Лукашенко показао Путину где је Пољска распоредила војску: То је недопустиво

1
белорусије, лукашенко

Фото: Профимедиа/Илустрација/Википедија

Офанзива Оружаних снага Украјине је пропала, рекао је данас председник Русије Владимир Путин током разговора са председником Белорусије Александром Лукашенко.

“Нема никакве контраофанзиве”, рекао је Лукашенко, на шта је председник Русије истакао да “она постоји, али да је пропала”.

Према речима руског лидера, руска војска уништила је рекордан број западне технике на фронту, на шта је председник Белорусије додао да се онда само може претпоставити колико је, заправо, украјинских војника изгубило живот у борбама.

Путин је затим додао да је од почетка украјинске офанзиве погинуло око 26.000 Украјинаца и да страни плаћеници због своје глупости такође трпе велике губитке на фронту.

Јавност земаља чије владе шаљу своје борце да се боре за Кијев, мора да зна шта се дешава у зони СВО, подвукао је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Председник је истакао и да се сарадња између Москве и Минска реализује боље него што је то било очекивано и да ће обе земље завршити ову годину са стабилним показатељима, јер економија Русије и Белорусије наставља да расте.

Како преносе белоруски медији, Лукашенко је у уводној речи говорио о Специјалној војној операцији и ситуацији на граници Савезне државе Русије и Белорусије. Уједно, дотакао се и “вагнероваца”, за које је рекао да почињу полако да изазивају нелагоду код белоруске стране, јер желе да оду на Запад, “у екскурзију у Варшаву и град Жешув” у Пољској, алудирајући на њихове војне амбиције. Њихово расположење је, како је рекао, “лоше”, због чега он не жели да их премести на другу локацију из центра Белорусије.

Прочитајте још:  Карлсон: САД постају једнопартијска држава

“Можда не би требало ово да кажем, али ја ћу рећи. ‘Вагнеровци’ су почели да изазивају нелагоду. ‘Желимо на Запад. Дозволите нам’. Питам их, а шта ћете ви на Западу? ‘Па, да одемо мало на екскурзију у Варшаву или Жешув’. Ја их држим, као што смо се и договорили, у центру Белорусије. Не желим да их тамо пребацим, јер су лоше расположени. Али, морам да им одам признање, они знају шта се дешава око Савезне државе”, рекао је Лукашенко.

На мапи коју је донео показао je Путину где је све у близини границе са Савезном државом Пољска пребацила своју војску. Једна од пољских бригада сада се налази на око 40 километара од града Бреста у Белорусији. Још једна на око 100 километара од града Гродно.

Уједно, Лукашенко је скренуо пажњу на то да је Пољска, како се чини, поставила услов Кијеву и упитала “а шта ћемо ми добити заузврат” за то што подржавамо Украјинце и шаљемо своје војнике на фронт. Као одговор на то, Варшави је изгледа обећано да ће добити западни део Украјине.

“Пољска је поставила услов: а шта ћемо добити заузврат. Данас се пуно разговара о томе да се улазак Украјине у НАТО одиграва парцијално. А, заправо се ради о томе да се западни део Украјине прикључи НАТО-у, и затим дода Пољској. То је компензација за то што се пољски борци данас боре на страни Кијева, а Американци то подржавају”.

Лукашенко је затим више пута одлучно нагласио да је то “недопустиво” за Минск, те да ће, “уколико буде било потребе, Минск подржати становништво западне Украјине”.

Прочитајте још:  Запад извози све расположиве залихе хране из Украјине

“Ако тако буде, ми ћемо их подржати на сваки могући начин. То је недопустиво. То је оно што нас брине. Молим Вас да и ви о томе поразговарате и размислите. Наравно, волео бих када бисте нас у том контексту подржали”, објаснио је он.

Путин је најавио да ће састанци са белоруским председником тарјати два дана.

Данашњи састанак одржава се у Константиновском дворцу у Санкт Петербургу.

Лукашенко је у Русију допутовао синоћ, а како је раније навела прес служба Кремља, лидери ће разговарати о притисцима и проблемима који се тичу “даљег развоја руско-белоруских стратешких односа” и дубље интеграције у оквиру Савезне државе, али и најбитнијим дешавањима на међународној сцени.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Лукашенко показао Путину где је Пољска распоредила војску: То је недопустиво

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *