“ХЛАДЊАЧАРИ И ЊИХОВ ЛОБИ СУ МАФИЈА” Драгиша који производи малине открива: У великом смо проблему, уништавају нас

0

(Фото: Depositphotos, Ryhor.jpg)

Драгиша Терзић, чија се породица већ 40 година бави производњом малина, говорио је на ТВ Пинк о проблемима са којима се суочавају малинари у Србији.

– Производимо 50 тона. То је нешто чиме покушавамо да се изборимо за егзистенцију наше породице. Саме прилике које се дешавају код нас из године у годину, то не можете једноставно да будете сигурни да ћете да нешто зарадите јер имате тај лоби хладњачара који седне, договори се и крену са откупном ценом која је нижа од цене коштања – каже Терзић.

Он је подсетио да је био на челу Уније малинара 2002, 2005, 2011. и да је тада био принуђен да блокира путеве на протесту малинара јер тадашње министарство, како каже, “није имало слуха да их прими на састанак”. На питање каква је ситуација сада каже:

– Ове године је министарка пољопривреде долазила више пута у Ариље, Ивањицу, причала са примарним произвођачима. Одржан је низ састанак на ком су били представници Удружења и хладњача. Министарство је ове године створило нови амбијент. Омогућили су хладњачарима кредите како би исплатили малину од прошле године. Ми зависимо од хладњачара и нама је добро кад они не успеју да се договоре и спроведу монопол. У Србији један радник који бере малину кошта 6.000 динара. Код вас је на храни, преноћишту, 5.000 динара је дневница и ових 1.000 динара остало. Он може да убере 40 килограма – објашњава Терзић.

Он додаје да хладњачари немају слуха за произвођаче малина и да им стварају проблеме:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Малинари се надају цени од око три евра по килограму

– Хладњачари немају слуха, апеловао сам свих ових година на њих, али их интересује само профит у једној години. Они гледају да униште национални ресурс. Хладњачари седе на састанку код министарке и кажу да не желе да подигну цену. То уништава 500.000 људи у Србији који живе од малина. Нама хладњачари одреде цене ђубрива, довели су сељака у ситуацију да зависе од њих. Имају читав ланац у својим рукама.

– Политички нисам обојен, али министарство дође на наш састанак удружења, то је за свако поштовање. Хладњачари и њихов лоби су мафија, укинуће производњу малине, укинуће девизни прилив.

Он је апеловао на Министарство, на МУП да покушају да спрече, како каже, ову хладњачарску мафију.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *