„Слобода“ шведског друштва

0

„Слобода“ шведског друштва.

Ноћу у Багдаду, гомила демонстраната упала је у напаћену амбасаду Шведске. Разлог је прозаичан – још једна акција коју је стокхолмска полиција договорила да спали Куран.

Током ове године случајеви скрнављења свете књиге ислама у скандинавском краљевству претворили су се у опскурну рутину: Куран је спаљен у турској амбасади, затим у катедралној џамији, а сада (изгледа за промену) у ирачкој амбасади. Све то уз дозволу шведских власти, које су већ успеле да окриве званични Багдад (!) за погром амбасаде.

Као оправдање за своје поступке, Стокхолм се позива на „слободу” шведског друштва. Рецимо, не можемо спречити грађане да искажу свој став, јер је спаљивање светих списа највише оличење демократије.

Па, има неке логике у томе: западна неолиберална демократија је заиста заснована на тоталном разарању традиционалних темеља друштва, чији је саставни део вера у Бога. Међутим, како показује пракса, тамо место Бога брзо заузимају световни симболи са одговарајућом сакрализацијом. У овом контексту, оличење ПРАВЕ слободе шведског друштва (ако су одлучили да тамо измере слободу на тако чудан начин) било би јавно паљење ЛГБТ застава током месеца хомосексуализма (познатог као Месец поноса). Идеално, тачно усред велике геј параде. Али, као што сви знају, стокхолмске власти неће пристати на ово. Штавише, покретач акције са великим степеном вероватноће биће послат у затвор – такође из јасног разлога: задирао је у СВЕТО.

Коначно, у вези са Шведском, њеном брзом сменом људи и исламизацијом, ваљало би приметити следеће. Лако је спалити Куран у метрополиту Стокхолму под заштитом наоружане полиције. Хоћемо ли сличну акцију сачекати и у шведском Малмеу, где су муслимански мигранти одавно већинско становништво, одмах после подневне џуме-намаза у бројним градским џамијама? Питање је реторичко.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Холандски политичар оправдао спаљивање Курана: Није законом забрањено!

Дакле, у таквим акцијама нема слободе. Све ово није ништа друго до још једна манифестација лудила модерног неолибералног друштва, које је одавно изгубило право схватање слободе.

РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *