Alkaraz je novi šampion Vimbldona!

0
vimbldona

(Foto: stock)

Svi oni koji vole tenis verovatno su jedva dočekali početak jula kako bi bili u prilici da gledaju teniserke i tenisere na verovatno najprestižnijem turniru na svetu, Vimbldonu. Bilo je ovo 136. izdanje ovog grend slema, a titula za koju su se svi borili uvek znači i nešto više od samog trofeja. Uostalom, za Vimbldon znaju i mnogi koji tenis ni ne prate, pa se može reći da je i sam naziv ovog turnira pojam za teniski sport. Jednostavno, sve ono što “beli sport” čini ekskluzivnim dolazi na svoje najbolje videlo na terenima Vimbldona, a mnogi ga baš zbog toga i vole. 

 

Ovogodišnje izdanje

 

Vimbldon se ove godine održao u periodu od 3. do 16. jula na terenima “All England Club”-a. Ovoga puta je ponovo bilo dozvoljeno takmičenje teniserkama i teniserima iz Rusije i Belorusije nakon prošlogodišnje skandalozne zabrane koja nije naišla na veliko oduševljenje u svetu sporta. Bilo je lepo videti da je razum ipak prevladao, i da je sport ipak veći od politike, te su se opet mogli videti sjajni igrači poput Zabalenke, Azarenke, Medvedeva ili Rubljova. Branioci titule od prošle godine su bili Elena Ribakina i Novak Đoković, a svi su očekivali u muškom delu žreba veliko finale između Đokovića i Alkaraza jer je duel na Rolan Garosu ostao u senci Alkarazove povrede. 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Ženska konkurencija

 

U ženskom delu žreba za prvu nositeljku je postavljena Iga Švjontek koja možda ipak nije bila toliko izraziti favorit za osvajanje titule jer joj je dosadašnji najbolji rezultat na Vimbldonu bilo četvrto kolo. Ispostaviće se da će ove godine otići korak dalje, do četvrfinala gde ju je zaustavila Elina Svitolina. Arina Zabalenka je bila druga nositeljka, i prikazala je jedan prilično dobar tenis na ovogodišnjem turniru. Malo joj je nedostajalo da se probije i do samog finala, ali ju je ipak u polufinalu zaustavila Ons Žaber, i to nakon preokreta iako je Zabalenka imala lepu priliku da meč završi u dva seta. I treću nositeljku na ovogodišnjem Vimbldonu, Elenu Ribakinu je zaustavila Žaber, i to u četvrfinalu, i to opet nakon preokreta. Što se ostalih nositeljki tiče, sigurno je da su podbacile i mnoge na kladionici iznenadile Amerikanka Koko Gof koja je već u prvom kolu izgubila u tri seta od svoje zemljakinje, Sofije Kenin isto kao i Grkinja Marija Sakari koja je izgubila od Ukrajinke Kostjuk, i to nakon što je prvi set dobila sa 6:0. Barbora Krejčikova je bila deseta nositeljka, ali je morala da preda svoj meč u drugom kolu, te tako i ona ovaj Vimbldon može smatrati neuspešnim. 

Прочитајте још:  Русији забрањено учешће на великим спортским догађајима наредне четири године

 

Vondrušova stigla do uspeha karijere

 

U finalu žena sastale su se Ons Žaber i Marketa Vondrušova. Sigurno je da je Žaber bila favoritkinja u ovom meču jer je došla kao šesta nositeljka, i kao neko ko je već imao dosta iskustva u najvećim mečevima iako nikada do sada nije uspela da osvoji nijedan gren slem turnir. Ona je i prošle godine igrala u finalu Vimbldona, a još je igrala i u finalu Rolan Garosa. Ono što joj je sigurno davalo dosta samopouzdanja pred finale je način na koji je došla do njega, a to je bilo posle preokreta i u četvrfinalu protiv Ribakine, i u polufinalu protiv Zabalenke, te se mnogima dalo učiniti da su ti mečevi ličili na neke teniske slot igre u kojima je sve moguće. Takođe, i u trećem kolu je uspela da “okrene” meč u svoju korist kada je pobedila Kanađanku Andresku. Sa druge strane, Čehinja Marketa Vondrušova je na Vimbldon došla kao 42. na svetu. Ona je u četvrtom kolu i u četvrfinalu morala da se “vraća” nakon izgubljenih setova protiv Bužkove i Pegule, ali je u polufinalu uspela da dobije Svitolinu sa 2:0.

A posle finala se znalo da će ženska konkurencija dobiti još jednu osvajačicu gren slema. Posle sjajne igre i mnogobrojnih gemova u kojima smo videli brejk, Vondrušova je uspela da napravi iznenađenje, i da pobedi Žaber sa 6:4, 6:4. Na taj način je postala prva igračica koja nije bila nositeljka, a koja je osvojila Vimbldon kao i druga najlošije rangirana šampionka. Osvajanjem Vimbldona, ova 24-godišnja Čehinja je po prvi put ušla i među deset najboljih teniserki na svetu. 

 

Muška konkurencija

 

Kada su u pitanju muškarci, Novak Đoković je na Vimbldon došao kao pobednik prva dva gren slema u sezoni postavši tako najuspešniji teniser u istoriji po osvojenim najvećim turnirima, i to ga je činilo prvim favoritom za osvajanje titule. Alkaraz je postavljen za prvog nositelja, ali je ipak bio u blagoj senci Đokovićeve prve polovine godine jer su se mnogi već počeli pitati da li Đoković može da osvoji sva četiri gren slema u 2023. godini, i da istovremeno dođe do apsolutnog rekorda kako u muškoj tako i ženskoj konkurenciji po broju najznačajnijih titula. Ostalim teniserima kao da već od samog starta nije davano puno šanse za ulazak u finale ili u polufinale iako je bilo pitanje šta mogu da urade Zverev, Rubljov, Medvedev ili Cicipas. Na kraju se ipak finale svelo na dvoboj između Alkaraza i Đokovića, između predstavnika jedne nove generacije koja dolazi, i koja polako preuzima primat, i starog asa koji i dalje prikazuje vrhunski tenis, i koji želi da obori još neke rekorde koji su mu ostali. 

Прочитајте још:  Ђоковићу осма титула у Мелбурну и 17. гренд слем трофеј

 

Veliko finale

 

A onda je na red došlo i finale. Đoković je bolje započeo meč, a kod Alkaraza je verovatno bila prisutna i određena doza treme bez obzira na sve što je do sada uradio. Odličnom igrom Đoković je stigao do prvog seta ubedljivim rezultatom 6:1. U drugom je viđena izjednačena borba uz koju se stiglo do taj-brejka u kojem je Đoković čak imao i set loptu, ali je Španac sa tri uzastopna poena to preokrenuo, i izjednačio u setovima što je i svima koji su se odlučili za uživo klađenje na ovaj meč donelo mnogo uzbuđenja. Na krilima toga Alkaraz je ekspresno dobio i treći set rezultatom 6:1, ali to nije značilo kraj uzbuđenjima. Đoković se nije predavao, i u četvrtom setu je podigao nivo igre što je bilo dovoljno i da ga reši u svoju korist rezultatom 6:3. Ostalo je da peti set odluči konačnog pobednika. U trećem gemu odlučujućeg seta Alkaraz je uspeo da napravi brejk. Ispostaviće se da će to biti ključno i za konačan ishod meča, te je mladi Španac uspeo da dođe do svoje prve titule na Vimbldonu, i tako ostvari još neki od svojih snova. 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *