Даноноћна борба Грчке са пожарима: Евакуисано 30.000 људи, ватра се распламсала на Крфу и Родосу

0

Пожари у Грчкој (Фото: Tanjug/Rhodes.Rodos via AP)

Из грчке ватрогасне службе данас је саопштено да су избила 64 нова шумска пожара, као и да се припадници ватрогасних јединица боре са укупно 82 пожара.

Грчки ватрогасци и протекле ноћи борили су се са ватреном стихијом у Агиосу, на Крфу, Каристосу, Родосу и Иликису, а грађанима у Евији је наложено да се евакуишу из кућа која се налазе на угроженим подручјима, преноси Катимерини.

Грчко министарство за климатске промене и цивилну заштиту саопштило је да је извршена “највец́а икада евакуација због шумских пожара у Грчкој”, а Констанциа Димоглидоу, портпаролка грчке полиције потврдила је да је до сада више од 30.000 људи евакуисано широм земље.

Представник за штампу ватрогасне службе на Родосу Јанис Артофиос потврдио је да се фронт пожара помера ка истоку, према Малони и Масарију, али је истакао да тренутно не угрожава насељена места.

Према његовим речима, стотине ватрогасаца и добровољаца током ноћи су се борили са ватром.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У општинској јединици Јужни Родос је одлуком генералног секретара Цивилне заштите проглашено ванредно стање.

На Крфу су припадници ватрогасне службе покушавали да зауставе ширење фронта пожара који је избио јуче поподне у области Перитије, на северу Крфа, и креће се у правцу југоистока.

Због шумских пожара који на грчком острву Родос бесне већ шести дан, полиција је спровела, како је истакла, наjвећу акцију евакуације у историји. Из погођеног подручја избављено је 30.000 људи. Више од 250 ватрогасаца, готово 50 возила, десет авиона и осам хеликоптера покушавају да обуздају ватрену стихију.

До сада су евакуисана насеља Санта, Мегоула, Порта, Палаја Перитија, Синија, Виглатоури, Нисаки, Роу, Катаболо, Кентрома, Тритси, Кококилас, Саракиниатика, Плагиа, Калами, Влахатика и Кавалераина.

Прочитајте још:  Ужас на екскурзији у Грчкој: Запалио се аутобус пун средњошколаца из Ниша… ВИДЕО

Како је саопштено из грчке обалске страже, спроведена је акција спасавања људи са плаже Нисаки на Крфу, у којој је учествовало шест бродова обалске страже, седам приватних пловила мањег капацитета, два приватна пловила великог капацитета и један тегљач.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *