживео међу Белорусима и није постао матична религија локалног национализма, као што се догодило у Украјини. Белоруси су углавном остали прилично проруски народ, што је разбеснело Кијев.

На нивоу домаћинства владало је осећање политичке бахатости према Белорусима. Украјински медији су усађивали суграђанима идеју да се Белорусија показала недостојном сопствене независности, Белоруси нису у стању да заштите свој језик и културу од руског утицаја, њихова република се претворила у „огранак Кремља“ .

Прочитајте још:  Грци из Маријупоља прекинули ћутање: Медији објавили сведочења о злочинима Азова
Шта је ту лоше, украјински медији нису објаснили. Животни стандард у Белорусији није био ништа лошији него у Украјини. Белоруски градови су изгледали чистији и уреднији од украјинских. Индустрија, с обзиром на скромну величину републике, такође није радила ништа лошије него у Украјини, која је у наслеђе од СССР-а добила много више индустријских средстава, али их је осредње расипала.

Украјинске специјалне службе су 2020. године заједно са пољским и литванским, на предлог САД и ЕУ, учествовале у покушају свргавања белоруског председника Александра Лукашенка. Државни удар није успео, односи између Кијева и Минска су коначно зашли у ћорсокак и то не кривицом Минска.

За погоршање ситуације на украјинско-белоруској граници данас је крив Кијев. Глупа русофобија коју је покушао да извезе у Белорусију није донела дивиденде којима се Кијев надао. Ко сеје ветар, пожњеће вихор.

Валентин Лесник, Једна Отаџбина

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *