ХРИШЋАНСКИ ЛЕКАР У БОРБИ ЗА СЛОБОДУ ГОВОРА, ПРОТИВ НАМЕТАЊА ТРАНСРОДНИХ ЗАМЕНИЦА

0

Др Дејвид Макерет

Др Дејвид Макерет, искусни лекар и хришћанин, неправедно је отпуштен због тога што је изабрао поштење и своја верска убеђења уместо наметнуте реторике родне идеологије. Године 2019, након што је 26 година служио као лекар у хитној помоћи у Уједињеном Краљевству, Макерет је отпуштен јер је одбио да учествује у вежби обуке у којој се од њега захтевало да користи жељене заменице хипотетичког трансродног пацијента. Став Др Макерета заснован је на његовим хришћанским уверењима. Његов послодавац је погрешно означио ово одбијање као „узнемиравање“ према Закону о равноправности Уједињеног Краљевства из 2010. године и отпустио га.

Макерет је истакао да је доследно посвећен томе да свим пацијентима пружи медицинску помоћ. Међутим, сматра да је захтев за коришћењем нечијих изабраних заменица обмањујућа пракса која би неизбежно могла да угрози квалитет здравствене заштите. Доктор је, у одбрану свог става, изјавио: „Ако уводимо фундаментални принцип непоштења у медицинску праксу… то има веома велики утицај на квалитет наше здравствене заштите“.

Након што је неправедно отпуштен, Макерет је покренуо тужбу за верску дискриминацију против бившег послодавца. Нажалост, Трибунал за запошљавање одбацио је његову жалбу, пресудивши да су његови ставови о роду инспирисани Библијом „неспојиви с људским достојанством“. Ова пресуда је шокантно одбацивање хришћанских вредности и суштински је довела у питање валидност Закона о равноправности Уједињеног Краљевства, који има за циљ да заштити грађане од узнемиравања или дискриминације на основу личних особина, као што су верска уверења или родни идентитет.

Иако је Апелациони суд за запошљавање делимично поништио ту одлуку, Апелациони суд подржао је првобитну пресуду. Због овакве пресуде, истакао је Макерет, хришћанство испада нерелевантно у савременом свету. Иако је трансродна идеологија широко распрострањена на Западу, др Макерет инсистира на важности истине и немогућности промене пола, чиме је потврдио своју дужност као хришћанског лекара да буде искрен приликом обављања свог посла.

Прочитајте још:  666 (Први пут)

Макеретов случај, који подржава Хришћански правни центар, потенцијално је без преседана будући да суд намеће одређени говор као услов за запошљавање. Доктор с правом тврди да његов случај има шире импликације за све људе у вези са слободом говора, као и у вези с тим да ли послодавац може да захтева употребу трансродних заменица. Док наставља правну битку, улажући жалбу пред европским судом, Макерет позива колеге медицинске професионалце и хришћане да подрже истину о родном идентитету, наглашавајући да „не треба да будемо приморани да користимо трансродне заменице. Сматрамо да је то непоштено и да је потребно разјаснити ову правну ситуацију“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

ИФН

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *