УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ И ДАНАС НА СНАЗИ! Олуја не мирује: Ево где се данас очекују НЕПОГОДЕ

2

(Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Горан Михајловић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да ће још данас бити на снази упозорење за западне и централне крајеве. То би била изолована појава, али и даље у категоризацији опасна олујно-грмљавинска непогода уз могућност појаве суградице, града и олујног ветра.

– Након тога, почетак недеље донеће стабилизацију. У понедељак и уторак би било претежно сунчано, веома топло, у уторак између 35 и 40 степени максимална температура, али већ у току ноћи ка среди стиже ново освежење и наоблачење које ће захватити најпре север и запад земље и поново донети локалне пљускове и грмљавину. До краја седмице би се затим задржало умерено топло и углавном стабилно време – навео је Михајловић из РХМЗ.

Према његовим речима, наша прва припрема када су најављене непогоде је да пратимо информације о времену.

– Извештавање Хидрометеоролошког завода показало се у претходним данима заиста актуелно и ажурно и то је оно што је прва ствар у приправности. Друга је да негде прилагодимо своје активности, да пратимо све оне савете како се понашати пре, у току и након олујно-грмљавинских непогода, јер нажалост и жртве које смо имали углавном су последица непоштовања оних основних правила која су објављена од стране Сектора за ванредне ситуације и пре свега значајна да би се осигурао и обезбедио живот – казао је Михајловић.

Истиче да синоптичка ситуација, распоред ваздушних маса, кретање, тај судар топлог и хладног ваздуха, нестабилност, затим велике количине влаге, различит ветар по висини, односно смицање ветра по висини, све је то условило да имамо ове интензивне олујно-грмљавинске непогоде, организовану конвекцију која је донела у већини крајева разорна дејства.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Објављене очекиване цене за 10 пољопривредних производа

– Овакве олује нису необичне за лето, али оно што је карактеристика ове године јесте да смо након веома топлог времена имали присуство једне изузетно нестабилне ваздушне масе и то је резултирало овим што смо имали претходних дана – навео је Михајловић.

Август изнад просека

Температура у августу ће, каже, бити нешто топлији од просека.

– Средња температура између 30 и 32, можемо очекивати 10 до 15 тропских дана, то су они дани са максималном температуром преко 30 степени и падавине неће бити у границама просека између 50 и 70 милиметара – закључио је Михајловић.

Јуче је Србију погодила снажна олуја, позната као суперћелијска олуја, која је широм земље нанела велике материјалне штете. Град је убијао и птице у лету, огромну штету направио је и у Зајечару и Пожеги, а у Новом Саду је, према речима извештача, чак 800 стабала оборено. Градско зеленило Нови Сад за 36 сати имало је чак 354 интервенције.

Драматични снимци стизали су и из Београда, где се види да се за само неколико минута време променило од лепог и сунчаног у катастрофалну непогоду.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ И ДАНАС НА СНАЗИ! Олуја не мирује: Ево где се данас очекују НЕПОГОДЕ

    1. HAARP na delu. Unistavanje klimatskim oruzijem poljoprivrede i priprema terena za mas medijsku hajku o tzv. klimatskim promenama i potrebi preduzimanja tzv. mera za “spasavanje” klime na Zemlji. Te tzv. mere bi mogle biti: porez na CO2, drasticno smanjenje upotrebe fosilnih goriva s tendencijom zabrane voznje licnih automobila sa SUS motorima, unistavanje stocnog fonda ili razna tzv. klimatska zakljucavanja, a sve s ciljem da “beskorisne izjelice” sto vise osiromase, da im se oduzmu postojece slobode, da se obicne ljude porobi… Kazu da antene za vestacku modifikaciju vremenskih uslova postoje na Kordunu u Hrvatskoj i Barajevu u Srbiji, ali, naravno, niko od nadleznih o tome nece (ne sme) govoriti, nego se to odma proglasava izmisljotinom. Prica se i da se Milosevic protivio instalaciji HAARP antena u Srbiji, pa i Kostunica, ali kad je dosao za tzv. premijera Cvetkovic onda je po nalogu Bajdena HAARP instaliran u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *