Приштина прави своју војску, официре шаљу на школовање у НАТО земље

0
србе

Шиптарски терористи у униформама (Фото: Весна Веизовић / Ваељенска)

Приштина наоружава своје терористичке снаге безбедности моћним системима како би их трансформисала у војску Косова, изјавио је министар одбране Србије Милош Вучевић.

Вучевић је нагласио да се “тиме најфлагрантније крше Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација и Кумановски споразум”.

“Осим дронова, као донације Турске, добили су и друге системе – хаубице, минибацаче, противоклопни систем, офанзивне системе. Официре шаљу на школовање у НАТО земље, имају и заједничке вежбе”, навео је Вучевић за ТВ Прва.

Он је поновио да је очување мира и стабилности национални интерес Србије.

“То оружје Приштине не може да се пореди са војним потенцијалом Војске Србије, али су то јасне назнаке да имају стратегију развоја своје војске на Косову”, рекао је Вучевић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он додаје да у односу на ту ситуацију Србија мора да поставља своје оперативне планове и, како наводи, додатно обучава војску и поставља адекватне системе војне опреме.

Одлуком приштинских власти и доношењем потребних закона, Косовске безбедносне снаге (КБС) су у трансформацији у војску од 2018. године. Најављено је да би тај процес требало да траје десет година, када би по транзицији професионална војска бројала 5.000 људи. Задаци КБС-а у прелазном периоду укључују ангажовање у кризним ситуацијама и цивилну заштиту.

По одлуци Приштине о трансформацији, Сједињене Америчке Државе су 2018. године саопштиле да је то “природно за независну земљу”, док је НАТО објавио да је она против његових препорука.

Завршена обука за прву групу специјалаца

Вучевић је, такође, најавио да ће до краја године бити расписано неколико конкурса за пријем у војску, као и да се у августу очекује нови конкурс за специјалне јединице.

Прочитајте још:  Зашто Русија држи војску на граници са Украјином

“Централни догађај ће бити почетком следеће недеље на Пасуљанским ливадама, када очекујемо да дође и председник Србије. Дејствоваћемо из авијације, тенковским четама, извиђачким четама, све што представља срце војске. Завршена је обука за прву групу специјалаца за Кобре, 72. и 63. јединицу. Они од 1. августа улазе у јединице. Јуче смо генерал Мојсиловић и ја имали разговор са председником, а крајем августа расписујемо нови конкурс за специјалне јединице. Чућете када вам се покажу нови млади војници и добију та примања која су атрактивна, али могу и да сведоче о свом искуству. Добијамо 300 нових специјалаца, а до краја године расписаћемо неколико конкурса за Војску Србије”, објаснио је министар.

“Од националног интереса је да имамо добре односе с Турском”

Вучевић је говорио и о састанку председника Србије и генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга и истакао да је добро што су се сусрели.

“Он није имао острашћене изјаве. Србија има интерес да човеку који је у ланцу одлучивања на високој позицији представи ситуацију на КиМ. Председник Вучић је однео целу документацију свега онога шта се дешава на КиМ по доласку Аљбина Куртија. Ако с неким можете да причате искрено о ситуацији на КиМ, то је Кфор. Они су једна адреса с којом може да се разговара. Надам се да се неће променити ситуација с доласком новог команданта. Имате чињеницу да је турски контигент најбројнији у Кфор, добили су донацију од Турске и имате чињеницу да након 24 године долази за команданта Кфора генерал из Турске. То се све преклапа, неко би рекао да је случајност”, додаје Вучевић.

Прочитајте још:  Руски медији: Зашто неће бити рата на Космету?

Истиче да је јасно да је Турска све присутнија и да хоће да игра важну улогу на овом подручју. Зато је, нагласио је, од националног интереса да Србија гради што боље односе са том државом.

“Те односе увек држимо политичком нивоу. Није нам пријатно ни када чујемо да је турска војска смештана на Косову у касарни Султан Мурат”, наводи министар Вучевић.

Погром Срба у “Олуји” по први пут се обележава у РС

Вучевић се осврнуо и на састанак председника Вучића са председником Републике Српске Милорадом Додиком и патријархом Порфиријем и обелоданио где ће ове године бити обележена годишњица од злочиначке акције “Олуја”.

“Важно је српско јединство које је у овим околностима није фокусирано да донесе некоме нешто лоше. Ваљда је природно, као што то и други народи могу да раде. И без папира је нормално да исти народ сарађује, толико смо повезани. Оно што је битно је да ћемо ове године погром Срба у злочиначкој акцији Олуји обележити у Републици Српској, у Приједору. По први пут у Републици Српској. Договорили су с патријархом Порфиријем и Додиком у тим данима састанке”, каже Вучевић.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *