Хелез да објасни ко је починио злочине над Србима у Бугојну

0
логор лора

логор лора (фото:Злочини над Србима)

Хелез да објасни ко је починио злочине над Србима у Бугојну.

Председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић позвао је министра одбране у Савету министара Зукана Хелеза да као некадашњи припадник “зелених беретки” и активан припадник такозване Армије БиХ у Бугојну објасни ко је починио злочине над Србима у тој општини.

Радановић сматра да Хелез треба да тужилаштву да исказ о сазнањима која има о појединцима из његовог народа који су извршили злочине над Србима у Бугојну.

Он подсећа да је јавност 7. марта путем пуномоћника министра одбране у Савету министара упозната о томе да је Хелез 1991. године у Бугојну приступио “зеленим береткама”, а да је од јуна 1992. године био активан припадник такозване Армије БиХ у тој општини.

Прочитајте још:  24. марта 1999. године, трупе НАТО-а су напале Југославију
Радановић наводи да бројни злочини над Србима у Бугојну 1992. године указују на заједничку активност “зелених беретки”, “патриотске лиге” и Хрватског већа одбране.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Бугојанско приградско насеље Чипуљић које је било насељено искључиво Србима у мају 1992. године је спаљено, српска православна црква је минирана динамитом, а бројни злочини над српским становништвом су остали некажњени – наводи Радановић.

Према његовим речима, два месеца након што су у Чипуљићу гореле српске куће и живи људи, почињен је тежак злочин над српским цивилима у српском бугојанском селу Поточани, а починила га је муслиманска армија чији је Хелез био припадник.

Радановић је подсетио да је у Поточанима, малом српском селу у којем су до рата живјела 44 становника, извршен масакр који се, како је навео, по свирепости може поредити са најстрашнијим злочинима усташа из 1941. године.

“Када је почео рат, били су лојални локалним муслиманским властима. Међутим, муслимани су 14. августа 1992. године упали у село и буквално га разорили. Сва стока је отјерана из села. Опљачкане су и све пољопривредне машине, техника, покућство, постељина. Над затеченим цивилима извршен је масакр! – додао је он.

Радановић је навео да је Мара /Дане/ Лугоња /56/, која је у Бугојно доселила из Вуковска код Купреса, заклана испред своје куће.

– На исти начин, послије мучења, у двориштима својих домова, ножевима и сјекирама су масакрирани Боса /Алексе/ Чавић /68/, Боро /Видосава/ Чавић /54/, Љубомир /Љубе/ Чавић /82/, Јелена /Милана/ Чавић /69/ и Радојка /Станка/ Пргомеља /50/ – додао је Радановић.

У селу Весела, надомак Бугојна, у лето 1992. године, како је навео, комшије муслимани заклали су брачни пар Милана и Грозду Крстић, супружнике који су имали око 60 година.

Радановић подсећа да је на територији општине Бугојно, према попису из 1991. године, живјело 8.673 Срба.

РТРС

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *