“Вашингтон пост”: Биће потребно 757 година да се Украјина очисти од мина

0

Руски деминери на делу, Фото АП

Сукоб са Русијом претворио је Украјину у “најминиранију земљу” на свету, пише “Вашингтон пост”, позивајући се на податке украјинске владе и неколико невладиних хуманитарних група за чишћење мина.

Скоро једна трећина украјинске територије је погођена тешким борбама и вероватно ће захтевати интензивне операције деминирања, наводи лист и додаје да је, према подацима истраживачког центра ГЛОБСЕЦ са седиштем у Словачкој, преко 67.000 квадратних миља (173.529 квадратних километара) контаминирано неексплодираним убојитим средствима. То је више од величине Флориде и отприлике је еквивалентно Уругвају.

“Количина убојитих средстава у Украјини је без преседана у протеклих 30 година”, рекао је директор програма британске НВО “Мајнс адвајзори” Грег Коутер.

Према подацима УН, скоро 300 цивила, укључујући 22 деце, погинуло је у Украјини у инцидентима повезаним са неексплодираним убојитим средствима између фебруара 2022. и јула 2023. године, објавио је “Вашингтон пост”. Мине и друга неексплодирана муниција такође су довела до 632 повреде цивила у истом периоду, додаје се.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Обе стране у сукобу активно користе мине у својим операцијама, наводи лист. САД су такође допринеле минирању украјинске територије снабдевајући Кијев артиљеријским мецима од 155 милиметара који стварају привремена минска поља, иако би њихова подмуниција технички требало да се самоуништи, пише “Вашингтон пост”. Још једно оружје америчке производње које је послато у Украјину била је противтенковска мина М21, која се не самоуништава, додаје се.

Одлука Вашингтона да Кијеву обезбеди “касетну муницију америчке производње, за коју се зна да распршује пројектиле који не експлодирају, може само да повећа опасност”, наводи “Вашингтон пост”.

Према неким проценама, за уклањање свих неексплодираних убојитих средстава расутих широм земље могло би бити потребно 757 година, чак и ако би 500 тимова за деминирање било задужено за мисију, објавио је “Вашингтон пост”.

Прочитајте још:  Бајден одобрио испоруку ракетних система Украјини, наводно неће гађати циљеве у Русији

Процене Светске банке показују да би трошкови ових операција могли да достигну 37,4 милијарде долара у само наредних десет година, додаје се.

Вашингтон је до сада посветио само око 95 милиона долара за операције деминирања у Украјини, наводи се у извештају Стејт департмента за 2023.

Заменица генералног секретара УН за политичка и питања изградње мира Розмери Дикарло упозорила је Савет безбедности УН да су огромни делови украјинске територије прекривени минама и касетним бомбама које ће “наставити да представљају опасност за цивиле у годинама које долазе”.

Раније ове недеље, руски амбасадор у САД, Анатолиј Антонов, осудио је Вашингтон јер је претворио Украјину у “гробље” смртоносног отпада.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *