Девојчица је спавала целих ДЕВЕТ ГОДИНА, нико није знао зашто: Кад се пробудила дочекала је ужасна вест

0

Успавана кућа (Фото: Твитер)

Случај Елен Садлер, сасвим обична девојчица, био је изванредан, јер је једног дана заспала и није се пробудила – 9 година.

Девојчица је рођена је у енглеском селу Турвилу у другој половини 19. века у великој породици. Елен је била 12. дете, а њени родитељи нису били богати и напорно су радили да саставе крај с крајем.

Од детињства су учили своје синове и ц́ерке да им помажу и Елен није била изузетак. Када је напунила 11 година, отишла је од куц́е да би радила као дадиља у оближњем граду.

Док је била далеко од своје породице и окружена странцима, Елен је почела да се осец́а болесно. Болела ју је глава, осец́ала је нелагодност и извесну поспаност. Ови симптоми су постали толико јаки да девојчица није могла нормално да ради.

Вратила се у кућу на селу где су је родитељи послали у болницу. Лекари нису знали како да јој помогну јер нису могли да јој установе дијагнозу. Провели су 18 недеља покушавајуц́и да излече јадну девојку. Као резултат тога, још увек нездрава, Елен је отпуштена из болнице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

По повратку куц́и осетила је јаке главобоље и поспаност. Елен се осец́ала све горе и горе, а онда је једног дана тихо легла у свој кревет и заспала. Пробудила тек после 9 година.

О њој је све то време бринула мајка. Хранила је млеком и чајем, а успавана девојчица је губила тежину и снагу.

Убрзо је цело село сазнало за Елен. Људи су почели да долазе у њену куц́у да виде необичну појаву. Посматрали су је, покушавали да је пробуде и причали пријатељима о њој.

Прочитајте још:  Невесињски љекар др Петар Миљанић и његови синови

Вест о уснулој девојци проширила се широм земље и Елен је постала спектакл. Људи из целе Енглеске долазили су да виде особу која је спавала неколико година. Куц́а у којој је живела породица звала се „Успавана колиба“.

Нико није знао шта јој је

Долазили су лекари и новинари. Репортер Дејли телеграфа описао је тело девојчице као слабо и премекано. Стопала су јој била ледена, а усне плаве. Дететово дисање се једва назирало. Чинило се да живот полако напушта њено тело.

Породица девојчице прикупљала је донације за бригу о ц́ерки. Стога су многи мислили да је све то представа. Из неког разлога, мајка није дозволила доктору да дуго остане са Елен. Неки су причали да јој је мајка свакодневно давала таблете за спавање да се не пробуди.

А неко је тврдио да је видео девојку како седи поред прозора. Такође, мајка је одбила понуду лекара да се подвргне лекарском прегледу у лондонској болници. Целу истину о њој тешко да ц́емо сазнати, јер није постојала званична лекарска дијагноза.

Могуц́е је да је девојчица пала у кому или да је боловала од неке друге болести која је била непозната науци у 19. веку. То може бити хронични поремец́ај сна где особа доживљава неконтролисане нападе поспаности. Елен је одрасла у великој породици и рано се навикла на тежак рад. Можда су јак умор и недостатак сна изазвали нарколепсију.

У сваком случају, ова прича је имала срец́ан крај. Једног дана Елен Садлер се пробудила. Није се сец́ала шта се догодило и била је веома изненађена када јој је породица испричала за деветогодишњи сан.

Прочитајте још:  Први случај: Човек пренео коронавирус мачки - Има ли разлога за панику?

Окружена брац́ом и сестрама које једва да је препознала Елен је тада добила тужну вест да су јој оба родитеља умрла. Очекивано, Елен је била у шоку! Испричала је да ништа није сањала или бар – да се не сећа. Заспала је као девојчица, пробурила се као девојка. Требало јој је времена да схвати све што се догодило, и да обради те информације. Вид јој се погоршао, али су виталне функције биле на задовољавајућем нивоу.

Елен се удала и родила шесторо деце. Умрла је 1911. године у доби од око 50 година.

Магазин

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *